Black Friday v německém Amazonu provází stávka

492
France Frederic Duval
France Frederic Duval

Odborový svaz Verdi vyzval pracovníky v sedmi německých skladech Amazonu, aby zahájili třídenní stávku. Termín se překrývá s takzvaným černým pátkem 27. listopadu, který je symbolem slevových akcí a výprodejů. Svaz požaduje lepší platové podmínky a ochranu zaměstnanců před nákazou covidem-19. Informovala o tom agentura Reuters.

Verdi organizuje stávky v německém Amazonu, na největším trhu společnosti po USA, od roku 2013. Poslední proběhla minulý měsíc během propagační akce Prime Day.

Mluvčí Amazonu v té době uvedl, že společnost nabízí vynikající platy s výhodami a pracovními podmínkami srovnatelnými s jinými významnými zaměstnavateli.

Americký maloobchodní gigant zaznamenal celosvětový růst prodejů i v souvislosti s omezeními proti šíření koronaviru, která přivedla více spotřebitelů do online prostředí. Naopak některé kamenné prodejny mohou tomuto fenoménu konkurovat jen stěží.

Podle odborového svazu aktuální situace jen posiluje argument pro vyšší mzdy. Zároveň doplnil, že pracovníci nebyli proti šíření koronaviru dostatečně chráněni.

Minulý týden se Amazon podvolil vládnímu tlaku ve Francii, aby odložil místní akci Black Friday o týden. Pomohl tak místním obchodníkům, kteří se potýkají s celonárodním lockdownem. Obchody s jiným než nezbytným zbožím zůstanou ve Francii uzavřeny nejméně do 1. prosince.

ZDROJReuters, Foto: Reuters
Předchozí článekVelká Británie utratí více jak 4 miliardy liber na snížení nezaměstnanosti
Další článekDisney zvyšuje plánované propouštění na 32 000 zaměstnanců