Jeff Bezos končí ve funkci výkonného ředitele Amazonu

781
Jeff Bezos
Jeff Bezos

Zakladatel Amazonu Jeff Bezos letos opustí svou roli generálního ředitele a bude zastávat post výkonného předsedy správní rady, uvedla společnost v úterý. Na jeho místo nastoupí Andy Jassy, informovala stanice CNN a agentura Reuters. Společnost zároveň oznámila, že její čtvrtletní tržby poprvé překonaly hranici 100 miliard dolarů.

Bezos je v čele Amazonu od jeho založení v roce 1994. Dohlížel na růst společnosti z internetového knihkupectví na celosvětového maloobchodního a logistického giganta v hodnotě 1,7 bilionu dolarů, díky kterému se Bezos stal jedním z nejbohatších lidí světa.

Jassy pracuje pro Amazon od roku 1997 a v současné době působí jako výkonný ředitel cloudových služeb společnosti Amazon Web Services.

„Být výkonným ředitelem společnosti Amazon je velká odpovědnost a je to náročné,“ napsal Bezos v úterním sdělení pro zaměstnance. „Když máte takovou odpovědnost, je těžké věnovat pozornost něčemu jinému,“ dodal s tím, že je z přechodu plánovaného na léto nadšený.

„Jako výkonný předseda se budu i nadále zabývat důležitými iniciativami Amazonu, ale také budu mít čas a energii, které potřebuji, abych se soustředil na Day 1 Fund, Bezos Earth Fund, Blue Origin, Washington Post a moje další vášně,“ prohlásil zakladatel Amazonu.

Zároveň však upozornil, že se nejedná o odchod do důchodu: „Nikdy jsem neměl více energie.“

Výsledky firmy za rok 2020 trhají rekordy

Informace o plánovaných změnách ve vedení firmy přišla společně se zprávou o výsledcích Amazonu ve čtvrtém čtvrtletí. Společnost hravě překonala projekce analytiků z Wall Street, a to z hlediska prodejů i zisku.

Úspěšný rok byl mimo jiné výsledkem opatření, která přinesla pandemie. Zatímco kamenné prodejny musely zavřít, Amazon, největší světový maloobchodní prodejce na internetu, přijal více než 400 000 pracovníků a opakovaně vykázal rekordní zisky.

Amazon ve čtvrtém čtvrtletí meziročně navýšil tržby o 44 procent na 125,6 miliard dolarů. Výsledky tak překonaly očekávání analytiků, kteří je odhadovaly na 119,7 miliardy dolarů. Čistý čtvrtletí zisk společnost v meziročním srovnání více než zdvojnásobila na 7,2 miliard dolarů.

Cena akcií Amazonu za poslední rok vzrostla o 69 procent. Za celý loňský rok firma vydělala 21,3 miliardy dolarů, o téměř 84 procent více ve srovnání s rokem 2019.

ZDROJReuters, CNN, Foto: Reuters
Předchozí článekDo ulic nejen kvůli Navalnému, Rusové protestují i z ekonomických důvodů
Další článekČínský výrobce automobilů FAW zvažuje akvizici konkurenta Brilliance