Obchodní dohoda mezi EU a Británii po brexitu? Teď, nebo nikdy

453
Simon Coveney
Simon Coveney

Diplomaté Evropské unie ve čtvrtek prohlásili, že doufají, že postbrexitová obchodní dohoda s Británií bude dohodnuta do pátku nebo o víkendu. Britský ministr rovněž věří, že na jednáních dochází k dobrému pokroku. Varoval však, že Londýn nepodepíše dohodu, která není v jeho zájmu. Informovala o tom agentura Reuters.

Spojené království opustí sféru vlivu EU 31. prosince, kdy po oficiálním odchodu v lednu končí přechodné období neformálního členství. Strany se snaží zajistit dohodu, která by řídila vzájemný obchod v hodnotě téměř 1 bilion dolarů.

Zprávy od několika úředníků v EU, že vyjednavači brzy přezkoumají celkový pokrok, je obecně vnímán jako pozitivní signál po týdnech ve slepé uličce ve třech hlavních oblastech: rybolov, hospodářská soutěž a řešení sporů.

Tři diplomaté EU uvedli, že doufají, že vyjednavači, Michel Barnier z EU a David Frost za Británii, uzavřou dohodu již v pátek nebo o víkendu. Následujících 24 až 48 hodin tedy bude klíčových.

Obě strany hledají dohodu, která by od začátku roku 2021 podporovala volný obchod mezi Británií a EU s 27 členy. V posledních měsících však zprávy o pokroku v jednáních k uzavření dohody nevedly.

Neschopnost zajistit dohodu by zablokovala hranice, znepokojila finanční trhy a narušila dodavatelské řetězce. Navíc v době, kdy se celý svět snaží vyrovnat s obrovskými ekonomickými náklady pandemie covidu-19.

„Je čas držet nervy na uzdě a důvěřovat. A věřím, že pokud to uděláme, existuje velká šance, že můžeme v příštích několika dnech dosáhnout dohody,“ řekl irský ministr zahraničí Simon Coveney pro irský rozhlas Newstalk Radio. „Žádný čas navíc nebude.“

Existuje oprávněná obava, že pokud bude dohoda uzavřena, nebude možné ji včas proměnit v zákon, pokud tento proces nezačne v polovině příštího týdne, upozornila BBC. Případnou dohodu musí totiž potvrdit představitelé jednotlivých členských zemí EU, Evropský parlament i národní parlamenty.

ZDROJReuters, BBC, Foto: Reuters
Předchozí článekBritská společnost Debenhams zavře po 242 letech všechny své pobočky
Další článekProdej konopí v USA dosáhl během víkendu po Dni díkůvzdání rekordní úrovně