19.7 C
Czech
Čtvrtek 19. září 2024

Boeing nabízí zvýšení mezd o 25 procent, aby se vyhnul stávce

V neděli pozdě večer oznámil gigant v oblasti výroby letadel Boeing významný obrat pro společnost i její zaměstnance. Uzavřel předběžnou dohodu, která úspěšně zabrání potenciální stávce 32 000 zaměstnanců zastupovaných Mezinárodním sdružením strojírenských a leteckých dělníků (IAM).

Uzemněná flotila Cathay Pacific: Dalších 15 letadel potřebuje opravu motoru

Flotila letadel A350 společnosti Cathay Pacific čelí významnému přerušení provozu, protože se letecká společnost potýká s problémy s motory svých letadel Airbus. Po znepokojivém incidentu na zpátečním letu do Hongkongu dopravce zareagoval rychle.

Zaměstnanci Boeingu stávkují i přes nabídku historické dohody. Požadují spravedlivou mzdu

Reklama

V souvislosti se stávkou, kterou nedávno zahájili zaměstnanci továrny Boeing, požaduje více než 33 000 členů odborů spravedlivé mzdy a zlepšení pracovních podmínek, které by odrážely ziskovost společnosti. Navrhovaná dohoda nestačí.

Reklama

Stávkující zaměstnanci doufají, že se jim podaří dosáhnout dohody, která by řešila jejich stížnosti. Patří mezi ně hlavně stagnující mzdy, které nedrží krok s inflací. Toto úterý by mělo být zahájeno nové kolo jednání v rámci federální mediace. Zaměstnanci tvrdí, že nastal čas, aby byl jejich hlas vyslyšen.

Stávka, která začala v pátek, je prvním odchodem zaměstnanců společnosti Boeing za posledních 16 let. Značně společnosti narušuje provoz. Zaměstnanec Vaughn Johnson, vyjádřil své obavy: „Nechtějí nás spravedlivě zaplatit. Měli jsme dost dobré zisky, takže generální ředitelé dostávají prémie, ale nejsou ochotni nám platit víc.“ Zdůraznil neadekvátnost pouhého jednoprocentního navýšení za posledních osm let a zdůraznil potřebu zvýšení, které by skutečně odráželo jejich přínos.

Boeing se chce vrátit k jednacímu stolu

Důrazné odmítnutí předběžného návrhu smlouvy společnosti Boeing ze strany odborů ukazuje na hluboce zakořeněnou nespokojenost zaměstnanců. S drtivou většinou 94,6 procent hlasů proti smlouvě a 96 procent hlasů pro stávku stojí odborový svaz strojníků IAM-District 751 pevně za svým požadavkem na zlepšení odměňování.

Představitelé odborů se vyjádřili, že „nyní nastal okamžik povstání. Ukažme společnosti Boeing, že naše hlasy nejsou jen hlasité, jsou nezastavitelné“. Tento názor rezonuje napříč liniemi stávkujících.

Reklama

Společnost Boeing uznala frustraci zaměstnanců a prohlásila, že je připravena vrátit se k vyjednávání. V nedávné tiskové zprávě poznamenala: „Vzkaz byl jasný. Předběžná dohoda, které jsme dosáhli s vedením IAM, nebyla pro členy přijatelná. Jsme i nadále odhodláni obnovit naše vztahy se zaměstnanci a odbory.“ Významným krokem v tomto pracovním sporu je, že od úterý budou jednání zprostředkovávat federální zprostředkovatelé. To je kritický okamžik, který může určit budoucnost pracovněprávních vztahů ve společnosti Boeing.

Potenciální finanční důsledky pro společnost jsou velké, analytici odhadují ztrátu peněžních toků až 3,5 miliardy dolarů, pokud se stávka protáhne do poloviny listopadu. Historický kontext ukazuje, že osmitýdenní stávka v roce 2008 měla za následek ztrátu 100 milionů dolarů denně z odložených příjmů.

Reklama
Reklama

Sledujte nás na sítích

Nové účty pro teenagery na Instagramu

Společnost Meta zavádí významné změny pro Instagram a uvádí na trh účty pro dospívající. Mají zvýšit online bezpečnost a rodičovský dohled nad dospívajícími uživateli.

NEJNOVĚJŠÍ

Nové účty pro teenagery na Instagramu

Společnost Meta zavádí významné změny pro Instagram a uvádí na trh účty pro dospívající. Mají zvýšit online bezpečnost a rodičovský dohled nad dospívajícími uživateli.
Reklama
Reklama
Reklama