20.8 C
Czech
Sobota 27. července 2024

Evropská komise schválila Česku 75 miliard korun na modernizaci energetických zdrojů

Česká republika získala od Evropské komise schválení pro významný program státní podpory zaměřený na modernizaci energetických zdrojů. S celkovým rozpočtem 3,2 miliardy eur (75 miliard korun) se plánuje podpora nových a modernizovaných elektráren umožňujících kombinovanou výrobu elektřiny a tepla.

Akcionáři Shellu schválili slabší cíle v oblasti emisí a odmítli sladění s Pařížskou dohodou

Akcionáři společnosti Shell schválili nový plán energetické transformace společnosti, který obsahuje mírnější cíle v oblasti emisí uhlíku. Zároveň odmítli usnesení, které by vyžadovalo, aby ropný a plynárenský gigant sladil své cíle s cíli Pařížské dohody o klimatu.

Biden zastavil práce na ropovodu Keystone XL, TC Energy ruší přes tisíc pracovních míst

Již krátce poté, co složil přísahu, podepsal Joe Biden několik nařízení, jimiž zvrátil některé z Trumpových kroků. Jedním z nich bylo i zastavení stavby sporného ropovodu Keystone XL, který měl spojit kanadská a americká naleziště ropy. TC Energy tak následkem toho zruší v nadcházejících týdnech více než 1 000 pracovních pozic ve stavebnictví a zastaví práce. Informovala o tom agentura Reuters, společnost to uvedla v emailu zaslaném zaměstnancům ve středu.

Jedním z prvních příkazů Joe Bidena bylo zrušit prezidentské povolení pro výstavbu ropovodu Keystone XL (KXL). Ropovod měl v budoucnu přepravit 830 000 barelů ropy denně na trati dlouhé téměř 1 900 km z kanadské provincie Alberta do Nebrasky, kde se měl připojit ke stávajícímu ropovodu.

Následkem toho vedoucí projektu KXL Richard Prior oznámil v emailu pracovníkům TC Energy zrušení více než 1 000 pracovních pozic. Prior v emailu uvedl, že v následujících týdnech dojde k zastavení výstavby americké i kanadské části projektu. TC Energy potvrdila pravost emailu, který agentura Reuters viděla.

Krok amerického prezidenta Joe Bidena není překvapivý. Ke zrušení projektu, který se vyvíjí od roku 2008, se zavázal již během kampaně. Bývalý prezident Donald Trump schválil povolení stavby ropovodu v roce 2017, krátce po vstupu do funkce. Zrušil tak rozhodnutí svého předchůdce Baracka Obamy, který v roce 2015 výstavbu páteřního ropovodu vetoval.

Keystone XL však čelil řadě právních problémů, které bránily ve výstavbě, a práce tak byly znovu zahájeny až v roce 2019. Vůči stavbě se vymezila řada ekologů i domorodých obyvatel Spojených států amerických.

Kanada již roky za schválení a postavení ropovodu lobuje. Keystone XL je považován za zásadní pro budoucnost ropného průmyslu v zemi. Premiér Alberty Jason Kenney uvedl ještě před zastavením výstavby, že zrušení povolení „zničí pracovní místa na obou stranách hranice“ a „oslabí kriticky důležitý vztah mezi USA a Kanadou“.

Po středečním podpisu vyjádřil premiér Alberty své zklamání a přirovnal situaci k tomu, když bývalý prezident Donald Trump uvalil cla na kanadskou ocel a hliník. Uvedl také, že Kanada neměla ani možnost o tom s nově zvoleným prezidentem Bidenem formálně diskutovat. „Takhle s přítelem a spojencem nezacházíš,“ uvedl Kenney na svém Twitteru a apeloval na federální vládu a premiéra, aby zahájili jednání s Bidenovou administrativou.

Kanadská velvyslankyně ve Spojených státech Kirsten Hillman poznamenala pro CTV, že Kanada musí osud projektu přijmout.

Sledujte nás na sítích

Italské úřady zabavily 121 milionů eur z pobočky Amazonu v rámci vyšetřování daňových podvodů

Italská finanční policie zabavila 121 milionů eur z milánské pobočky Amazonu v rámci vyšetřování údajných daňových podvodů a vykořisťování zaměstnanců. Úřady podezírají společnost Amazon z používání nelegálního systému subdodávek s cílem snížit náklady na pracovní sílu a vyhnout se placení daní.

NEJNOVĚJŠÍ

Italské úřady zabavily 121 milionů eur z pobočky Amazonu v rámci vyšetřování daňových podvodů

Italská finanční policie zabavila 121 milionů eur z milánské pobočky Amazonu v rámci vyšetřování údajných daňových podvodů a vykořisťování zaměstnanců. Úřady podezírají společnost Amazon z používání nelegálního systému subdodávek s cílem snížit náklady na pracovní sílu a vyhnout se placení daní.