13.6 C
Czech
Úterý 22. října 2024

Ripple Labs má zaplatit pokutu 125 milionů dolarů za neoprávněný prodej XRP

Soudce manhattanského soudu nařídil společnosti Ripple Labs Inc. zaplatit občanskoprávní pokutu ve výši 125 milionů dolarů za nesprávný prodej tokenu XRP institucionálním investorům. Jde o pouhý zlomek částky, kterou americké regulační orgány původně požadovaly.

USA jako hlavní „kryptoměsto“ planety. Trump slibuje národní rezervu bitcoinů

V průkopnickém projevu na konferenci Bitcoin 2024 v Nashvillu bývalý prezident Donald Trump nastínil své ambiciózní plány, jak postavit Spojené státy do pozice globálního lídra v oblasti kryptoměn. Mezi Trumpovy sliby patří zřízení strategické národní zásoby bitcoinů.

Bitcoin dosáhl rekordní hodnoty přes 69 000 dolarů

Reklama

Cena bitcoinu se v úterý vyšplhala na nové historické maximum. Překonala hranici 69 000 dolarů, což je výrazný nárůst oproti předchozímu maximu z listopadu 2021. Tento prudký nárůst hodnoty se připisuje rostoucímu zájmu o tuto kryptoměnu a miliardám dolarů investovaným americkými finančními giganty.

Reklama

Zásadní roli v tomto prudkém růstu sehrálo také to, že americká Komise pro cenné papíry (SEC) počátkem ledna schválila první bitcoinové burzovně obchodované fondy (ETF). ETF sledují cenu aktiv, jako je zlato, dluhopisy nebo kryptoměny. Umožňují tak investorům investovat do těchto aktiv, aniž by je skutečně vlastnili. Navzdory tomu zůstává americký regulátor vůči kryptoměnám opatrný a uvádí, že jeho rozhodnutí nepředstavuje schválení nebo podporu bitcoinu.

Rozhodnutí SEC nicméně vedlo k tomu, že značný počet investorů investoval do bitcoinových ETF nabízených významnými společnostmi, jako jsou BlackRock a Fidelity. Kromě toho se v dubnu blíží další událost „půlení“ bitcoinu. To je proces, který nastává každé čtyři roky a snižuje počet nově generovaných mincí. Odborníci naznačují, že tento nedostatek spolu se zvýšenou poptávkou zvyšuje cenu.

Zvyšování investic do rizikových aktiv

Laith Khalaf ze společnosti AJ Bell poznamenal, že růst ceny bitcoinu je součástí širšího trendu zvyšování investic do rizikovějších aktiv, včetně technologických akcií. „Růst ceny bitcoinu byl také podnícen spuštěním spotových ETF v USA, což je považováno za zásadní krok k integraci bitcoinu a kryptoměn do hlavního finančního ekosystému a potenciálně připravuje půdu pro globální rozšíření,“ uvedl Khalaf. Zároveň však varoval, že bitcoin je „z velké části poháněn sentimentem“ a že dlouhodobé přijetí kryptoměn zůstává nejisté.

Reklama

Mezitím londýnská referenční cena zlata dosáhla v pondělí rekordní hodnoty 2150,03 USD za trojskou unci. Navzdory rekordní hodnotě si bitcoin svůj vrchol dlouho neudržel, protože se zdálo, že mnoho obchodníků využilo příležitosti zajistit si zisky. Podle údajů burzy Binance se v úterý odpoledne cena bitcoinu pohybovala kolem 69 170 dolarů.

Reklama
Reklama

Sledujte nás na sítích

JavaDays přinesou aktuální novinky a informace ze světa programovacího jazyka Java

JavaDays 2024, největší konference svého druhu v Česku, se letos uskuteční 12. a 13. listopadu. Devátý ročník proběhne hybridně, tedy jak fyzicky v CineStar OC Černý Most v Praze, tak i online. Účastníci se mohou těšit na nejnovější informace o této populární platformě. Konference je určena nejen Java vývojářům a programátorům, ale i všem dalším zájemcům.

Sen Muska o robotaxi: Skepse a pád akcií

Očekávané spuštění služby robotaxi společnosti Tesla, které Elon Musk oznámil 10. října ve studiích Warner Bros, vyvolalo u fanoušků nadšení. Mezi investory a analytiky však vzbudilo nedůvěru.

TD Bank zaplatí 3 miliardy dolarů kvůli rozsáhlým praktikám praní špinavých peněz

TD Bank, uznávaná jako jedna z významných kanadských finančních institucí, uzavřela v návaznosti na obvinění z rozsáhlého napomáhání praní špinavých peněz monumentální dohodu o narovnání v celkové výši přibližně 3 miliardy dolarů.

Ratan Tata: Ve věku 86 let zemřel vizionářský vůdce a filantrop, který změnil indickou společnost

Ratan Tata, vážený bývalý předseda skupiny Tata, zemřel ve středu v Bombaji ve věku 86 let. Jeho smrt neznamená jen ztrátu mocného obchodního magnáta, ale také soucitného filantropa, který svými obchodními inovacemi a charitativním úsilím zanechal nesmazatelnou stopu v indické společnosti.

Nvidia představuje své softwarové platformy pro umělou inteligenci

Společnost Nvidia nedávno na svém summitu o umělé inteligenci ve Washingtonu představila působivou řadu softwarových platforem umělé inteligence (AI). Jde o významný krok, který ilustruje její vývoj mimo rámec pouhého výrobce hardwaru.

NEJNOVĚJŠÍ

JavaDays přinesou aktuální novinky a informace ze světa programovacího jazyka Java

JavaDays 2024, největší konference svého druhu v Česku, se letos uskuteční 12. a 13. listopadu. Devátý ročník proběhne hybridně, tedy jak fyzicky v CineStar OC Černý Most v Praze, tak i online. Účastníci se mohou těšit na nejnovější informace o této populární platformě. Konference je určena nejen Java vývojářům a programátorům, ale i všem dalším zájemcům.
Reklama
Reklama
Reklama