Brexit: EU i Británie se snaží o záchranu obchodní dohody

425
Michel Barnier

Vyjednavači Evropské unie a Británie o brexitu budou v pondělí pokračovat v jednáních v Bruselu přibližně do poloviny týdne, uvedly v neděli zdroje na obou stranách. Stále se tak snaží zabránit zhroucení vzájemného obchodu za méně než devět týdnů.

Intenzivní rozhovory jsou posledním pokusem o uzavření nové dohody o partnerství, než 31. prosince 2020 skončí přechodné období po vystoupení Spojeného království z Evropské unie.

Pokud by strany překonaly své rozdíly, nová dohoda by řídila vše od obchodu přes dopravu až po rybolov. Pokud by selhaly, bilaterální obchod se zbožím a službami v hodnotě 900 miliard dolarů ročně by byl od 1. ledna 2021 zasažen cly a kvótami.

Diplomatický zdroj EU a úředník Spojeného království uvedli, že rozhovory budou pokračovat v pondělí v Bruselu po celém víkendu jednání. Informace o jejich pokroku a šancích na dohodu lze podle jejich slov očekávat ve středu nebo ve čtvrtek.

Vyjednavač EU o brexitu, Michel Barnier, v pátek uvedl, že k uzavření dohody „je třeba udělat ještě mnoho“.

Další diplomat EU v Bruselu o víkendu řekl agentuře Reuters, že rozhovory jsou stále obtížné v nejcitlivějších otázkách, včetně hospodářské fair play, práv na rybolov a způsobu řešení sporů v budoucnu.

Obě strany však již dříve signalizovaly svou připravenost ke kompromisu v oblasti rybolovu. Jde o politicky citlivé téma jak pro Británii, tak pro Francii i pro několik dalších států EU. Agentura Reuters 23. října informovala, že Paříž již připravuje podklady pro dohodu.

Finanční trhy i podniky postupně znervózňují, protože Británie a EU čelí třem velmi odlišným scénářům. Může dojít k vyjednání dohody, která zachrání volný obchod, bouřlivému ekonomickému rozdělení, nebo nekomplexnímu ujednání, které by upravovalo budoucí vazby jen v několika oblastech.

ZDROJReuters
Předchozí článekGlobální turismus krvácí. Podle odhadů může přijít o práci 174 milionů lidí
Další článekPrimark přijde kvůli nové vlně lockdownů zhruba o 375 milionů liber