Johnson a von der Leyenová ve shodě: Odchod Británie z EU bez obchodní dohody je velmi pravděpodobný

385
Boris Johnson
Boris Johnson

Britský premiér Boris Johnson a šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová v pátek uvedli, že Británie pravděpodobně dokončí svou cestu z Evropské unie za tři týdny bez obchodní dohody. Informovala o tom agentura Reuters a deník The Guardian.

Británie opustila EU v lednu, neformálním členem však bude až do 31. prosince. Do konce přechodného období, během kterého zůstala na jednotném trhu EU a v celní unii.

Obě strany tvrdí, že chtějí dosáhnout dohody o obchodu v hodnotě téměř bilion dolarů, ale jednání jsou ve slepé uličce. Británie tak může ztratit přístup na evropský jednotný trh bez cel a kvót.

„Vypadá velmi, velmi pravděpodobně, že budeme muset najít řešení, které, myslím, bude pro Velkou Británii skvělé. Od 1. ledna budeme schopni dělat přesně to, co chceme. Bude se to samozřejmě lišit od toho, co jsme nastavili jako cíl,“ řekl Johnson novinářům.

„Pokud přijde velká nabídka, velká změna v tom, co říkají, pak musím říci, že se na ni ještě podívám,“ řekl Johnson, tvář kampaně pro odchod v referendu o Brexitu v roce 2016.

V pátek večer Downing Street potvrdila, že Johnson předsedal schůzce s Michaelem Goveem a dalšími úředníky. Účelem setkání bylo zhodnocení plánů pro odchod bez dohody a připravenosti na období po 31. prosinci. Napsal o tom deník The Guardian.

EU a Spojené království uvedly, že ohledně vyhlídek na dohodu učiní pevné rozhodnutí do konce neděle. Během 10minutového briefingu na konci celonočního summitu představitelů 27 členských států bloku v pátek ráno Von der Leyenová uvedla, že „pravděpodobnost, že nedojde k dohodě, je vyšší, než že k ní dojde“.

Další postup Británie a EU

Britský premiér a předsedkyně Evropské komise dali vyjednavačům čas do nedělního večera, aby prolomili patovou situaci ohledně rybolovných práv a požadavků EU, aby Británie čelila následkům, pokud se v budoucnu odchýlí od pravidel bloku.

Johnson se musí rozhodnout, zda má nabízená dohoda cenu, nebo budoucí svoboda a výhody plynoucí z odchodu bez dohody převáží nad ekonomickými náklady.

Dohodou neupravený brexit by poškodil evropské ekonomiky a otřásl finančními trhy. Zároveň by zablokoval hranice a zasel chaos do choulostivých dodavatelských řetězců, které se táhnou napříč Evropou i mimo ni.

ZDROJReuters, The Guardian, Foto: Reuters
Předchozí článekSpolečnost Lockheed Martin se připojí k novému japonskému projektu na výrobu stíhacího letounu
Další článekAstraZeneca koupí společnost Alexion, chce posílit svou pozici v oblasti imunologie