13.6 C
Czech
Úterý 22. října 2024

Investiční strategie uprostřed ekonomické nejistoty: Tipy pro orientaci v dnešní finanční situaci

Vzhledem k tomu, že globální ekonomika čelí bezprecedentním výzvám, investoři hledají účinné strategie, jak se orientovat ve finanční nejistotě. Výkyvy na trhu, inflace a měnící se chování spotřebitelů jsou jen některé z faktorů, které mohou ovlivnit investiční rozhodnutí. Pochopení těchto proměnných je zásadní pro ty, kteří chtějí minimalizovat rizika a zároveň maximalizovat potenciál výnosu.

Cena ropy roste v reakci na útok Íránu na Izrael. Panují obavy o dodávky

V dramatické eskalaci geopolitického napětí ceny ropy prudce rostou poté, co Írán provedl raketový útok proti Izraeli. Eskalace vyvolala obavy z širšího konfliktu, který by mohl výrazně ovlivnit celosvětové dodávky ropy.

Otřesy v evropských bankách kvůli poklesu Credit Suisse o více než 20 %

Reklama

Credit Suisse se propadla na nová rekordní minima poté, co největší akcionář prohlásil, že nemůže zvýšit svůj 10% podíl z důvodu regulačních problémů. Tento fakt opět zasáhl akcie evropských bank. Informovala o tom agentura Reuters, Euronews a další servery.

Reklama

Credit Suisse poprvé klesla pod 2 švýcarské franky (2,18 dolaru) poté, co Saúdská národní banka uvedla, že kvůli regulačním problémům nemůže jít nad 10% vlastnictví. Druhá největší švýcarská banka Credit Suisse se snaží vzpamatovat z řady vysoce medializovaných finančních skandálů.

Akcie Credit Suisse se propadly až o 23,8 %, informovala agentura Reuters. Obchodování s akciemi bylo několikrát zastaveno provozovatelem burzy, protože objemy prudce stoupaly a akcie klesaly.

Index evropských bankovních akcií v dopoledním obchodování klesl a naposledy se propadl o 6,1 % a dostal se tak nejníže od 3. ledna. Index klesl o 14 % od uzavření minulou středu, což znamená ztrátu přes 120 miliard eur (127,25 miliardy dolarů) v tržní hodnotě. Je to největší mezitýdenní ztráta indexu od ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru.

Reklama

Od amerických bank k evropským

Akcie bank již byly otřeseny po krachu Silicon Valley Bank. Historický neúspěch vyvolal masovou paniku navzdory bezprecedentnímu zásahu amerických úřadů s cílem omezit přelévání a uklidnit trhy. „Trhy jsou divoké. Přecházíme od problémů amerických bank k problémům evropských bank, především Credit Suisse,“ řekl Carlo Franchini, vedoucí institucionálních klientů v Banca Ifigest v Miláně.

„To stahuje dolů celý bankovní sektor v Evropě. Pokles akcií se zrychlil po komentáři Saudské Arábie… Věřím, že krize Credit Suisse může být vyřešena a banka nepadne,“ řekl Franchini.

Propady akcií evropských bank

Akcie švýcarské banky UBS klesly o 6,8 %. Velký zásah zaznamenala podle serveru Euronews také pařížská burza, když francouzská banka Société Générale klesla o 10,6 % a BNP Paribas o 10,3 %. Pro Société Générale to znamená největší pokles od 24. února 2022 a pro BNP Paribas od 16. března 2020.

Španělská banka Banco de Sabadell naposledy klesla o 9 % a německá Commerzbank téměř o 10 %. Akcie Deutsche Bank klesly o 8,4 %.

„Faktem stále zůstává, že evropské banky, a zejména ty větší, mají mnohem lepší řízení svého úrokového rizika, které způsobilo kolaps tří amerických bank, a mají likviditu,“ řekl Jerome Legras, vedoucí výzkumu Axiom Alternative Investments.

Reklama
Reklama

Sledujte nás na sítích

JavaDays přinesou aktuální novinky a informace ze světa programovacího jazyka Java

JavaDays 2024, největší konference svého druhu v Česku, se letos uskuteční 12. a 13. listopadu. Devátý ročník proběhne hybridně, tedy jak fyzicky v CineStar OC Černý Most v Praze, tak i online. Účastníci se mohou těšit na nejnovější informace o této populární platformě. Konference je určena nejen Java vývojářům a programátorům, ale i všem dalším zájemcům.

Sen Muska o robotaxi: Skepse a pád akcií

Očekávané spuštění služby robotaxi společnosti Tesla, které Elon Musk oznámil 10. října ve studiích Warner Bros, vyvolalo u fanoušků nadšení. Mezi investory a analytiky však vzbudilo nedůvěru.

TD Bank zaplatí 3 miliardy dolarů kvůli rozsáhlým praktikám praní špinavých peněz

TD Bank, uznávaná jako jedna z významných kanadských finančních institucí, uzavřela v návaznosti na obvinění z rozsáhlého napomáhání praní špinavých peněz monumentální dohodu o narovnání v celkové výši přibližně 3 miliardy dolarů.

Ratan Tata: Ve věku 86 let zemřel vizionářský vůdce a filantrop, který změnil indickou společnost

Ratan Tata, vážený bývalý předseda skupiny Tata, zemřel ve středu v Bombaji ve věku 86 let. Jeho smrt neznamená jen ztrátu mocného obchodního magnáta, ale také soucitného filantropa, který svými obchodními inovacemi a charitativním úsilím zanechal nesmazatelnou stopu v indické společnosti.

Nvidia představuje své softwarové platformy pro umělou inteligenci

Společnost Nvidia nedávno na svém summitu o umělé inteligenci ve Washingtonu představila působivou řadu softwarových platforem umělé inteligence (AI). Jde o významný krok, který ilustruje její vývoj mimo rámec pouhého výrobce hardwaru.

NEJNOVĚJŠÍ

JavaDays přinesou aktuální novinky a informace ze světa programovacího jazyka Java

JavaDays 2024, největší konference svého druhu v Česku, se letos uskuteční 12. a 13. listopadu. Devátý ročník proběhne hybridně, tedy jak fyzicky v CineStar OC Černý Most v Praze, tak i online. Účastníci se mohou těšit na nejnovější informace o této populární platformě. Konference je určena nejen Java vývojářům a programátorům, ale i všem dalším zájemcům.
Reklama
Reklama
Reklama