Primark přijde kvůli nové vlně lockdownů zhruba o 375 milionů liber

590
Primark
Primark

Společnost Associated British Foods, která vlastní maloobchod s oblečením Primark, odhaduje, že bude čelit výpadku tržeb ve výši 375 milionů liber (11,3 miliardy korun). Důvodem je dočasné uzavření obchodů v řadě zemí kvůli opatřením zavedeným proti šíření koronaviru.

Od pondělí jsou uzavřeny všechny obchody Primark v Irsku, Francii, Belgii, Walesu, Katalánsku ve Španělsku a Slovinsku. Jedná se o 19 procent z celkového maloobchodního prodejního prostoru společnosti.

Pokud dojde k avizovaným opatřením v Anglii, kde by v období od 5. listopadu do 2. prosince měly fungovat pouze obchody s nezbytným zbožím, stoupne podíl uzavřených prostor na 57 procent.

Primark neprovozuje e-shop, protože to vzhledem k prodejním cenám svých produktů nepovažuje za ekonomicky životaschopné. Během jarních odstávek skupina uvedla, že v tomto směru o změně strategie neuvažuje.

Roční výsledky společnosti Associated British Foods, která má také divize cukru, potravin, zemědělství a přísad, budou zveřejněny v úterý. Akcie společnosti na začátku obchodního dne v pondělí stagnovaly, během letošního roku však zatím klesly o 35 procent.

Skupina uvedla, že implementuje operační plány pro řízení důsledků nejnovějších uzavírání obchodů, včetně snížení provozních nákladů. Dále potvrdila, že všechny objednávky zadané dodavatelům budou dodrženy.

ZDROJReuters
Předchozí článekBrexit: EU i Británie se snaží o záchranu obchodní dohody
Další článekLockdown v Anglii: Vláda zdvojnásobí podporu pro živnostníky