Agentura Moody’s snížila rating Velké Británii. Důvodů je hned několik

439
Velká Británie
Velká Británie

Ratingová agentura Moody’s v pátek snížila rating Spojeného království kvůli obrovskému ekonomickému dopadu koronavirové krize, brexitu a nedostatku jasných rozpočtových plánů od vlády premiéra Borise Johnsona. Agentura snížila hodnocení z Aa2 na Aa3, čímž se Británie dostala na stejnou úroveň jako Česká republika.

Šestá největší ekonomika světa se ve druhém čtvrtletí propadla nejvíce ze všech zemí G7. Její veřejný dluh dosáhl výše 2 bilionů liber (60 bilionů korun), překonal tak úroveň 100 % hrubého domácího produktu. Agentura dále uvedla, že britský růst byl „významně slabší, než se očekávalo, a pravděpodobně tomu tak bude i v budoucnu“.

Británie čelila ostřejšímu útlumu než kterákoli jiná ekonomika skupiny G20 kvůli závažnosti pandemie, velikosti jejího sektoru služeb, který byl narušen pravidly dodržování sociálního odstupu, a riziku vzniku dalších ohnisek nákazy.

Podle Moody’s by neschopnost Británie dosáhnout široké obchodní dohody s EU ještě zhoršila škody způsobené covidem-19. Johnson v pátek prohlásil, že v současné době nemá smysl pokračovat v obchodních jednáních. „I kdyby do konce roku 2020 došlo k obchodní dohodě mezi Velkou Británií a EU, její rozsah bude pravděpodobně úzký,“ uvedla agentura.

Británii rovněž vytýká, že ztratila rozpočtovou kázeň. Zároveň považuje za nepravděpodobné, že by její vysoká úroveň dluhu rychle klesla.

„Spojené království ve skutečnosti nemá žádnou kotvu fiskální politiky,“ stálo v prohlášení Moody’s. Snížení výdajů by pravděpodobně bylo politicky obtížné a zvýšení daní by mohlo dusit oživení ekonomiky.

Britská vláda reagovala s tím, že neměla jinou možnost než zvýšit výdaje na zmírnění dopadů pandemie. „V průběhu času a po oživení ekonomiky přijme vláda nezbytná opatření k zajištění dlouhodobého zdraví veřejných financí,“ uvedl mluvčí ministerstva financí.

Moody’s Británii upravila výhled z negativního na stabilní. Hodnocení Aa3 je nyní na stejné úrovni jako od agentury Fitch, zatímco Standard & Poor’s hodnotí zemi o jeden stupeň výše.

ZDROJReuters, Foto: Reuters
Předchozí článekMezinárodní spolupráce na vakcíně COVID-19 by mohla zvýšit celosvětový příjem o 9 bilionů dolarů
Další článekItálie schválila další finanční pomoc zasažené ekonomice