EU a Čína na sklonku roku odsouhlasily investiční dohodu, jednání trvala 7 let

912
European Council President Charles Michel
European Council President Charles Michel

Evropská unie a Čína ve středu dospěly k investiční dohodě, která evropským společnostem umožní lepší přístup na čínské trhy a pomůže napravit to, co Evropa považuje za nevyvážené ekonomické vztahy. Informovala o tom agentura Reuters a stanice CNN.

Cesta k dohodě trvala téměř sedm let a je pravděpodobné, že potrvá nejméně další rok, než vstoupí v platnost. Stává se součástí nového vztahu s Čínou, kterou EU považuje za partnera, ale i rivala.

Evropské firmy tak v Číně získají povolení působit v oblasti elektromobilů, telekomunikačních cloudových služeb nebo v letecké a námořní dopravě.

Některé požadavky na fungování v rámci společného podniku s čínským partnerem odpadnou v případě automobilového průmyslu, řady finančních služeb, soukromých nemocnic, reklamy, nemovitostí a environmentálních služeb jako kanalizace.

Z dohody by mohly profitovat společnosti Daimler, BMW, Peugeot, Allianz nebo Siemens, všechny s významným zastoupením v Číně.

Čína zakáže nucený převod technologií od zahraničních společností. Zároveň se zavázala, že v případě dotací bude transparentnější a zabrání diskriminaci zahraničních investorů ve státních podnicích.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová označila dohodu za důležitý mezník ve vztazích EU s Čínou. Ve středu na Twitteru napsala, že dohoda „bude obhajovat naše zájmy a prosazovat naše základní hodnoty“.

Evropě přináší určitý stupeň parity se Spojenými státy, které s Čínou uzavřely obchodní dohodu „Fáze I“. Podle Reuters bezpochyby sehraje klíčovou roli v budoucích transatlantických jednáních.

„Administrativa Bidena a Harrisové se těší na konzultace s EU ohledně koordinovaného přístupu k nekalým ekonomickým praktikám Číny a dalším důležitým výzvám,“ uvedl úředník týmu nově zvoleného prezidenta Joe Bidena.

Dohoda zahrnuje závazky týkající se změny klimatu a pracovních práv, včetně nucené práce. Závazky jsou vzájemné, ale trh EU je již nyní mnohem otevřenější.

Ke schválení dohody vede ještě dlouhá cesta

Dohoda přišla pouhý den poté, co EU kritizovala Čínu za uvěznění novinářky, která informovala o propuknutí pandemie ve Wu-chanu.

Obvinění z nucené práce v západním regionu Sin-ťiang, kde jsou podle lidskoprávních organizací až 2 miliony členů převážně muslimských menšinových skupin zadržovány v „převýchovných“ táborech, mohou schválení dohody Evropským parlamentem také významně zkomplikovat, uvedl zpravodajský web CNN.

ZDROJReuters, CNN, Foto: Reuters
Předchozí článekVatikán popírá, že by věděl o převodech do Austrálie v hodnotě 1,8 miliardy dolarů
Další článekHodnota Bitcoinu přesáhla na začátku roku rekordních 30 000 dolarů