20.8 C
Czech
Sobota 27. července 2024

Jerome Powell: Zvýšená inflace není jediným rizikem, kterému čelíme

Federální rezervní systém pokračuje v hledání křehké rovnováhy mezi podporou hospodářského růstu a řízením inflace. Nedávná prohlášení představitelů Fedu osvětlují jejich opatrný přístup. Navzdory solidnímu tempu expanze americké ekonomiky přetrvávají obavy o dosažení cílů v oblasti zaměstnanosti a inflace.

Inflace ve Spojeném království zpomalila druhý měsíc v řadě

Inflace ve Spojeném království v prosinci podle očekávání ekonomů poklesla na 10,5 procenta. Jedná se o druhý měsíc zpomalení zdražování v zemi, který naznačuje, že už svého vrcholu dosáhlo. Inflaci stlačily dolů ceny oděvů, dopravy a benzínu. Informuje o tom televize CNBC a agentura Reuters.

Inflace ve Spojeném království v prosinci zpomalila na 10,5 procenta z 10,7 procenta v listopadu, uvedla stanice CNBC. Jedná se o druhý měsíc poklesu inflace v řadě, jehož ekonomové očekávali.

Inflace výrazně zpomalila oproti říjnu, kdy dosáhla 11,1 procenta, což bylo 41leté maximum. Základní index CPI nezahrnující potraviny, alkohol, tabák a energie setrval v prosinci na stabilní úrovni 6,3 procenta.

Britský národní statistický úřad (ONS) označil za faktory zpomalující inflaci v prosinci nižší ceny benzínu, dopravy a oblečení. Vysoké ceny však zůstaly v případě potravin, bydlení, služeb pro domácnosti a nealkoholických nápojů, píše agentura Reuters.

Ceny potravin a nealkoholických nápojů byly o 16,8 procenta dražší než před rokem. Bank of England ale očekává, že zdražování v zemi zpomalí do konce letošního roku přibližně na 5 procent. Ekonomové se domnívají, že instituce opět zvýší zvýší úroky.

Britská centrální banka zvýšila úroky naposledy 15. prosince o 0,5 procentního bodu na 3,5 procenta. Finanční trhy očekávají další navýšení na 4 procenta během schůze týkající se měnové politiky instituce 2. února.

Stávky nepolevují

Inflace nejen v Británii prudce zrychlila kvůli válce na Ukrajině, kterou rozpoutal ruský prezident Vladimir Putin začátkem minulého roku. Západní sankce a snaha Kremlu přivodit Evropě energetickou nejistotu vedla k velké energetické krizi.

Spojené království je z ekonomik G7 v nejvíce obtížné situaci zejména kvůli brexitu. Trh práce v zemi se otřásá v základech a v mnoha profesích chybí pracovní síla. Britové navíc zahájili před Vánoci masivní stávky kvůli nízkým mzdám.

Do ulic se vydali železničáři, hasiči, zdravotní sestry, záchranáři a další. V prosinci a začátkem února pak chystají stávky opět železničáři a zdravotní sestry, učitelé a pracovníci státní správy. Rozsáhlé stávky pořádali či teprve budou pořádat pošťáci a letištní personál.

Britská vláda zareagovala na protesty legislativou, která má omezit právo na stávky. Přezkoumává přitom možnosti růstu mezd ve stávkujících profesích. Mzdy rostly podle ONS v září až listopadu 2022 o 6,4 procenta. Kvůli inflaci je ale v realitě mnohem nižší.

Prosincový pokles inflace naznačuje, že už zdražování svého vrcholu dosáhlo. Přesto mají Britové očekávat drahotu i v nadcházejících měsících. „I když existují určité náznaky, že inflace možná dosáhla svého vrcholu, ceny zůstanou v nadcházejících měsících vysoké,“ řekla ředitelka obchodního sdružení British Retail Consortium Helen Dickinson.

Sledujte nás na sítích

Italské úřady zabavily 121 milionů eur z pobočky Amazonu v rámci vyšetřování daňových podvodů

Italská finanční policie zabavila 121 milionů eur z milánské pobočky Amazonu v rámci vyšetřování údajných daňových podvodů a vykořisťování zaměstnanců. Úřady podezírají společnost Amazon z používání nelegálního systému subdodávek s cílem snížit náklady na pracovní sílu a vyhnout se placení daní.

NEJNOVĚJŠÍ

Italské úřady zabavily 121 milionů eur z pobočky Amazonu v rámci vyšetřování daňových podvodů

Italská finanční policie zabavila 121 milionů eur z milánské pobočky Amazonu v rámci vyšetřování údajných daňových podvodů a vykořisťování zaměstnanců. Úřady podezírají společnost Amazon z používání nelegálního systému subdodávek s cílem snížit náklady na pracovní sílu a vyhnout se placení daní.