Jednání o dohodě po brexitu pozastavena. Člen týmu EU byl pozitivně testován na covid-19

446
David Frost
David Frost

Hlavní vyjednavači o obchodní dohodě po brexitu ve čtvrtek pozastavili přímé rozhovory poté, co byl člen týmu EU pozitivně testován na covid-19. Úředníci poté pokračovali ve své práci v souladu s bezpečnostními pokyny.

Zdraví vyjednavačů o brexitu je nejvyšší prioritou, uvedl ve čtvrtek hlavní britský vyjednavač David Frost po přerušení jednání. „Ohledně této situace jsem v úzkém kontaktu s @MichelBarnier. Zdraví našich týmů je na prvním místě,“ napsal Frost na Twitteru.

K pozastavení došlo poté, co finská ministryně pro evropské záležitosti Tytti Tuppurainen prohlásila, že rozhovory o nové obchodní dohodě jsou v kritické fázi, ale přesto ještě mohou přinést komplexní a vyváženou dohodu.

Odchod Británie z Evropské unie bude dokončen 31. prosince a obě strany se stále snaží uzavřít dohodu na poslední chvíli.

„Jsme v kritické fázi jednání,“ řekla Tuppurainen agentuře Reuters v telefonickém rozhovoru. „Časový tlak je obrovský a všichni si uvědomujeme, že čas se krátí… nevzdala jsem se víry.“

„Všichni musíme udělat maximum, abychom dosáhli dohody. To je cílem EU. Chceme mít komplexní a vyváženou dohodu s Velkou Británií.“

Několik zemí včetně Nizozemska, Francie, Belgie a Španělska požádalo Komisi EU, která vyjednává s Británií jménem společenství, o aktualizaci nouzových plánů pro případ odchodu bez dohody.

„Teď, když už v druhé půli listopadu, je nejvyšší čas požádat Komisi, aby předložila (pohotovostní opatření), protože se musíme připravit na případ, kdy nebudeme schopni dosáhnout dohody včas,“ uvedl diplomat EU.

Podle diplomatů a úředníků však Komise vyčkává ve snaze o vyvinutí posledního tlaku na uzavření dohody.

Mluvčí Komise pro brexit ve čtvrtek neměl žádné komentáře. Komise již dříve uvedla, že se i nadále zaměřuje na uzavření dohody a že země, podniky a lidé měli dlouhou dobu na to, aby se na odchod Británie bez dohody připravili.

ZDROJReuters
Předchozí článekBitcoin dosáhl hodnoty přes 18 000 dolarů, nejvíce od prosince 2017
Další článekEU by mohla zaplatit za vakcíny téměř 10 miliard eur