15.2 C
Czech
Sobota 28. září 2024

Legendární ženevský autosalon se definitivně loučí

Reklama

Jedna z největších ikon automobilového průmyslu, ženevský autosalon, již definitivně končí. Organizátor akce, Comité permanent du Salon international de l’automobile, oficiálně oznámil, že z důvodu nepříznivých podmínek na trhu a rostoucí nejistoty v automobilovém průmyslu, neplánuje další ročník této slavné události. Zatímco se automobilky přesouvají k online prezentacím, světově proslulá přehlídka v Ženevě ztrácí svou někdejší záři.

Reklama

Ženevský autosalon se poprvé konal v roce 1905. Dlouhou dobu byl považován za jednu z nejvýznamnějších automobilových událostí v Evropě. V dobách své největší slávy přitahoval až 120 vystavovatelů a přibližně 600 000 návštěvníků z celého světa. Například v roce 2019, posledním před pandemickou pauzou, bylo toto číslo stále ohromující. Nicméně letošní ročník přilákal pouze 23 vystavovatelů a 168 000 návštěvníků.

Podle prezidenta autosalonu, Alexandrea de Senarclense, za velký úpadek zájmu o ženevský autosalon může především nedostatek zájmu ze strany výrobců automobilů. Senarclens uvedl: „Stále větší konkurence ze strany autosalonů v Paříži a Mnichově představovala poslední ránu pro nadcházející ročník.“ Rostoucí popularita online prezentací rovněž snížila potřebu fyzických výstav. Automobilky se nyní mohou s větším zásahem a bez nutnosti dělit se o pozornost prezentovat na sociálních sítích.

Pandemie covid-19 také sehrála svou roli v osudu ženevského autosalonu. Po pandemické pauze se akce v roce 2023 konala s přívlastkem výrazně menší události. Mnoho tradičních značek, jako Stellantis a Volkswagen, zůstalo mimo seznam účastníků. Podle serveru Autocar byla absence těchto velkých hráčů důsledkem sporů mezi organizátory a některými společnostmi o finanční ztráty, které nastaly kvůli pozdnímu zrušení akce v roce 2020. To vše vedlo k rozhodnutí neorganizovat další ročníky, ačkoliv se původně plánovalo zahájení příštího ročníku na 17. února 2025.

Reklama

Sesterská akce v Dauhá

Letošní ročník přilákal jen několik velkých jmen. Mezi nimi Renault, Dacia, BYD s dalšími značkami Denza a Yangweng, Lucid, MG a nový brand koncernu SAIC v podobě IM a designérské studio Pininfarina. Samotný konec této slavné přehlídky svědčí o měnících se preferencích a potřebách v samotném automobilovém průmyslu. Ten se stále více přesouvá do digitálního prostoru.

Organizátoři se teď hodlají soustředit na sesterskou akci v katarském Dauhá. Tato událost nese oficiální název Geneva International Motor Show Qatar. Poprvé se konala v roce 2023 a příští ročník je plánován na listopad 2025. „Budoucnost leží pravděpodobně v nových teritoriích a formátech,“ dodal Senarclens, čímž naznačil směr, kterým se automobilový průmysl bude nadále ubírat.

S konečným uzavřením kapitoly ženevského autosalonu se končí éra, která byla charakterizována velkými premiérovými odhaleními, setkáními automobilových nadšenců a trvalými vzpomínkami na světové novinky. V novém digitálním věku se automobilová komunita bude muset přizpůsobit a hledat nové způsoby interakce a prezentace.

Reklama
Reklama

Sledujte nás na sítích

Asijské akcie rostou, optimismus v Číně posiluje trhy

Asijské akciové trhy zaznamenaly výrazné zisky. Region reagoval na nové vedení v Japonsku a podpůrná ekonomická opatření v Číně. Investoři projevují obnovenou důvěru po sérii zásadních oznámení zaměřených na oživení ekonomiky a po nečekané změně v japonském politickém prostředí.

NEJNOVĚJŠÍ

Asijské akcie rostou, optimismus v Číně posiluje trhy

Asijské akciové trhy zaznamenaly výrazné zisky. Region reagoval na nové vedení v Japonsku a podpůrná ekonomická opatření v Číně. Investoři projevují obnovenou důvěru po sérii zásadních oznámení zaměřených na oživení ekonomiky a po nečekané změně v japonském politickém prostředí.
Reklama
Reklama
Reklama