Poslední pokus o uzavření dohody. Jednání mezi EU a Británií budou pokračovat v neděli

499
British and European Union
British and European Union

Vyjednavači Británie a Evropské unie se v neděli sejdou v Bruselu při posledním pokusu o uzavření obchodní dohody po brexitu před ukončením přechodného období 31. prosince. Informovala o tom agentura Reuters.

Britský premiér Boris Johnson a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen spolu hovořili poté, co byla jednání obou týmů v pátek pozastavena. Svým vyjednavačům nařídili v rozhovorech pokračovat.

Ve společném prohlášení po výzvě Johnson a von der Leyen uvedli, že není možné dosáhnout žádné dohody, pokud nebudou vyřešeny neshody ohledně tří ožehavých otázek: řešení sporů, hospodářské soutěže a rybolovu.

Politický zpravodaj BBC Chris Mason prohlásil, že nálada je spíše pesimistická, ale obě strany stále chtějí dohodu. Citoval zdroj z blízkosti britské vlády, který řekl: „Nejtemnější hodina často přichází těsně před úsvitem.“

Vyjednávač EU o brexitu Michel Barnier uvedl, že jednání v neděli s jeho britským protějškem Davidem Frostem ukážou, zda bude možné dohodu uzavřít.

Většina Johnsonových ministrů byla ochotna ho podpořit, pokud se rozhodne, že dohoda není v zájmu Británie, informovaly The Times. Třináct ministrů vlády, včetně osmi, kteří se postavili proti brexitu, potvrdilo, že tak učiní.

Britský ministr zemědělství George Eustice to podpořil v nedělním rozhovoru pro Sky News. Země se podle jeho slov na scénář odchodu bez dohody dlouho připravovala a může jej aplikovat.

„Budeme v těchto jednáních pokračovat, dokud to nepřestane mít smysl,“ konstatoval Eustice.

Irský ministr zahraničí Simon Coveney, klíčová postava jednání o brexitu v posledních letech, však vyjádřil pochyby. Podle něj jsou vyjádření britské vlády o tom, že dokáže zvládnout odchod bez dohody, nevěrohodná.

„Je větší pravděpodobnost, že dohody dosáhneme, než že ne,“ řekl Coveney irskému listu Sunday Independent.

Vyjednávání byla v pátek pozastavena poté, co zmizela naděje na dohodu dříve během tohoto týdne. Britský tým uvedl, že EU vznesla požadavky, které nejsou slučitelné s její suverenitou, a varoval, že rozhovory by mohly být ukončeny bez dohody. Coveney změnu postoje EU popřel.

Odchod bez dohody

Pokud se dohody nepodaří dosáhnout, proces odchodu Británie z EU skončí chaoticky v době, kdy obě strany bojují s ekonomickými dopady pandemie covidu-19. Odborníci varovali, že scénář bez dohody by způsobil podstatné dlouhodobé narušení britské ekonomiky.

ZDROJReuters, BBC, Foto: Reuters
Předchozí článekJD.com se stává první online platformou, která přijímá čínskou digitální měnu
Další článekFrancie postaví u pobřeží Normandie novou větrnou farmu