Hodnota vzácných lahví whisky prodaných v aukci zažila největší propad za posledních deset let, s výjimkou období pandemie. Tento trend naznačuje, že pokles poptávky po luxusním zboží se nyní projevuje i u třídy aktiv, která byla dříve považována za bezpečný přístav v nestabilních tržních podmínkách.
Podle analýzy investiční banky Noble & Co, na kterou odkazuje Financial Times, se hodnota „jemných a vzácných“ jednosladových whisky prodaných v aukci za poslední rok snížila o sedm procent. Tato analýza byla provedena na základě přibližně 8500 transakcí s whisky, jejichž cena přesahovala tisíc liber (přes 28 tisíc korun) za lahev o objemu 700 nebo 750 mililitrů v období dvanácti měsíců do září.
Premium whisky prices slump as weak global economy hurts taste for luxury https://t.co/u3eUrGz1Th
— Financial Times (@FT) November 27, 2023
Tento pokles následuje po růstu o devatenáct procent v předchozím roce. To naznačuje, že status prémiové whisky jako jedné z nejlepších alternativních investic se snižuje. Celková hodnota transakcí klesla na 27 milionů liber. A to přesto, že počet prodaných lahví se za prvních deset měsíců letošního roku zvýšil o více než desetinu.
„Pokles hodnoty transakcí je prvním velkým poklesem od roku 2012, s výjimkou propadu o 51 procent v roce 2020. To bylo v době uzávěr souvisejících s pandemií nemoci covid-19,“ uvedla Noble & Co.
Trh zeslábl
Firma Diageo, majitel značky Johnnie Walker, tento měsíc varovala před slabším ziskem za šest měsíců do konce prosince. Důvodem má být nižší prodej v Latinské Americe a Karibiku. Svaz skotské whisky uvedl, že hodnota vývozu se za první polovinu letošního roku snížila o 3,6 procenta.
Trh se však liší v různých segmentech. Ceny v horní části trhu podpořila skutečnost, že majitelé si raději nechávají své lahve, než aby je prodali za nižší ceny. I když i zde se objevily „výjimečné momenty“, jako například prodej lahve Macallan 1926 tento měsíc za 2,1 milionu liber.
„Celkově ale trh zeslábl,“ uvedl šéf oddělení pro potraviny a nápoje v Noble & Co Duncan McFadzean.
Huw Wright, výkonný ředitel Holyrood Distillery, edinburské palírny whisky otevřené v roce 2019, se domnívá, že whisky s dobrou chutí a poutavým příběhem vydrží i hospodářský pokles. „I když v Evropě hodně slyšíme o zpomalení ekonomiky, stále vidíme dobrý růst prémiových lihovin,“ řekl.