13.6 C
Czech
Úterý 22. října 2024

Investiční strategie uprostřed ekonomické nejistoty: Tipy pro orientaci v dnešní finanční situaci

Vzhledem k tomu, že globální ekonomika čelí bezprecedentním výzvám, investoři hledají účinné strategie, jak se orientovat ve finanční nejistotě. Výkyvy na trhu, inflace a měnící se chování spotřebitelů jsou jen některé z faktorů, které mohou ovlivnit investiční rozhodnutí. Pochopení těchto proměnných je zásadní pro ty, kteří chtějí minimalizovat rizika a zároveň maximalizovat potenciál výnosu.

Cena ropy roste v reakci na útok Íránu na Izrael. Panují obavy o dodávky

V dramatické eskalaci geopolitického napětí ceny ropy prudce rostou poté, co Írán provedl raketový útok proti Izraeli. Eskalace vyvolala obavy z širšího konfliktu, který by mohl výrazně ovlivnit celosvětové dodávky ropy.

Akcie Tesly vyskočily. Morgan Stanley předpovídá, že superpočítač Dojo by mohl zvýšit tržní hodnotu o 600 miliard dolarů

Reklama

Tesla v pondělí posílila o 6 % poté, co Morgan Stanley řekl, že její superpočítač Dojo by mohl zvýšit tržní hodnotu výrobce elektromobilů o téměř 600 miliard dolarů. Informovaly o tom servery agentury Reuters, CNN a další.

Reklama

Tesla, již nyní nejcennější výrobce automobilů na světě, zahájila výrobu superpočítače pro trénování modelů umělé inteligence (AI) pro samořídící auta v červenci. Za Dojo plánuje utratit více než 1 miliardu dolarů do příštího roku, uvádí agentura Reuters.

Tým Morgan Stanley, vedený dlouholetým analytikem společnosti Tesla Adamem Jonasem, předpověděl, že masivní nárůst hodnoty by mohl pocházet z Dojo. To podle nich potenciálně odemkne nové zdroje příjmů prostřednictvím širšího přijetí robotaxi a softwarových služeb, píše server CNN.

Dojo může otevřít nové adresné trhy, které „sahají daleko za prodej vozidel za pevnou cenu,“ napsali v neděli analytici Morgan Stanley pod vedením Adama Jonase. „Pokud může Dojo pomoci k tomu, aby auta ‚viděla‘ a ‚reagovala‘, jaké další trhy by se mohly otevřít? Představte si jakékoli zařízení s kamerou, která se rozhoduje v reálném čase na základě svého zorného pole.“

Reklama

„Investoři dlouho diskutovali o tom, zda je Tesla automobilová společnost nebo technologická společnost. Věříme, že je to obojí, ale vidíme, že největší hodnotou jsou příjmy ze softwaru a služeb,“ stojí v poznámce.

Akcie Tesly od začátku roku zdvojnásobily

Makléř na Wall Street upgradoval akcie Tesly na „overweight“ z „equal-weight“ a nahradil jimi akcie Ferrari kótované v USA jako „top pick“.

Akcie Tesly se od začátku roku zdvojnásobily, ale stále jsou daleko od historického maxima 414,50 dolaru dosaženého v listopadu 2021.

Společnost Morgan Stanley zvýšila svůj 12-18měsíční cíl na akcie Tesly o 60 % na 400 USD – podle údajů LSEG nejvyšší mezi makléřskými společnostmi na Wall Street – což by podle odhadů dalo výrobci elektromobilů tržní kapitalizaci asi 1,39 bilionu dolarů.

To je asi o 76 % více než tržní hodnota Tesly ve výši asi 789 miliard dolarů, na základě pátečního uzavření akcií ve výši 248,5 dolarů. Akcie v pondělí vzrostly o 5,7 % na 262,70 USD.

Jonas očekává, že společnost Dojo přinese největší hodnotu v oblasti softwaru a služeb. Společnost Morgan Stanley zvýšila odhad tržeb za síťové služby společnosti Tesla z dřívějších 157 miliard dolarů na 335 miliard dolarů v roce 2040.

Jonas očekává, že do roku 2040 bude tato jednotka tvořit více než 60 % základních příjmů Tesly, takže se oproti roku 2030 téměř zdvojnásobí. „Tento nárůst je z velké části způsoben vznikající příležitostí, kterou vidíme v licencování flotil třetích stran, zvýšeným ARPU (průměrný měsíční příjem na uživatele),“ řekl analytik.

Podle údajů LSEG je 12měsíční forwardový poměr ceny a zisku Tesly ve výši 57,9 výrazně před výrobci automobilů Ford s 6,31 a General Motors s 4,56.

Reklama
Reklama

Sledujte nás na sítích

JavaDays přinesou aktuální novinky a informace ze světa programovacího jazyka Java

JavaDays 2024, největší konference svého druhu v Česku, se letos uskuteční 12. a 13. listopadu. Devátý ročník proběhne hybridně, tedy jak fyzicky v CineStar OC Černý Most v Praze, tak i online. Účastníci se mohou těšit na nejnovější informace o této populární platformě. Konference je určena nejen Java vývojářům a programátorům, ale i všem dalším zájemcům.

Sen Muska o robotaxi: Skepse a pád akcií

Očekávané spuštění služby robotaxi společnosti Tesla, které Elon Musk oznámil 10. října ve studiích Warner Bros, vyvolalo u fanoušků nadšení. Mezi investory a analytiky však vzbudilo nedůvěru.

TD Bank zaplatí 3 miliardy dolarů kvůli rozsáhlým praktikám praní špinavých peněz

TD Bank, uznávaná jako jedna z významných kanadských finančních institucí, uzavřela v návaznosti na obvinění z rozsáhlého napomáhání praní špinavých peněz monumentální dohodu o narovnání v celkové výši přibližně 3 miliardy dolarů.

Ratan Tata: Ve věku 86 let zemřel vizionářský vůdce a filantrop, který změnil indickou společnost

Ratan Tata, vážený bývalý předseda skupiny Tata, zemřel ve středu v Bombaji ve věku 86 let. Jeho smrt neznamená jen ztrátu mocného obchodního magnáta, ale také soucitného filantropa, který svými obchodními inovacemi a charitativním úsilím zanechal nesmazatelnou stopu v indické společnosti.

Nvidia představuje své softwarové platformy pro umělou inteligenci

Společnost Nvidia nedávno na svém summitu o umělé inteligenci ve Washingtonu představila působivou řadu softwarových platforem umělé inteligence (AI). Jde o významný krok, který ilustruje její vývoj mimo rámec pouhého výrobce hardwaru.

NEJNOVĚJŠÍ

JavaDays přinesou aktuální novinky a informace ze světa programovacího jazyka Java

JavaDays 2024, největší konference svého druhu v Česku, se letos uskuteční 12. a 13. listopadu. Devátý ročník proběhne hybridně, tedy jak fyzicky v CineStar OC Černý Most v Praze, tak i online. Účastníci se mohou těšit na nejnovější informace o této populární platformě. Konference je určena nejen Java vývojářům a programátorům, ale i všem dalším zájemcům.
Reklama
Reklama
Reklama