V souvislosti s tragickou epidemií bakterie E. coli, která souvisí s jídlem McDonald’s Quarter Pounder, začaly velké řetězce rychlého občerstvení stahovat čerstvou cibuli z jídelníčků po celých Spojených státech.
Výskyt bakterie E. coli vedl k hospitalizaci několika osob a vyžádala si jeden lidský život. Kaskádovitý dopad tohoto onemocnění z potravin se projevil v různých stravovacích zařízeních. To si vyžádalo okamžitá opatření k zajištění bezpečnosti zákazníků.
Epidemie má pravděpodobně kořeny v cibuli dodávané společností Taylor Farms se sídlem v Kalifornii. Je podezřelá z kontaminované složky zodpovědné za 49 hlášených případů onemocnění E. coli v deseti státech. Zejména jídlo Quarter Pounder, které se podává se syrovou cibulí, bylo dočasně odstraněno z téměř 20 procent restaurací McDonald’s v oblastech, které byly epidemií silně zasaženy. Včetně států jako Colorado, Kansas, Utah a Wyoming. Společnost Burger King se z preventivních důvodů rozhodla vyřadit čerstvou cibuli z přibližně 5 procent svých provozoven. Cibuli totiž odebírá od stejného dodavatele. Ostatní řetězce, včetně Taco Bell a KFC, z opatrnosti následují jejího příkladu.
US fast-food chains were pulling fresh onions out of their menu items after the vegetable was named as the likely source of an E. coli outbreak at McDonald's restaurants that has sickened 49 people and killed one https://t.co/kA0Iv57QN9 pic.twitter.com/8HYuYigjj3
— Reuters (@Reuters) October 25, 2024
Zdravotnické úřady důkladně zkoumají možné zdroje kontaminace bakterií E. coli, přičemž první náznaky naznačují, že na vině může být nakrájená cibule nebo hovězí placičky používané v Quarter Pounder. Společnost McDonald’s potvrdila, že aktivně spolupracuje se zdravotnickými orgány. „Podnik nám řekl, abychom v dohledné době nepoužívali žádnou cibuli,“ zmínil manažer z coloradského Burger Kingu, čímž zdůraznil závažnost situace.
Případy nákazy se objevily v deseti různých státech
Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) vyzvalo všechny, kteří po konzumaci postižených položek menu pociťují závažné příznaky připomínající E. coli, aby vyhledali lékařskou pomoc. Zprávy navíc ukazují, že nejméně deset nakažených osob si vyžádalo hospitalizaci, přičemž případy se objevily v restauracích v deseti různých státech, což vyvolalo znepokojení jak mezi pracovníky veřejného zdravotnictví, tak mezi spotřebiteli.
Přestože velcí distributoři a společnosti poskytující stravovací služby, jako jsou Sysco Corp a US Foods, začali informovat své klienty o stažení výrobků z trhu, je tento incident jasnou připomínkou zranitelnosti potravinového řetězce. V předchozích letech se již řetězce rychlého občerstvení s podobnými problémy potýkaly.
Například selhání společnosti Chipotle v oblasti bezpečnosti potravin stálo společnost v letech 2015 až 2018 značné finanční ztráty. Epidemie týkající se společnosti Wendy’s a dalších rovněž upozorňují na přetrvávající rizika spojená s rychlým občerstvením. Uvidíme, jak tyto nedávné události ovlivní vnímání zákazníků a údaje o prodejích. Akcie společnosti McDonald’s již zaznamenaly znatelný pokles.