16.3 C
Czech
Sobota 27. července 2024

Evropská komise schválila Česku 75 miliard korun na modernizaci energetických zdrojů

Česká republika získala od Evropské komise schválení pro významný program státní podpory zaměřený na modernizaci energetických zdrojů. S celkovým rozpočtem 3,2 miliardy eur (75 miliard korun) se plánuje podpora nových a modernizovaných elektráren umožňujících kombinovanou výrobu elektřiny a tepla.

Akcionáři Shellu schválili slabší cíle v oblasti emisí a odmítli sladění s Pařížskou dohodou

Akcionáři společnosti Shell schválili nový plán energetické transformace společnosti, který obsahuje mírnější cíle v oblasti emisí uhlíku. Zároveň odmítli usnesení, které by vyžadovalo, aby ropný a plynárenský gigant sladil své cíle s cíli Pařížské dohody o klimatu.

V Anglii dnes vstupuje v platnost omezení prodeje uhlí, vlhkého dřeva i pevných paliv

Anglická vláda nadále usiluje o snižování znečištění ovzduší, a to i přesto, že v roce 2020 byly hodnoty v zemi na rekordních minimech. Omezení, která dnes vstoupila v platnost, se týkají uhlí, vlhkého dřeva i vyráběných pevných paliv. Informuje o tom deník Guardian. 

Kamna na dřevo a otevřený oheň jsou velkým zdrojem částic PM2.5, které Světová zdravotnická organizace (WHO) označila za nejzávažnější látku znečišťující ovzduší pro lidské zdraví. PM2.5 se mohou dostat do krevního oběhu, usazovat se v plicích a dalších orgánech. Jsou spojeny s poškozením zdraví, zejména u mladších a starších lidí.

Vědci dokonce varují, že by kamna měla být prodávána se zdravotnickým upozorněním.

Co se od 1. května tedy nesmí?

Kamna na dřevo a otevřené ohně lze od 1. května nadále používat, musí být ale dle ministerstva životního prostředí, výživy a věcí venkova na čistší alternativy.

Omezení zahrnují zákaz prodávání pytlovaného uhlí a mokrého dřeva o objemu menším než dva metry krychlové. Mokré dřevo může být ve větších objemech prodáváno, ale s informací, jak ho před spálením vysušit.

Další změnou je pak to, že všechna vyráběná pevná paliva musí mít nyní nízký obsah síry a emitovat pouze malé množství kouře.

Kontrolovat se to bude tak, že bude zavedeno nové certifikační schéma. Maloobchodní prodejny budou moci prodávat palivo pouze se správným štítkem.

Manažerka Asthma UK a British Lung Foundation Harriet Edwards uvedla, že omezení mohou zachránit životy milionům lidí s chronickými plicními stavy. Dodala, že je životně důležité, aby se zvyšovalo povědomí o nebezpečích látek znečišťujících ovzduší, aby lidé mohli činit nejlepší rozhodnutí pro své vlastní zdraví i pro zdraví ostatních lidí v jejich okolí.

Znečištění na nejnižší úrovni

Rozhodnutí přichází i přesto, že společnost Defra zveřejnila údaje ukazující, že znečištění ovzduší ve Velké Británii v důsledku pandemie kleslo v roce 2020 na nejnižší zaznamenanou úroveň.

Víme, že znečištění ovzduší na národní úrovni se od roku 2010 významně snížilo – s emisemi jemných částic o 11 % a oxidy dusíku o 32 %,“ uvedla pro Guardian ministryně životního prostředí Rebecca Pow. Dodala ale, že je stále ještě co dělat v boji proti znečištění ze všech zdrojů jako je doprava, zemědělství a průmysl.

Sledujte nás na sítích

Italské úřady zabavily 121 milionů eur z pobočky Amazonu v rámci vyšetřování daňových podvodů

Italská finanční policie zabavila 121 milionů eur z milánské pobočky Amazonu v rámci vyšetřování údajných daňových podvodů a vykořisťování zaměstnanců. Úřady podezírají společnost Amazon z používání nelegálního systému subdodávek s cílem snížit náklady na pracovní sílu a vyhnout se placení daní.

NEJNOVĚJŠÍ

Italské úřady zabavily 121 milionů eur z pobočky Amazonu v rámci vyšetřování daňových podvodů

Italská finanční policie zabavila 121 milionů eur z milánské pobočky Amazonu v rámci vyšetřování údajných daňových podvodů a vykořisťování zaměstnanců. Úřady podezírají společnost Amazon z používání nelegálního systému subdodávek s cílem snížit náklady na pracovní sílu a vyhnout se placení daní.