20.2 C
Czech
Sobota 27. července 2024

CNN oznamuje rozsáhlou reorganizaci a snížení počtu zaměstnanců v souvislosti s digitální expanzí

CNN odhalila plány na významnou restrukturalizaci, která má posílit její digitální přítomnost a zároveň ovlivnit přibližně 100 pracovních míst. Tento krok je součástí širší strategie digitální transformace, kterou nastínil generální ředitel Mark Thompson. Cílem změn je zefektivnit provoz a vytvořit nové příležitosti k růstu a zároveň zdůraznit význam jednotného zpravodajství.

Přivítejte léto se Xiaomi a ušetřete při nákupu špičkových technologií!

Léto je tady a s ním přichází i tradiční slevová akce od Xiaomi! Užijte si léto naplno s těmi nejlepšími produkty, které vám zpříjemní horké letní dny. Do 28. července 2024, či do vyprodání zásob, máte jedinečnou příležitost pořídit si špičkové výrobky Xiaomi za fantastické ceny. Ať už hledáte nový mobil, chytré hodinky, sluchátka, bezpečnostní kamery nebo třeba elektrickou koloběžku, Xiaomi má nabídky, které by vám neměly uniknout.

Číně chybí děti a hrozí jí zvýšení důchodového věku. V cenzu zaznamenala nejpomalejší růst obyvatel za celé dekády

V Číně zaznamenali v úterý podle posledního sčítání lidu nejpomalejší růst obyvatel od 60. let, kdy velmoc postihl hladomor. Za posledních deset let se tak ve státě s druhou největší ekonomikou na světě rodilo méně dětí. Pro Čínu to do budoucna znamená úbytek pracovníků a stárnutí obyvatelstva. Bojí se proto zpomalení ekonomického růstu i potencionálního zvyšování důchodového věku. Uvedl to server CNN.

Za posledních deset let vzrostla populace v Číně podle Národního výboru pro statistiky o 5,38 procent, tedy přibližně o 72 milionů lidí. V asijské velmoci tak nyní žije okolo 1,41 miliard lidí. Průměr růstu obyvatel pak dosáhl 0,53 procent, což je o 0,04 procent méně než u posledního sčítání.

Znamená to, že čínská populace postupně stárne, jelikož se rodí méně dětí, ale věk dožití se naopak zvyšuje. Kvůli poměrně nízkému věku, ve kterém mají pracovníci odcházet do důchodu, však hrozí potencionální stagnace ekonomiky. Muži totiž přestávají pracovat v 60, zatímco ženy buď v 55, nebo 50, podle typu zaměstnání.

Zároveň se rodí méně dětí, a tak může Čína očekávat, že se její populace začne postupně zmenšovat. Může za to především známá politika jednoho dítěte, kterou asijský stát zavedl na konci 70. let minulého století. Páry tak po více než 35 let mohly vychovat pouze jedno dítě.

Čínská vláda nařízení před šesti lety změnila, děti se tak teď mohou v rodině narodit dvě. Populační vývoj tím však administrativa narušila dost na to, aby teď měla o miminka naopak nouzi. Rodiny totiž po celé dekády vychovávaly hlavně kluky, jelikož muži mají v Číně lepší ekonomické postavení. V současnosti ale proto chybí ženy, které by mohly rodit. Například loni se na 113 chlapců narodilo 100 dívek.

V Číně stoupají ceny a mateřská je krátká. Mladým párům se tak rodina zakládat nechce

Cenzus zveřejněný v úterý je tedy prvním vydaným po zrušení restriktivní čínské politiky. V současnosti je navíc pro páry těžší dítě vychovávat, jelikož ženy nemají dostatečně dlouhou mateřskou dovolenou. Stoupají také ceny, a tak je pro mladé Číňany složitější si rodinu založit, jelikož často i v dospělosti žijí u rodičů.

Podle Organizace spojených národů (OSN) tak populace Číny svého vrcholu dosáhne roku 2030, a poté začne klesat. „Nepotřebujeme publikovaná data z cenzu, abychom odhadli, že Čína čelí masivnímu poklesu porodnosti,“ zhodnotil pak pro Al Jazeera expert z čínského think-tanku Huang Wenzheng.

Aby Čína hrozící stagnaci ekonomiky zabránila, zvažuje zvýšení věku, ve kterém pracovníci odcházejí do důchodu. Je totiž čím dál méně zaměstnanců, kteří platí daně, dotují školy, důchody a sociální služby, které pomáhají těm příliš mladým, nebo starým. Jedná se však o obecně nepříliš populární řešení demografické krize.

Faktem ale je, že čínská populace nad 65 let stoupla od roku 2010 z 8,87 procent na 13,5 procent. Na druhou stranu počet lidí mezi věkem 15 a 59 klesl o 7 procent. Podle některých odborníků má na poklesu porodnosti podíl také trvající světová pandemie.

Sledujte nás na sítích

Italské úřady zabavily 121 milionů eur z pobočky Amazonu v rámci vyšetřování daňových podvodů

Italská finanční policie zabavila 121 milionů eur z milánské pobočky Amazonu v rámci vyšetřování údajných daňových podvodů a vykořisťování zaměstnanců. Úřady podezírají společnost Amazon z používání nelegálního systému subdodávek s cílem snížit náklady na pracovní sílu a vyhnout se placení daní.

NEJNOVĚJŠÍ

Italské úřady zabavily 121 milionů eur z pobočky Amazonu v rámci vyšetřování daňových podvodů

Italská finanční policie zabavila 121 milionů eur z milánské pobočky Amazonu v rámci vyšetřování údajných daňových podvodů a vykořisťování zaměstnanců. Úřady podezírají společnost Amazon z používání nelegálního systému subdodávek s cílem snížit náklady na pracovní sílu a vyhnout se placení daní.