16.3 C
Czech
Sobota 27. července 2024

CNN oznamuje rozsáhlou reorganizaci a snížení počtu zaměstnanců v souvislosti s digitální expanzí

CNN odhalila plány na významnou restrukturalizaci, která má posílit její digitální přítomnost a zároveň ovlivnit přibližně 100 pracovních míst. Tento krok je součástí širší strategie digitální transformace, kterou nastínil generální ředitel Mark Thompson. Cílem změn je zefektivnit provoz a vytvořit nové příležitosti k růstu a zároveň zdůraznit význam jednotného zpravodajství.

Přivítejte léto se Xiaomi a ušetřete při nákupu špičkových technologií!

Léto je tady a s ním přichází i tradiční slevová akce od Xiaomi! Užijte si léto naplno s těmi nejlepšími produkty, které vám zpříjemní horké letní dny. Do 28. července 2024, či do vyprodání zásob, máte jedinečnou příležitost pořídit si špičkové výrobky Xiaomi za fantastické ceny. Ať už hledáte nový mobil, chytré hodinky, sluchátka, bezpečnostní kamery nebo třeba elektrickou koloběžku, Xiaomi má nabídky, které by vám neměly uniknout.

Indická ekonomika rostla ve druhém čtvrtletí i přes další vlnu koronaviru

Ve druhém čtvrtletí vzrostla indická ekonomika oproti stejnému období loňského roku o rekordních 20,1 procent. Výsledku dosáhla i přesto, že země mezi dubnem a červnem bojovala s další silnou vlnou koronaviru. Tentokrát však tamní vláda odmítla opět zavést striktní lockdown. Ekonomika proto neutrpěla jako minulý rok. Rozhodnutí si ale vyžádalo mnohé oběti.

Podle dat zveřejněných indickou vládou v úterý dosáhla tamní ekonomika rekordního čtvrtletního růstu od poloviny 90. let. Tehdy začaly úřady stav HDP zveřejňovat. V druhém čtvrtletí, tedy mezi dubnem a červnem, totiž ekonomika oproti loňskému roku narostla o 20,1 procent. Tehdy se naopak kvůli přísnému lockdownu v Indii propadla o 24 procent.

Také proto je nynější růst tak viditelný. Jedná se totiž o takzvaný efekt nízké základny, v angličtině low-base effect. Jelikož byl výsledek z loňského roku kvůli první vlně koronaviru tak nízký, objevil se letos prostor pro výrazné zlepšení. Například server BBC situaci nazval jako takzvané V-shaped zotavení, tedy ve tvaru V. Křivka popisující růst indické ekonomiky totiž napřed rapidně klesala, aby se pak vzápětí zvedla.

Kromě toho má ale na růst HDP vliv také poměrně odlišný přístup ke koronaviru ze strany tamní vlády. Premiér Narendra Modi totiž loni na svou zemi uvalil jeden z nejpřísnějších lockdownů na světě. Letos na jaře však uprostřed další vlny způsobené nakažlivější variantou koronaviru zvané delta odmítl učinit stejné rozhodnutí. Ve snaze vyhnout se uvalení milionů lidí do chudoby tak nechal zemi relativně otevřenou.

Růstu ekonomiky pomáhá manufaktura, zemědělství i export

„Když se podíváme na výsledky ekonomiky před pandemií, zjistíme, že jsme pořád 41 miliard dolarů pozadu,“ uvedla pro CNN Business vedoucí ekonomka ve společnosti ICICI Securities Anagha Deodhar. Podle ní pak Indii ve druhém čtvrtletí pomohla především manufaktura, zemědělství a export.

„Vývoz zboží a služeb pomáhá růstu HDP především proto, že globální ekonomika se zotavuje rychleji než ta domácí,“ dodala. Podle hlavního vládního ekonomického poradce zase růstu přispěly také soukromé investice a zvýšený konzum.

Indická ekonomika však přesto zůstává slabší než před začátkem pandemie. Ve svém posledním finančním roce se zmenšila o 7,3 procent. I když indická vláda nezveřejňuje rozdíl růstu HDP mezi jednotlivými čtvrtletími, odhaduje společnost Capital Economics oproti prvnímu čtvrtletí pokles o 12 procent.

Mezinárodní měnový fond však podle serveru Times of India předpokládá pro Indii v letošním roce růst o 9,5 procent. Podobný růst za druhé čtvrtletí pak kvůli zmíněnému low-base efektu hlásí i další země po celém světě.

Sledujte nás na sítích

Italské úřady zabavily 121 milionů eur z pobočky Amazonu v rámci vyšetřování daňových podvodů

Italská finanční policie zabavila 121 milionů eur z milánské pobočky Amazonu v rámci vyšetřování údajných daňových podvodů a vykořisťování zaměstnanců. Úřady podezírají společnost Amazon z používání nelegálního systému subdodávek s cílem snížit náklady na pracovní sílu a vyhnout se placení daní.

NEJNOVĚJŠÍ

Italské úřady zabavily 121 milionů eur z pobočky Amazonu v rámci vyšetřování daňových podvodů

Italská finanční policie zabavila 121 milionů eur z milánské pobočky Amazonu v rámci vyšetřování údajných daňových podvodů a vykořisťování zaměstnanců. Úřady podezírají společnost Amazon z používání nelegálního systému subdodávek s cílem snížit náklady na pracovní sílu a vyhnout se placení daní.