Consumer Reports v pondělí vyzval čtyři výrobce čokolády, aby se do Valentýna zavázali snížit množství olova a kadmia ve svých produktech z tmavé čokolády poté, co testování odhalilo škodlivé hladiny těžkých kovů. Informovala o tom agentura Reuters.
V dopisech pro Hershey Co, Mondelez International Inc, Theo Chocolate a Trader Joe’s časopis Consumer Reports uvedl, že dlouhodobé vystavení těmto kovům může mít za následek problémy s nervovým systémem, potlačení imunitního systému a poškození ledvin.
Consumer Reports urges dark chocolate makers to reduce lead, cadmium levels https://t.co/1ALXGrZJWg pic.twitter.com/I4GhfXp7Cv
— Reuters (@Reuters) January 23, 2023
Konzistentní, dlouhodobé vystavení i malému množství těžkých kovů může vést k řadě zdravotních problémů, uvádí Consumer Reports. Nebezpečí je největší pro těhotné ženy a malé děti, protože kovy mohou způsobit vývojové problémy, ovlivnit vývoj mozku a vést k nižšímu IQ, říká Tunde Akinleye, výzkumník bezpečnosti potravin, který vedl testovací projekt.
„Ale existují rizika pro lidi jakéhokoli věku,“ dodává. Časté vystavení olovu u dospělých může například vést k problémům s nervovým systémem, hypertenzi, potlačení imunitního systému, poškození ledvin a reprodukčním problémům.
Dopisy podle agentury Reuters doprovázelo téměř 55 000 petičních podpisů.
Minulý měsíc Consumer Reports uvedl, že 23 z 28 testovaných tabulek tmavé čokolády obsahovalo potenciálně škodlivé hladiny olova, kadmia nebo obojího. Z toho vyplývající nebezpečí hrozí lidem, kteří jedí více než jednu unci čokolády denně.
Pět z testovaných tabulek mělo zvýšené hladiny obou kovů: dvě od Theo Chocolate a po jedné od Lily’s vlastněných Hershey, Green & Black’s vlastněných Mondelez a Trader Joe’s.
Temná stránka zdravé čokolády
Lidé volí hořkou čokoládu zejména pro její potenciální zdravotní přínosy, píše Consumer Reports. A to díky studiím, které naznačují, že její bohatý obsah antioxidantů může zlepšit zdraví srdce. Také pro její relativně nízkou hladinu cukru.
Tato „zdravější“ čokoláda má ale i svou temnou stránku. Výzkum zjistil, že některé tyčinky tmavé čokolády obsahují kadmium a olovo – dva těžké kovy spojené s řadou zdravotních problémů u dětí i dospělých.
Výrobci čokolády okamžitě nereagovali na žádosti o vyjádření.
Obchodní skupina National Confectioners Association uvedla, že kalifornské zdravotní směrnice, které Consumer Reports používají a považují za ty nejvíce „ochraňující dostupné“, nejsou „normy bezpečnosti potravin“ a že čokoláda zůstává pro konzumaci bezpečná.
Trader Joe’s byl od vydání studie Consumer Reports žalován kvůli hořké čokoládě nejméně devětkrát. Společnosti Hershey’s a Mondelez byly také kvůli zjištěním časopisu žalovány, stejně jako další výrobci čokolády, včetně Godivy a Lindt.