Dosažení obchodní dohody s Británií je stále možné, tvrdí vyjednavač EU Barnier

364
Michel Barnier
Michel Barnier

Vyjednavač Evropské unie pro brexit Michel Barnier v pondělí uvedl, že uzavření obchodního paktu s Británií je před konečným rozchodem země s blokem 27 států 31. prosince stále možné, informovala agentura Reuters a stanice BBC. Několik příštích dnů jednání však bude kritických.

Británie a EU se v neděli dohodly, že se v příštích dnech ještě pokusí dosáhnout obchodní dohody. Navzdory tomu, že zmeškaly svůj poslední termín k odvrácení turbulentního rozdělení obchodních vazeb na konci měsíce.

Rozhodnutí pokračovat v rozhovorech přišlo poté, co Boris Johnson v neděli diskutoval o problematických bodech s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.

Britský premiér podle BBC varoval, že strany v klíčových oblastech zůstávají velmi daleko od sebe, ale „kde je život, tam je naděje“.

V pondělí von der Leyenová prohlásila, že při jednáních došlo k „pohybu“ a vyjednavači nevyčerpali všechny možnosti.

Dáme této dohodě, která je možná, každou šanci, řekl novinářům Barnier. „Ještě nejsou splněny dvě podmínky. Otevřená a spravedlivá soutěž… a dohoda, která zaručuje vzájemný přístup na trhy a do vod. A právě v těchto bodech jsme s Brity nenašli správnou rovnováhu. Takže pokračujeme v práci,“ dodal.

Nová lhůta pro rozhodnutí nebyla stanovena. Konečným termínem je však 31. prosinec, kdy se Spojené království přestane řídit obchodními pravidly EU. Odcizení spojenci usilují o uzavření nové dohody o partnerství, která by umožnila svobodné obchodování a řízení vztahů od energetiky po dopravu.

Diplomat EU, který se zúčastnil Barnierova briefingu za zavřenými dveřmi, pod podmínkou anonymity pro Reuters uvedl, že jednání přinesla určitý omezený pokrok v řešení budoucích obchodních sporů. Podle něj však strany zůstaly v rozporu v otázce státní podpory a v oblasti rybolovu se spíše vzdálily.

Britové hlasovali pro opuštění největšího obchodního bloku na světě v národním referendu v roce 2016. Politici podporující brexit tvrdili, že dosažení dohody bude snadné, připomněla agentura Reuters.

ZDROJReuters, BBC, Foto: Reuters
Předchozí článekRolls-Royce zahájil hledání nového předsedy představenstva
Další článekOdliv bohatých Newyorčanů, finanční ztráta města se odhaduje na 34 miliard dolarů