5.8 C
Czech
Pátek 29. března 2024

Vláda Spojeného království zakáže zahraniční vlastnictví britských novin

Očekává se, že plánovaná akvizice mediální skupiny The Telegraph investiční skupinou RedBird IMI bude zastavena novou britskou legislativou. RedBird IMI ovládá Abú Zabí a v jejím čele stojí Jeff Zucker. Zákon, který zakazuje zahraničním vládám vlastnit britské noviny a zpravodajské časopisy, má být zahrnut jako pozměňovací návrh do zákona o digitálních trzích, hospodářské soutěži a spotřebitelích.

Jak byl stvořen McDonald’s? Od skromných začátků ke globálnímu gigantu

Každý, kdo alespoň občas jí rychlé občerstvení, zná McDonald's, globální řetězec, který provozuje více než 35 000 restaurací po celém světě. Málokdo však zná příběh jeho počátků a osobností, které tuto proslulou značku založily.

Indický miliardář měl klíč k ukončení pandemie. Jeho plány nevyšly

Zatímco covid-19 působil zmatek po celém světě, 39letý syn indického miliardáře položil základy plánu, o kterém doufal, že nakonec pandemii ukončí. Nevyšlo to a nyní je za to pranýřován. Článek přineslo zpravodajství CNN Business.

Adar Poonawalla, generální ředitel Serum Institute of India, největšího světového výrobce vakcín, napumpoval stovky milionů dolarů do svého indického výrobního závodu a zavázal se vyrobit miliony dávek tehdy neschválené vakcíny proti koronaviru.

Tato vakcína, vytvořená Oxfordskou univerzitou a AstraZeneca, byla v té době stále v klinických studiích. Nikdo si nebyl jistý, jak dlouho bude vývoj vakcíny trvat, natož zda bude vůbec fungovat.

„Bylo to vypočítané riziko,“ řekl Poonawalla CNN Business. „Ale abych byl upřímný, v té době jsem neviděl volbu. Jen jsem cítil, že bych litoval, že jsem se tak či onak nezavázal.“

Aby jeho plán fungoval, musel Poonawalla nejprve získat téměř 1 miliardu dolarů. A v sázce byly životy stovek milionů nejzranitelnějších lidí planety, protože SII se zavázala poskytnout vakcíny chudším zemím. Pokud by se tento risk vyplatil, Poonawalla by zachránil bezpočet životů a byl by oslavován jako hrdina. Jeho pohádkově bohatá rodina by toho také profitovala. Zatímco svět dával své peníze a důvěru Poonawallovi, zdálo se, že věci jdou podle plánu. Vakcína AstraZeneca získala schválení od britských regulátorů v prosinci 2020 a Poonawalla se stal v Indii pojmem.

Brzy se však ukázalo, jak špatně odhadl výzvu, kterou s sebou přináší distribuce milionů vakcín uprostřed pandemie. Schopnost jeho společnosti naočkovat i své vlastní krajany byla začátkem tohoto roku zpochybněna, když Indii zasáhla ničivá vlna koronaviru. Také se mu nepodařilo dodržet svůj závazek dodávat vakcíny jiným zemím. To narušilo jeho pověst a vrhlo světla na nebezpečí spoléhání se na jediného výrobce.

Od chovatelů koní po výrobce vakcín

Je snadné pochopit, proč se některá z největších jmen v oblasti veřejného zdraví rozhodla spoléhat na Poonawalla.

Jen málo výrobců se může přiblížit rozsahu, ve kterém je SII schopna vyrábět vakcíny. Společnost, kterou před 55 lety založil Poonawallův otec Cyrus, vyrábí každý rok 1,5 miliardy vakcín proti spalničkám, zarděnkám, tetanu a mnoha dalším nemocem. Jsou distribuovány především do chudších zemí po celém světě, včetně Indie. Poonawalla odhaduje, že až 50 % dětí na světě závisí na vakcínách vyrobených v SII.

Této rodině se podařilo přijít na to, jak se stát jedním z předních světových výrobců vakcín. Od 40. let 20. století chovali plnokrevné závodní koně, během posledního půlstoletí se diverzifikovali do farmacie, financí a nemovitostí.

Cyrus Poonawalla je nyní sedmým nejbohatším mužem Indie se jměním více než 16 miliard dolarů, podle Bloomberg Billionaire Index. Jeho syn Adar převzal funkci generálního ředitele v roce 2011 a soustředil se na expanzi na mezinárodních trzích.

Aby se připravil na výrobu vakcíny AstraZeneca, Poonawalla utratil 800 milionů dolarů na nákup chemikálií, skleněných lahviček a dalších surovin a také na zvýšení výrobní kapacity ve svém závodě v západoindickém městě Pune.

Více než 250 milionů dolarů pocházelo z vlastních prostředků společnosti. Dalších 300 milionů dolarů přišlo od Nadace Billa a Melindy Gatesových, se kterou SII spolupracovala na poskytování zlevněných nebo bezplatných dávek zemím s nízkými příjmy. Zbytek zaplatily ostatní země, jakmile SII začala přijímat objednávky na vakcíny. Celkem SII souhlasila s výrobou až 200 milionů dávek vakcíny pro 92 zemí v rámci dohody s Gates Foundation a Gavi, aliancí pro vakcíny.

To vše se však stalo předtím, než regulační orgány vakcínu AstraZeneca schválily. Pokud by testy této vakcíny byly neúspěšné, SII by „jen vyráběla šarže a pak by je vyhodila,“ řekl Poonawalla.

Poté, co regulátoři Spojeného království schválili vakcínu, Poonawalla začala dodávat dávky do Indie i dalších zemí. Do května společnost Gavi obdržela od SII asi 30 milionů dávek.

Indická tsunami covidu-19

Poonawallovy plány se ale brzy zvrtly, když na jaře zasáhla Indii druhá vlna covidu-19. Na svém vrcholu země hlásila přes 400 000 případů denně, ačkoli odborníci tvrdí, že skutečný počet byl pravděpodobně mnohem vyšší.

V té době byla plně proočkovaná pouze 2 % z 1,3 miliardy indické populace a národní vláda země zadávala objednávky na další vakcíny pomalu. Bez masivních zásob začaly dávky v Indii docházet. Indie se poté rozhodla zastavit vývoz všech vakcín, čímž zabránila SII dodržet své závazky jinde.

Neschopnost vyvážet vakcíny poškozuje některé z nejchudších zemí světa. Ředitel afrického úřadu pro kontrolu nemocí například varoval, že zadržování vývozu Indie může být pro kontinent „katastrofické“. Lidé v několika zemích, od sousedního Nepálu po Keňu, zůstali v pasti poté, co dostali první dávku Covishieldu, což je název vakcíny vyrobené v Indii.

Na otázku, proč se globální očkovací aliance rozhodla tak silně spoléhat na jednoho výrobce, mluvčí Gavi řekl CNN Business, že měl jen málo možností. Na začátku roku 2021 bylo „velmi málo vakcín schváleno a dostupných k nasazení,“ říká mluvčí společnosti.

Ale odborník na veřejné zdraví Jeffrey Lazarus tvrdí, že plán měl od počátku nedostatky. „Spoléhat se na jednoho výrobce byla chyba, což je snazší vidět zpětně.“ Lazarus vede výzkumnou skupinu zdravotnických systémů v Barcelonském institutu pro globální zdraví.

Kdo za to nese zodpovědnost?

V červnu loňského roku se SII zavázala, že vyrobí jednu miliardu dávek vakcíny AstraZeneca pro země s nízkými a středními příjmy, přičemž do konce roku 2020 bude připraveno 400 milionů dávek.

Ale do ledna 2021 měla společnost zásoby pouhých 70 milionů dávek. Kritici tvrdí, že je to tristní, vzhledem k množství kapitálu, které společnost SII získala.

Titulky globálních médií také spojují nedostatek vakcín s problémy SII, včetně zákazu vývozu a požáru v továrně společnosti v Pune. Nejen to však narušilo Poonawallovu pověst. Vzhledem k tomu, že počet případů covidu-19 v Indii v dubnu raketově rostl, Poonawalla snížil cenu své vakcíny a označil tento krok za „filantropické gesto“. To vedlo k silné kritice, přičemž aktivisté poukazovali na to, že i malý zisk je pro SII stále ziskem. „AstraZeneca se zavázala, že během pandemie nebude mít zisky ze zemí s nízkými a středními příjmy, ale zdá se, že to neplatí pro SII,“ řekl Aisola.

Podle AstraZeneca si společnosti, s nimiž má výrobce léků sublicenční smlouvy, včetně SII, diktují vlastní ceny.

SII odmítla komentovat, jak moc z dosavadního očkování profitovala, ale Poonawalla řekl, že je to „velmi nerozumný a naivní způsob, jak se dívat na svět“, když lidé očekávají, že společnosti z vakcíny nebudou profitovat vůbec.

Sledujte nás na sítích

IPO Redditu prudce stoupá. Cena akcií při debutu na newyorské burze vyletěla o 70 procent

Při pozoruhodném debutu na newyorské burze (NYSE) vzrostla cena akcií giganta sociálních médií o 70 procent a dosáhla až 57,80 USD. Tento výrazný nárůst znamenal značný skok oproti ceně při primární veřejné nabídce (IPO) ve výši 34 USD za akcii.

Špeky i luxusní domy. Bývalá zaměstnankyně „takeaway“ odsouzena za praní špinavých peněz v bitcoinech

Bývalá pracovnice takeaway Jian Wen byla shledána vinnou z trestného činu souvisejícího s praním špinavých peněz v bitcoinech v hodnotě přes 2 miliardy liber. Rozsudek byl vynesen u korunního soudu v britském Southwarku.

NEJNOVĚJŠÍ

IPO Redditu prudce stoupá. Cena akcií při debutu na newyorské burze vyletěla o 70 procent

Při pozoruhodném debutu na newyorské burze (NYSE) vzrostla cena akcií giganta sociálních médií o 70 procent a dosáhla až 57,80 USD. Tento výrazný nárůst znamenal značný skok oproti ceně při primární veřejné nabídce (IPO) ve výši 34 USD za akcii.

Špeky i luxusní domy. Bývalá zaměstnankyně „takeaway“ odsouzena za praní špinavých peněz v bitcoinech

Bývalá pracovnice takeaway Jian Wen byla shledána vinnou z trestného činu souvisejícího s praním špinavých peněz v bitcoinech v hodnotě přes 2 miliardy liber. Rozsudek byl vynesen u korunního soudu v britském Southwarku.