Bezos prodal akcie Amazonu v hodnotě tří miliard dolarů

484
Jeff Bezos
Jeff Bezos

Miliardář Jeff Bezos tento týden prodal akcie Amazonu v hodnotě přes 3 miliardy dolarů (67,7 miliardy korun), přičemž využil letošního 75procentního nárůstu hodnoty své společnosti. Vyplývá to ze záznamů americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC).

Generální ředitel společnosti Amazon svůj krok nevysvětlil. Své akcie však prodává pravidelně, často je využívá k financování své kosmické společnosti Blue Origin a dalších projektů. Amazon na žádost o komentář k Bezosově prodeji okamžitě nereagoval.

Podle Komise pro cenné papíry a burzy prodal zakladatel Amazonu své akcie v pondělí a volební úterý. Forbes odhaduje, že po zdanění si Bezos odnese 2,3 miliardy dolarů. Stále je nejbohatším člověkem na světě s odhadovanou čistou hodnotou jmění 190 miliard dolarů (4,3 bilionu korun).

Bezos tento týden prodal přesně 1 milion akcií Amazonu, když se obchodovaly mezi 2 950 a 3 075 dolary za akcii. Podle podání jsou prodeje součástí předem stanoveného plánu prodeje Amazonu v souladu se zákony o obchodování zasvěcených osob.

Je to potřetí v tomto roce, kdy Bezos prodal akcie Amazonu v hodnotě několika miliard dolarů. Nyní vlastní 10,6procentní podíl ve společnosti. Celkově zakladatel Amazonu pouze v roce 2020 prodal akcie společnosti v hodnotě více než 10 miliard dolarů.

Bezos se již řadu let angažuje v charitě. V únoru oznámil založení Bezos Earth Fund ve výši 10 miliard dolarů, který se zaměřuje na boj proti změně klimatu. V roce 2018 také slíbil 2 miliardy dolarů na financování stávajících charitativních organizací pomáhajících rodinám bez domova. Zároveň se zavázal k založení sítě neziskových předškolních zařízení inspirovaných Montessori pedagogikou pro rodiny s nízkými příjmy. První Bezosova akademie byla otevřena v říjnu jižně od Seattlu ve Washingtonu, kde sídlí Amazon.

ZDROJCNN, Forbes, Reuters
Předchozí článekCena bitcoinu je nejvyšší od ledna 2018
Další článekLondýnské letiště Heathrow přišlo o pozici nejrušnějšího letiště v Evropě