Více
    17.7 C
    Czech
    Pondělí, 15 srpna, 2022

    Lockdown v Británii zlikvidoval desetinu hospod

    DOPORUČUJEME

    NEJČTENĚJŠÍ

    V pondělí 17. května se ve Velké Británii po dlouhé době znovu otevřely restaurace, hospody a bary. Na mnoho podniků se ovšem štamgasti těšili marně. Necelých deset procent podniků napříč Británií muselo zavřít nadobro, informuje BBC.

    Podle posledních průzkumů ubylo 9,7 % podniků, kde se dá najíst a napít. A ačkoliv bary a hospody také doslova bojovaly o přežití, nejhůře to odnesly restaurace. Hospody, kde se vaří, spadly o 4,2 %, počet podniků, kde se pije alkohol, se ztenčil o pět procent. Ale klasických restaurací, kterých je ve Spojeném království nejvíce, ubylo o 10,2 %. Vyplývá to z průzkumu společnosti AlixPartners.

    Jeden z příkladů je restaurace Falafilo Island v Newportu ve Walesu. V roce 2018 si ji otevřel Oskar Ali s manželkou. Do podniku, kde se prodávala grilovaná masa a turecké speciality, investovali tisíce liber. „Měli jsme spoustu skvělých zákazníků, ale pandemie na nás opravdu udeřila, takže musíme zavřít,“ řekl Oskar Ali BBC.

    Mysleli si, že Vánoce, kdy se podniky otevřely, je zachrání, ale Aliho manželka v tu dobu zrovna onemocněla covidem, takže museli na dva týdny zavřít znovu. A v lednu pak přišel lockdown.Tehdy jsme si řekli, že prostě zavíráme. Nemohli jsme přežít, a to ani s kompenzacemi od státu,“ řekl Ali, vzděláním programátor. Ten má nyní na krku tisíce liber dluhů a hledá práci.

    Restaurace Hendersons v Edinburghu vznikla už v roce 1960 a nabízela vegetariánské a veganské jídlo. To se v poslední době stalo módou, tak si mohla dovolit otevřít dvě další. Před pandemií měla spoustu loajálních zákazníků, kteří se pravidelně vraceli, ale vydělávala hlavně na turistech. Když udeřil covid, snažili se udržet, nabízeli obědy v krabicích.

    Nebyli jsme připraveni. Naše webové stránky neměly ani možnost online objednávek. Se vší konkurencí kolem najednou nebylo možné pokrývat rostoucí náklady,“ uvedla majitelka restaurace Janet Home ze třetí generace majitelů.

    V červenci, když museli vyplatit 35 zaměstnanců, přišel bod zlomu. „Naše rodina musela udělat opravdu srdceryvné rozhodnutí,“ řekla Janet. Dnes jej zpětně hodnotí jako správné. I když by restauraci mohla znovu otevřít, zákazníci se nejspíš budou vracet pomalu, což platí hlavně o turistech.

    Problém s placením nájmu

    Většina restaurací, na rozdíl od hospod, sídlí v pronajatých objektech a musí platit nájem. A to i tehdy, když nemají žádné příjmy. Pro spoustu restaurací to tak bylo neudržitelné, pokud se nedohodly s majiteli domů,“ řekl Graeme Smith, ředitel AlixPartners. Výhodu podle něj měly restaurace, které patří větším řetězcům. Nejhůře jsou na tom v Británii podle něj americké a italské restaurace.

    Smith míní, že zavřít bude muset ještě mnoho dalších restaurací – klíčový podle něj bude červen, až začnou majitelé domů po restauratérech chtít nájmy v plné výši. Zbankrotovat může ještě jednou tolik restaurací, odhaduje. Na druhé straně ale podle jeho názoru mohou začít vznikat v uvolněných objektech nové podniky. „Majitelé domů nebudou chtít nechat ta místa dlouho prázdná, a restauratéři jsou obecně optimističtí a dobrodružní lidé,“ uvedl Smith.

    Sledujte nás na sítích

    NEJNOVĚJŠÍ

    Reklama