Marks & Spencer je poprvé za 94 let ve ztrátě

514
Marks & Spencer
Marks & Spencer

Britský maloobchodní řetězec Marks & Spencer zaznamenal ztrátu poprvé od svého vstupu na burzu v roce 1926.  Za šest měsíců do 26. září společnost kvůli pandemii onemocnění covid-19 a souvisejícím opatřením vykázala hrubou ztrátu ve výši 87,6 milionu liber (2,6 miliardy korun).

V loňském roce za stejné období společnost dosáhla zisku 158,8 milionu liber. Výkonný ředitel Steve Rowe však uvedl, že výkon firmy byl „mnohem robustnější, než se na první pohled zdálo možné“.

V srpnu společnost M&S ​​oznámila, že v průběhu tří měsíců plánuje zrušit 7 000 pracovních míst.

Tržby za šestiměsíční období v celé skupině klesly o 15,8 procenta na 4,09 miliardy liber (121,8 miliardy korun), což bylo do značné míry dáno nižšími prodeji v kategorii oblečení a vybavení domácnosti.

Zejména prodej oblečení byl narušen zavedením lockdownu v mnoha státech a poptávkou po spíše neformálním oblečení, uvedla firma. Mezi červencem a zářím poklesl prodej oděvů v obchodech v centrech měst o 53 procent.

M&S však předpokládá, že se poptávka po formálním oblečení vrátí, stálo v prohlášení společnosti.

Catherine Shuttleworth, analytička a výkonná ředitelka maloobchodní marketingové agentury Savvy, pro BBC řekla: „Marks & Spencer se hlásí k high street módě, ale to s sebou nese enormní náklady.“

„600 obchodů společnosti bylo [během lockdownů] uzavřeno. Využili online a online prodeje jsou silnější, než kdy byly. Ale to v žádném případě nepokrývá ztrátu prodejů, kterou letos utrpěli,“ doplnila analytička.

Steve Rowe prohlásil, že pandemie společnost donutila zkomprimovat tři roky změn do jednoho roku. Navzdory ztrátě řekl novinářům: „Budujeme společnost M&S, která je v lepší kondici, rychlejší a více online a je připravena objevit se jako silnější a obnovený podnik.“

ZDROJBBC, Reuters
Předchozí článekSanofi chce koupit nizozemskou biotechnologickou společnost Kiadis za 308 milionů eur
Další článekSpolečnost T-Mobile musí zaplatit pokutu 200 milionů eur