Mezinárodní měnový fond se zaměří na ekonomické dopady změn klimatu. Pandemii vidí jako příležitost

584

Mezinárodní měnový fond považuje změnu klimatu za zásadní riziko pro ekonomickou a finanční stabilitu, uvedla podle agentury Reuters v pondělí jeho šéfka. Zároveň nastínila plány MMF, jak pomoci alokaci investic do zelených technologií, které podpoří globální růst.

Výkonná ředitelka MMF Kristalina Georgieva na summitu o přizpůsobení se změně klimatu prohlásila, že globální ekonomický výkon by se mohl během příštích 15 let zvýšit o 0,7 procent ročně, pokud by se stabilně zvyšovala uhlíková daň a investice do zelené infrastruktury rostly. Zároveň by díky tomu vznikly miliony pracovních míst.

„Klima vnímáme jako základní riziko pro ekonomickou a finanční stabilitu. V opatřeních v oblasti klimatu zároveň vidíme příležitost k oživení růstu, zejména po pandemii, a k vytváření nových zelených pracovních míst,“ uvedla Georgieva.

Podle jejích slov MMF přijímá opatření ve čtyřech oblastech s cílem urychlit přechod k nové nízkouhlíkové ekonomice odolné vůči klimatickým změnám.

Georgieva informovala, že MMF v letošním roce zavádí nový „panel pro změnu klimatu“, který bude sledovat ekonomický dopad klimatických rizik a opatření přijatých k jejich zmírnění. Jedná se o nezbytný krok k zajištění potřebného posunu.

„Odolnost proti změně klimatu je klíčovou prioritou,“ řekla ředitelka MMF. „To je důvod, proč toto stavíme do středu našeho zájmu letos a v nadcházejících letech.“

Fond rovněž integruje klimatické faktory do svých každoročních hodnocení jednotlivých ekonomik, také známých jako konzultace v rámci článku IV. V hodnoceních velkých producentů emisí vytváří analýzu pro zmírnění dopadů. Ve vysoce zranitelných zemích se pak zaměřuje na přizpůsobení.

Georgieva dále uvedla, že MMF ve svých průzkumech finančního sektoru zavádí rozšířené zátěžové testy a standardizuje zveřejňování rizik finanční stability souvisejících s klimatem. Rovněž rozšiřuje svá školení a podporu, aby pomohla centrálním bankám a ministerstvům financí zohlednit otázku klimatu.

Na klimatické změny se zaměřuje i Světová banka

Světová banka je v oblasti klimatu největším mnohostranným poskytovatelem finančních prostředků. Za poslední čtyři roky posílila financování adaptačních projektů na 50 procent celkového objemu prostředků určeného pro řešení otázek klimatatu. Tento podíl pak plánuje zachovat nejméně po dobu pěti let, řekl prezident Světové banky David Malpass na stejné události v pondělí.

Kromě financování projektů zaměřených na erozi pobřeží, zvyšování výnosů plodin a budování infrastruktury odolné vůči cyklónům banka podle něj investovala také do systémů včasného varování a evakuace, lepší sociální ochrany a sledování počasí.

ZDROJReuters, imf.org, Foto: Reuters
Předchozí článekBoeing začne do roku 2030 dodávat komerční letadla schopná létat na 100% biopaliva
Další článekProblémový Boeing 737 MAX bude moci opět létat v Evropě