Akcie Twitteru se po zablokování Trumpova účtu propadly

596
Twitter akcie
Twitter akcie

Cena akcií Twitteru v pondělí výrazně klesla poté, co společnost přistoupila k trvalému pozastavení účtu amerického prezidenta Donalda Trumpa. Mezi investory tak vyvolala obavy z budoucí regulace v rámci sociálních sítí. Informovaly o tom agentura Reuters a zpravodajský web CNN.

Twitter se připojil k rostoucímu seznamu společností, které se od Trumpa distancovaly po útoku davu jeho příznivců na Kapitol minulý týden, z nichž mnozí věří prezidentovu nepodloženému tvrzení, že mu volby byly ukradeny.

Akcie Twitteru se v pondělí na začátku obchodního dne propadly až o téměř 10 procent, než došlo k částečné kompenzaci ztrát. Do pondělního poledne se obchodovaly o 6 procent níže v porovnání s páteční cenou.

Společnost se sídlem v San Francisku v pátek uvedla, že k pozastavení Trumpova účtu, který měl 88 milionů sledujících, došlo z důvodu trvajícího rizika dalšího násilí po útoku na americký Kapitol.

Tento krok vyvolal kritiku některých republikánů, podle jejichž názoru potlačuje prezidentovo právo na svobodu projevu. Komisař Evropské unie Thierry Breton uvedl, že události z minulého týdne pravděpodobně ohlašují novou éru přísnější oficiální kontroly.

„Skutečnost, že generální ředitel může vytáhnout zástrčku z reproduktoru POTUS bez jakékoli kontroly, je matoucí,“ napsal Breton ve sloupku pro Politico. „Není to jen potvrzení síly těchto platforem, ale také to ukazuje na hluboké slabiny ve způsobu, jakým je naše společnost organizována v digitálním prostoru,“ doplnil.

Německá kancléřka Angela Merkelová, která s Trumpem těžko hledá společnou řeč, zákaz ze strany Twitteru kritizovala. Prostřednictvím mluvčího varovala, že o potenciálních omezeních svobody projevu by měli rozhodovat zákonodárci, nikoli soukromé společnosti.

„Tyto kroky, ať už je považujete za oprávněné, či nikoli, by mohly způsobit, že (Twitter) ztratí další uživatele, pokud bude viděn jako arbitr toho, co je považováno za politicky správné nebo přijatelné,“ řekl Michael Hewson, hlavní analytik CMC Markets UK.

Investoři mají obavy, z dlouhodobého hlediska si však Twitter vede dobře

Pozornost věnovaná Twitteru zvýšila obavy investorů, že by mohl být více vystaven regulaci než jeho větší konkurenti jako Facebook, případně Google a YouTube společnosti Alphabet.

Jiné platformy sociálních médií, včetně Facebooku, vůči Trumpovi postupovaly podobně, ale pondělní pokles akcií společnosti Twitter byl mnohem větší než u ostatních. Facebook naposledy klesl o téměř 4 procenta a společnost Alphabet ztratila 2 procenta.

Z finančního hlediska se investoři mohou domnívat, že přístup Twitteru by společnost mohl poškodit, protože někteří sledující účtu Donalda Trumpa se mohou rozhodnout opustit platformu kvůli jejich přesvědčení, že společnost umlčuje konzervativní hlasy. Inzerenti se také mohou rozhodnout, že se chtějí vyhnout sponzorování obsahu na platformě, která se stala polarizující.

Akcie Twitteru za posledních 12 měsíců navzdory pondělním propadu vzrostly o přibližně 45 procent. Facebook pro srovnání získal za stejné časové období jen 20 procent, naopak o více než 200 procent vystoupala cena akcií společnosti Snap, vlastníka Snapchatu.

ZDROJReuters, CNN, Foto: Reuters
Předchozí článekAirbus dodal v roce 2020 na trh 566 letadel, zůstává světovou jedničkou
Další článekPayPal blokuje web, který pomohl získat finance účastníkům demonstrací v Kapitolu