Cena bitcoinu stále roste, pokořila hranici 28 500 dolarů

838
Bitcoin
Bitcoin

Bitcoin ve středu vyskočil na rekordních 28 599,99 dolarů poté, co letos digitální měna téměř zčtyřnásobila svou hodnotu díky zvýšenému zájmu větších investorů, uvedla agentura Reuters.

Nejpopulárnější kryptoměna získala ve středu více než 5 procent, přičemž od začátku prosince vzrostla o 47 procent, informoval deník The Guardian. Je tak na cestě k největšímu měsíčnímu zisku od května 2019.

Bitcoin stále častěji zaznamenává poptávku zejména od větších amerických investorů, které přitahuje možnost zajištění proti inflaci a potenciál rychlých zisků.

S poklesem amerického dolaru se stal bitcoin atraktivnější investicí uprostřed obav z toho, že rozsáhlé stimulační balíčky ke zmírnění dopadů pandemie podpoří inflaci.

Ve středu se dolar vůči měnovému koši propadl na nejnižší úroveň od dubna 2018. Americká měna je pod tlakem, protože investoři přecházejí do rizikovějších aktiv a sázejí na silné ekonomické oživení v příštím roce, kdy by mělo pokračovat plošné očkování proti covidu-19. Vakcína vyvinutá Oxfordskou univerzitou a společností AstraZeneca byla ve středu schválena ve Velké Británii.

Pozici kryptoměny posílilo i očekávání, že se stane běžnější platební metodou. PayPal na své platformě spustil možnost obchodování kryptoměn a údajně koupil téměř 70 procent všech nových bitcoinů v oběhu. Letos zároveň někteří správci hedgeových fondů odhalili, že investovali právě do kryptoměny.

Bitcoin je dokonce propagován jako alternativa ke zlatu. Tradiční bezpečné útočiště v srpnu dosáhlo rekordní výše více než 2 000 dolarů za unci. Nyní se zlato pohybuje na hodnotě 1 879 dolarů za unci. Podle některých analytiků svedou zlato a bitcoin v příštím roce boj o nadvládu.

Paolo Ardoino, technologický ředitel kryptoburzy Bitfinex, uvedl, že bitcoiny by mohly přilákat větší zájem širšího publika, nejen manažerů fondů. „Zatímco rostoucí přítomnost institucí byla součástí příběhu současného růstu, nyní pozorujeme zvýšený maloobchodní zájem o bitcoiny jako formu digitálního zlata,“ řekl podle deníku The Guardian.

ZDROJReuters, The Guardian, Foto: Reuters
Předchozí článekŠvýcarsko do konce roku vrátí USA 150 milionů dolarů z účtů Roberta Allena Stanforda
Další článekJak Brexit ovlivní Brity žijící v České republice