16.3 C
Czech
Sobota 27. července 2024

CNN oznamuje rozsáhlou reorganizaci a snížení počtu zaměstnanců v souvislosti s digitální expanzí

CNN odhalila plány na významnou restrukturalizaci, která má posílit její digitální přítomnost a zároveň ovlivnit přibližně 100 pracovních míst. Tento krok je součástí širší strategie digitální transformace, kterou nastínil generální ředitel Mark Thompson. Cílem změn je zefektivnit provoz a vytvořit nové příležitosti k růstu a zároveň zdůraznit význam jednotného zpravodajství.

Přivítejte léto se Xiaomi a ušetřete při nákupu špičkových technologií!

Léto je tady a s ním přichází i tradiční slevová akce od Xiaomi! Užijte si léto naplno s těmi nejlepšími produkty, které vám zpříjemní horké letní dny. Do 28. července 2024, či do vyprodání zásob, máte jedinečnou příležitost pořídit si špičkové výrobky Xiaomi za fantastické ceny. Ať už hledáte nový mobil, chytré hodinky, sluchátka, bezpečnostní kamery nebo třeba elektrickou koloběžku, Xiaomi má nabídky, které by vám neměly uniknout.

Francie kvůli obranné dohodě AUKUS přišla o obchod. Macron odvolal velvyslance z USA i Austrálie

Poté, co Austrálie, Velká Británie a Spojené státy americké uzavřely obrannou dohodu, přerušila dočasně Francie kontakt s britským ministrem obrany. Prezident Emmanuel Macron rovněž odvolal velvyslance z Washingtonu a Canberry. Kvůli paktu zvanému AUKUS totiž Austrálie zrušila objednávku francouzských ponorek z roku 2016 a přistoupila na nákup amerických ponorek na jaderný pohon. Uvedl to server BBC.

I když se státy Austrálie, Velká Británie a Spojené státy americké (USA) uzavřením obranné dohody zvané AUKUS sblížily, zhoršily si zároveň vztahy s důležitým západním spojencem. Francie na pakt tvrdě zareagovala především kvůli ztrátě zakázky z roku 2016 v hodnotě 37 miliard dolarů. Tehdy si Austrálie objednala dvanáct francouzských konvenčních ponorek. Obchod však nyní její vláda zrušila. Uvedl to server BBC.

Kvůli zvyšujícímu se vlivu Číny v Jihočínském moři si totiž Austrálie objednala nejméně osm amerických ponorek na jaderný pohon. Neznamená to však, že ponesou jaderné zbraně. Podle australského premiéra Scotta Morrisona by ale konvenční ponorky na současnou hrozbu nestačily.

„Austrálie si vztahu s Francií váží. Těšíme se proto na další spolupráci založené na společných zájmech a sdílených hodnotách,“ uvedl pak dle serveru Al Jazeera mluvčí australského ministerstva zahraničí.

Na uklidnění spojence nestačila ani slova britského premiéra Borise Johnsona, který Francii vzkázal, že se nemá čeho obávat. Francouzská ministryně ozbrojených sil Florence Parly totiž zrušila schůzku v Londýně se svým britským protějškem Benem Wallacem. Francouzský prezident Emmanuel Macron pak poprvé v historii odvolal velvyslance z Washingtonu, tedy ze země svého nejstaršího partnera. Opustit svůj úřad museli také diplomati z Canberry.

Dohodu AUKUS vidí Francie jako bodnutí do zad a nepřijatelné chování spojenců

V nejbližších dnech by měl proto v souvislosti s diplomatickou krizí americký prezident Joe Biden po telefonu hovořit se svým francouzským protějškem. „Dohoda AUKUS má za cíl investovat do nejdůležitějších zdrojů síly, tedy do našich spojenců a pomoci jim k tomu, aby mohli lépe reagovat na současné hrozby,“ okomentoval pak obranný pakt Biden.

Jinak ho ale vidí francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian, ohodnotil ho jako „bodnutí do zad“ a „nepřijatelné chování mezi spojenci a partnery“. Obranná dohoda mezi třemi státy se nelíbí ani čínským politikům, kteří ji vidí jako hrozbu a potencionální počátek dalších jaderných závodů. V současnosti má však Čína největší vojenskou námořní sílu na světě.

Austrálie se díky dohodě AUKUS stane sedmým státem na světě, který vlastní ponorky na jaderný pohon. Roku 1970 však podepsala dohodu pod OSN, která ji zavázala k zřeknutí se výroby jaderných zbraní. Obranný pakt AUKUS vznikl také za cílem spolupráce v oblasti umělé inteligence, podmořských technologií a kybernetiky.

Sledujte nás na sítích

Italské úřady zabavily 121 milionů eur z pobočky Amazonu v rámci vyšetřování daňových podvodů

Italská finanční policie zabavila 121 milionů eur z milánské pobočky Amazonu v rámci vyšetřování údajných daňových podvodů a vykořisťování zaměstnanců. Úřady podezírají společnost Amazon z používání nelegálního systému subdodávek s cílem snížit náklady na pracovní sílu a vyhnout se placení daní.

NEJNOVĚJŠÍ

Italské úřady zabavily 121 milionů eur z pobočky Amazonu v rámci vyšetřování daňových podvodů

Italská finanční policie zabavila 121 milionů eur z milánské pobočky Amazonu v rámci vyšetřování údajných daňových podvodů a vykořisťování zaměstnanců. Úřady podezírají společnost Amazon z používání nelegálního systému subdodávek s cílem snížit náklady na pracovní sílu a vyhnout se placení daní.