22.4 C
Czech
Pátek 26. července 2024

Evropská komise schválila Česku 75 miliard korun na modernizaci energetických zdrojů

Česká republika získala od Evropské komise schválení pro významný program státní podpory zaměřený na modernizaci energetických zdrojů. S celkovým rozpočtem 3,2 miliardy eur (75 miliard korun) se plánuje podpora nových a modernizovaných elektráren umožňujících kombinovanou výrobu elektřiny a tepla.

Akcionáři Shellu schválili slabší cíle v oblasti emisí a odmítli sladění s Pařížskou dohodou

Akcionáři společnosti Shell schválili nový plán energetické transformace společnosti, který obsahuje mírnější cíle v oblasti emisí uhlíku. Zároveň odmítli usnesení, které by vyžadovalo, aby ropný a plynárenský gigant sladil své cíle s cíli Pařížské dohody o klimatu.

Nová kanadská pravidla pro čistou elektřinu by umožnila určité využití fosilních paliv

Kanada ve čtvrtek zveřejnila dlouho očekávaný návrh předpisů o čisté elektřině, jejichž cílem je vytvořit energetickou síť s nulovými emisemi do roku 2035. Uvedla, že bude povoleno určité pokračující používání fosilních paliv. Informovala o tom agentura Reuters či server CBC.

Ministerstvo životního prostředí uvedlo, že pravidla – která nepředepisují použití žádné konkrétní technologie – sníží v letech 2040 až 2050 více než 340 milionů metrických tun znečištění skleníkových plynů a povedou pouze k malému zvýšení průměrných cen elektřiny v domácnostech.

Agentura Reuters uvádí, že federální liberální vláda slíbila, že Kanada dosáhne celkových čistých nulových emisí do roku 2050. Říká, že elektrifikace sítě bude řídit tento tlak na dekarbonizaci poskytováním čisté energie pro dopravu, budovy a průmysl.

Nějaká fosilní paliva zbydou

Podle 185stránkového souboru návrhů předpisů mnoho energetických společností uvedlo, že po roce 2035 nemohou spolehlivě vyrábět elektřinu bez použití zemního plynu nebo kapalného paliva.

Ministr životního prostředí Steven Guilbeault nazval předpisy „technologicky neutrálními“ a řekl, že federální vláda věří, že existuje dostatečná flexibilita pro přizpůsobení se různým energetickým potřebám různých kanadských provincií a území.

„To, o čem mluvíme, není síť bez fosilních paliv do roku 2035; je to síť s nulovou čistou do roku 2035,“ cituje Guilbeaulta server CBC.

„Chápeme, že zbydou nějaká fosilní paliva… ale pracujeme na jejich minimalizaci. A fosilní paliva, která se budou používat v roce 2035, budou muset splňovat přísné ekologické a emisní normy,“ dodal.

Zatímco neemitující zdroje elektřiny – vodní, větrná, solární a jaderná – by neměly mít problémy s dodržováním předpisů, elektrárny na zemní plyn budou muset splňovat specifická kritéria.

Energetické společnosti tak budou moci využívat elektrárnu na fosilní paliva po dobu 20 let, počínaje jejím uvedením do provozu, pokud budou souhlasit s přísnými emisními limity.

84 procent kanadské elektřiny je z neemitujících zdrojů

Federální ministr životního prostředí Steven Guilbeault uvedl, že vláda ještě nemá pevný plán, jak se vypořádat s těmito zbytkovými emisemi, aby plně dosáhla sítě s nulovou čistou sítí.

Nadace Davida Suzukiho, která se zaměřuje na zelená témata, uvedla, že mezery podkopou cíl pro rok 2035. Nicméně think-tank Canadian Climate Institute uvedl, že předpisy jsou flexibilní a pragmatické.

Odvětví elektřiny v současnosti tvoří 9 % celkových emisí Kanady ve srovnání s 28 % v odvětví ropy a zemního plynu. Přibližně 84 % elektřiny v Kanadě již pochází z neemitujících zdrojů. Ale čtyři z 10 provincií stále spoléhají na fosilní paliva při výrobě energie.

Konzervativní provincie produkující ropu a zemní plyn označily navrhované předpisy za „nezodpovědné“ a uvedly, že by ohrozily spolehlivost sítě. Kanadská asociace producentů ropy uvedla, že se obává, že způsobí investiční nejistotu v kanadském energetickém sektoru.

Provincie a území budou mít minimálně 75denní lhůtu na připomínkování návrhů předpisů. Nyní bude probíhat série konzultací a finalizovaná pravidla mají vstoupit v platnost 1. ledna 2025.

Sledujte nás na sítích

Italské úřady zabavily 121 milionů eur z pobočky Amazonu v rámci vyšetřování daňových podvodů

Italská finanční policie zabavila 121 milionů eur z milánské pobočky Amazonu v rámci vyšetřování údajných daňových podvodů a vykořisťování zaměstnanců. Úřady podezírají společnost Amazon z používání nelegálního systému subdodávek s cílem snížit náklady na pracovní sílu a vyhnout se placení daní.

NEJNOVĚJŠÍ

Italské úřady zabavily 121 milionů eur z pobočky Amazonu v rámci vyšetřování daňových podvodů

Italská finanční policie zabavila 121 milionů eur z milánské pobočky Amazonu v rámci vyšetřování údajných daňových podvodů a vykořisťování zaměstnanců. Úřady podezírají společnost Amazon z používání nelegálního systému subdodávek s cílem snížit náklady na pracovní sílu a vyhnout se placení daní.