Ekonomika USA rostla ve třetím čtvrtletí rekordním tempem. Vyhráno ještě nemá

440
Wall Street
Wall Street

Ekonomika Spojených států zaznamenala ve třetím kvartálu rekordní růst, když smazala většinu z propadu v předchozích dvou čtvrtletích, který byl vyvolán zejména pandemií koronaviru a souvisejícími opatřeními letos na jaře. Úplné zotavení však zůstává v nedohlednu.

Americkému hospodářství ve třetím čtvrtletí výrazně pomohla vládní injekce. Pomoc v hodnotě více než 3 bilionů dolarů (zhruba 70 bilionů korun) podstatným způsobem podpořila výdaje spotřebitelů.

Oficiální údaje ukazují, že hrubý domácí produkt USA vzrostl za tři měsíce do 30. září o 7,4 procenta oproti předchozímu čtvrtletí, kdy došlo k výraznému poklesu.

Počáteční propad byl částečně kompenzován růstem mezi červnem a zářím. Podniky znovu otevřely, zaměstnavatelé opět povolali své pracovníky a zákazníci se vrátili do restaurací a obchodů.

„Celkově bylo počáteční oživení HDP po zrušení první vlny opatření silnější, než jsme původně očekávali,“ řekl Paul Ashworth, hlavní ekonom pro USA v Capital Economics.

„Ale vzhledem k tomu, že šíření koronavirové infekce dosahuje v posledních dnech rekordní výše a je nepravděpodobné, že by se dostavily jakékoli další fiskální stimuly, nejdříve na začátku příštího roku, bude další pokrok mnohem pomalejší.“

Spojené státy nebyly letos na jaře zasaženy tak těžce jako mnohé jiné země. Výkon ekonomiky ve druhém čtvrtletí klesl o 9 procent ve srovnání s přibližně 20procentním propadem ve Velké Británii, poklesem o 13,8 procenta ve Francii nebo 9,7 procenta v Německu.

Americká ekonomika však zůstává 3,5 procenta pod úrovní na konci roku 2019 a příjmy se ve třetím čtvrtletí propadly. Balíček vládní pomoci byl vyčerpán, aniž by bylo v dohledu řešení dalšího kola úlev. Navíc počty nových případů covidu-19 rostou po celé zemi a přinášejí omezení pro řadu podniků.

„Úrovně HDP před pandemií nedosáhneme do čtvrtého čtvrtletí roku 2021 a uzavření produkční mezery bude trvat ještě déle,“ uvedl Kevin Cummins, hlavní ekonom pro USA z NatWest Markets ve Stamfordu v Connecticutu.

ZDROJBBC, Reuters
Předchozí článekEricsson získal kontrakt na dodání komponentů pro 5G síť pro velká britská města
Další článekKatalánsko investuje 2,5 milionu eur do založení vlastní vesmírné agentury