Trump pozastavil vyjednávání o stimulačním balíčku na podporu americké ekonomiky

475
Donald Trump
Donald Trump

Prezident Donald Trump nařídil svým vyjednavačům, aby zastavili rozhovory o novém záchranném balíčku, poté, co se obě strany už měsíce snaží dosáhnout dohody. Jde o překvapivý krok, který ukončí snahy o prosazení zásadních opatření hospodářské pomoci v době koronavirové krize.

„Dal jsem pokyn svým zástupcům, aby přestali vyjednávat až do doby po volbách. Bezprostředně poté, co vyhraji, přijmeme hlavní stimulační zákon, který se zaměří na pracovité Američany a malé firmy,“ napsal Trump v sérii příspěvků na Twitteru v úterý odpoledne.

Trumpovo poselství ohromilo zákonodárce. Zejména proto, že si ministr financí Steven Mnuchin a předsedkyně sněmovny Nancy Pelosi celé dny vyměňovali návrhy a vyjednávali v naději na nalezení společného řešení.

Načasování Trumpova náhlého kroku překvapilo i republikány. Nyní se obávají, že prezidentovo rozhodnutí demokratům usnadní obvinění Bílého domu z kolapsu jednání. A to ve chvíli, kdy řada voličů touží po větších úlevách ze strany Washingtonu.

Republikánská senátorka Susan Collins za stát Maine označila rozhodnutí ukončit jednání za „obrovskou chybu“.

Trumpova kroku se naopak zastal předseda republikánské senátní většiny Mitch McConnell: „Myslím, že jeho názor byl, že (jednání) nepřinesou výsledek, a musíme se soustředit na to, co je dosažitelné.“

Nancy Pelosi pak uvedla, že „je zřejmé, že Bílý dům je v naprostém nepořádku“.

Rozhodnutí ukončit jednání je velkou ranou pro Američany, kteří se stále potýkají s dopady pandemie. Zároveň ohrožuje hospodářské oživení, které bylo celé měsíce poháněno počátečním stimulem 2,2 bilionu dolarů přijatým na jaře. Vzhledem k tomu, že tyto zdroje jsou již z velké části vyčerpány, ekonomové, včetně předsedy Federálního rezervního systému Jeromea Powella, varovali, že v nadcházejících měsících je podpora nezbytně nutná.

ZDROJCNN, BBC, Foto: Reuters
Předchozí článekApple ohlásil na příští týden událost, očekává se nový iPhone
Další článekCeny nemovitostí ve Velké Británii rostou nejrychlejším ročním tempem od roku 2016