15.8 C
Czech
Sobota 28. září 2024

Asijské akcie rostou, optimismus v Číně posiluje trhy

Reklama

Asijské akciové trhy zaznamenaly výrazné zisky. Region reagoval na nové vedení v Japonsku a podpůrná ekonomická opatření v Číně. Investoři projevují obnovenou důvěru po sérii zásadních oznámení zaměřených na oživení ekonomiky a po nečekané změně v japonském politickém prostředí.

Reklama

Nedávné kroky obou zemí představují potenciální cestu ke zlepšení ekonomických podmínek a podpořily náladu na trzích v celém regionu.

V pátek tokijský index Nikkei 225 vyskočil o více než 2,3 procenta a uzavřel na hodnotě 39 829,56 poté, co byl bývalý ministr obrany Šigeru Išiba zvolen zákonodárci vládnoucí strany premiérem. Zvolení Ishiby je považováno za stabilizační sílu, i když analytici varují, že nemusí drasticky změnit stávající politiku Japonska. Při oznámení svého vedení navrhl Ishiba možné posílení spolupráce s USA prostřednictvím vojenské aliance inspirované NATO. „Tato vláda bude pokračovat v dlouhé tradici Liberálně demokratické strany,“ prohlásil Išiba a naznačil tak kontinuitu navzdory svým návrhům na posílení bezpečnostní aliance s USA.

Trhy ovlivňují čínský sektor nemovitostí

Mezitím hongkongský index Hang Seng vzrostl o 3,6 procent a šanghajský index Composite zaznamenal zdravý růst o 2,9 procent. Tyto vzestupy byly podpořeny rozhodnutím Čínské lidové banky (PBOC) snížit sazbu povinných minimálních rezerv pro banky. To je zásadní krok k dodání likvidity do ekonomiky tím, že bankám umožní větší volnost při poskytování úvěrů.

Reklama

„Zdá se, že Peking je konečně odhodlán nasadit svou bazuku stimulů v rychlém sledu,“ poznamenal Ting Lu, hlavní ekonom Nomury pro Čínu. Naznačuje to, že čínští představitelé si stále více uvědomují vážnou hospodářskou situaci.

Posílení čínských trhů bylo poznamenáno výrazným oživením v sužovaném sektoru nemovitostí, kterému vévodil prudký růst akcií developerů, kteří se potýkají s problémy. Akcie společnosti Kaisa prudce vzrostly o 77 procent, zatímco další developeři jako Fantasia a Sino-Ocean rovněž zaznamenali výrazné zisky. Někteří analytici však varují před tím, aby se tyto zisky považovaly za trvalý obrat bez odpovídajících strukturálních reforem.

„Udržitelnost těchto zisků bude záviset na tom, zda nové stimuly budou doprovázeny širšími strukturálními reformami,“ poznamenal Harry Murphy Cruise z Moody’s Analytics. Zdůraznil význam zásadních změn, aby se předešlo krátkodobým nápravám.

Situaci podpořil Fed

Býčí náladu dále podpořily americké trhy, které ve čtvrtek uzavřely pozitivně. Index S&P 500 dosáhl nových výšin díky vyšším než očekávaným ziskům podniků a ukazatelům hospodářského růstu. Nedávné snížení úrokových sazeb Federálním rezervním systémem přispívá k optimistickému prostředí. Potenciál stabilní americké ekonomiky udržuje ziskovost podniků a zároveň snižuje náklady na půjčky pro spotřebitele.

Souhrnně lze říci, že vzájemně propojený vývoj v Japonsku a Číně přetváří ekonomické prostředí v celé Asii. Zdá se, že vedoucí představitelé obou zemí jsou odhodláni využít rozhodných opatření ke stabilizaci a podpoře růstu. To vyvolává vlny důvěry na jejich akciových trzích. S tím, jak se obchod vrací do živějšího stavu, budou analytici a investoři pozorně sledovat následná opatření přijatá těmito vládami k udržení této pozitivní dynamiky tváří v tvář přetrvávajícím hospodářským problémům.

Reklama
Reklama

Sledujte nás na sítích

NEJNOVĚJŠÍ

Reklama
Reklama
Reklama