13.6 C
Czech
Úterý 22. října 2024

Nejvyšší soud USA zrušil Bidenův plán na odpuštění studentských půjček

Reklama

Nejvyšší soud USA udělil v pátek prezidentu Joe Bidenovi bolestivou porážku. Zablokoval jeho plán na zrušení dluhu studentských půjček ve výši 430 miliard dolarů. Tento krok měl přinést prospěch až 43 milionům Američanů a Biden by jím splnil předvolební slib. Informovala o tom agentura Reuters či BBC.

Reklama

Demokratický prezident odsoudil rozhodnutí 6-3 podporované konzervativci v obsazení Nejvyššího soudu a napsané hlavním soudcem Johnem Robertsem. Vzápětí oznámil nové kroky k poskytnutí úlevy dlužníkům studentských půjček.

Soud se postavil na stranu šesti konzervativně nakloněných států, které protestovaly proti Bidenově odpuštění studentských půjček. Jeho rozhodnutí zasadilo ránu 26 milionům amerických dlužníků, kteří požádali o pomoc poté, co Biden oznámil plán v srpnu 2022. Pro prezidenta se jedná o velký politický neúspěch.

V návaznosti na rozhodnutí promluvil pan Biden z Bílého domu. „Vím, že v této zemi jsou miliony Američanů, kteří se cítí zklamaní nebo dokonce trochu naštvaní. Musím přiznat, že já také,“ cituje prezidenta server BBC.

Reklama

„Dnešní rozhodnutí uzavřelo jednu cestu. Nyní se budeme věnovat jiné,“ řekl Biden v Bílém domě. Odhalil řadu kroků, které jeho administrativa podnikne. Také kritizoval republikány, kteří jsou proti oddlužení studentů. „Nikdy za vás nepřestanu bojovat. Použijeme všechny nástroje, které máme k dispozici, abychom zajistili oddlužení studentů.“

Doktrína závažných otázek

Roberts se vysmíval argumentu Bidenovy administrativy, že program odpouštění půjček byl pouze modifikací existujícího programu. Poznamenal, že tak široká akce by vyžadovala jasný souhlas Kongresu.

„Z několika úzce vymezených situací specifikovaných Kongresem ministr rozšířil odpuštění na téměř každého dlužníka v zemi,“ řekl Roberts.

Rozhodnutí soudu se odvolávalo na to, čemu se říká doktrína „závažných otázek“. Jedná se o přístup, který dává soudcům širokou možnost zrušit akce výkonné moci „obrovského ekonomického a politického významu“, pokud je Kongres USA jasně nepovolí v legislativě.

Arkansas, Iowa, Kansas, Missouri, Nebraska a Jižní Karolína napadly Bidenovo oddlužení. Dvacet šest milionů amerických dlužníků požádalo o úlevu od doby, kdy Biden v srpnu 2022 plán oznámil, do loňského listopadu, kdy nižší soudy plán zablokovaly.

Předvolební slib prezidenta

Bidenův plán plnil jeho předvolební slib z roku 2020 o zrušení části dluhu federálních studentských půjček ve výši 1,6 bilionu dolarů. Byl ale kritizován republikány, kteří to označili za překročení jeho pravomoci a nespravedlivý přínos pro vysokoškolsky vzdělané dlužníky, zatímco ostatní dlužníci žádnou takovou úlevu nedostali.

Podle plánu by americká vláda odpustila až 10 000 dolarů federálního studentského dluhu Američanům, kteří vydělali méně než 125 000 dolarů a zároveň získali půjčky na zaplacení vysoké školy a dalšího postsekundárního vzdělání. 20 000 dolarů by odpustila příjemcům stipendií z rodin s nižšími příjmy.

Celkový federální studentský dluh se za posledních 15 let více než ztrojnásobil, z přibližně 500 miliard dolarů v roce 2007 na dnešních 1,6 miliardy dolarů.

Biden, který usiluje o znovuzvolení příští rok, kritizoval republikánské volené úředníky. „Neměli problém s miliardovými půjčkami podnikům souvisejícími s pandemií. Včetně stovek tisíc a v některých případech milionů dolarů pro jejich vlastní podnikání. A tyto půjčky jim byly odpuštěny. Ale když došlo na poskytování pomoci milionům těžce pracujících Američanů, udělali vše, co bylo v jejich silách, aby to zastavili,“ uvedl Biden v prohlášení.

Přibližně 53 % Američanů uvedlo, že podporuje Bidenovo oddlužení, přičemž 45 % je proti, uvádí agentura Reuters.

Reklama
Reklama

Sledujte nás na sítích

JavaDays přinesou aktuální novinky a informace ze světa programovacího jazyka Java

JavaDays 2024, největší konference svého druhu v Česku, se letos uskuteční 12. a 13. listopadu. Devátý ročník proběhne hybridně, tedy jak fyzicky v CineStar OC Černý Most v Praze, tak i online. Účastníci se mohou těšit na nejnovější informace o této populární platformě. Konference je určena nejen Java vývojářům a programátorům, ale i všem dalším zájemcům.

Sen Muska o robotaxi: Skepse a pád akcií

Očekávané spuštění služby robotaxi společnosti Tesla, které Elon Musk oznámil 10. října ve studiích Warner Bros, vyvolalo u fanoušků nadšení. Mezi investory a analytiky však vzbudilo nedůvěru.

TD Bank zaplatí 3 miliardy dolarů kvůli rozsáhlým praktikám praní špinavých peněz

TD Bank, uznávaná jako jedna z významných kanadských finančních institucí, uzavřela v návaznosti na obvinění z rozsáhlého napomáhání praní špinavých peněz monumentální dohodu o narovnání v celkové výši přibližně 3 miliardy dolarů.

Ratan Tata: Ve věku 86 let zemřel vizionářský vůdce a filantrop, který změnil indickou společnost

Ratan Tata, vážený bývalý předseda skupiny Tata, zemřel ve středu v Bombaji ve věku 86 let. Jeho smrt neznamená jen ztrátu mocného obchodního magnáta, ale také soucitného filantropa, který svými obchodními inovacemi a charitativním úsilím zanechal nesmazatelnou stopu v indické společnosti.

Nvidia představuje své softwarové platformy pro umělou inteligenci

Společnost Nvidia nedávno na svém summitu o umělé inteligenci ve Washingtonu představila působivou řadu softwarových platforem umělé inteligence (AI). Jde o významný krok, který ilustruje její vývoj mimo rámec pouhého výrobce hardwaru.

NEJNOVĚJŠÍ

JavaDays přinesou aktuální novinky a informace ze světa programovacího jazyka Java

JavaDays 2024, největší konference svého druhu v Česku, se letos uskuteční 12. a 13. listopadu. Devátý ročník proběhne hybridně, tedy jak fyzicky v CineStar OC Černý Most v Praze, tak i online. Účastníci se mohou těšit na nejnovější informace o této populární platformě. Konference je určena nejen Java vývojářům a programátorům, ale i všem dalším zájemcům.
Reklama
Reklama
Reklama