-0.3 C
Czech
Pátek 19. dubna 2024

Bitcoin dosáhl rekordní hodnoty přes 69 000 dolarů

Cena bitcoinu se v úterý vyšplhala na nové historické maximum. Překonala hranici 69 000 dolarů, což je výrazný nárůst oproti předchozímu maximu z listopadu 2021. Tento prudký nárůst hodnoty se připisuje rostoucímu zájmu o tuto kryptoměnu a miliardám dolarů investovaným americkými finančními giganty.

Vzestup a pád „Krále krypta“ Sama Bankman-Frieda

Jeho pád trval méně než osm dní. Jeden den byl Sam Bankman-Fried „Králem krypta“, o týden později jeho společnost podala návrh na bankrot a on odstoupil z funkce generálního ředitele. Čelí federálnímu vyšetřování kvůli nakládání s financemi společnosti. Příběh jeho vzestupu a pádu přineslo zpravodajství BBC.

Krypto burza FTX v pátek vyhlásila bankrot v USA a Sam Bankman-Fried odstoupil z funkce generálního ředitele po krizi likvidity, která si vyžádala zásah regulátorů z celého světa, informovala agentura Reuters.

FTX, její přidružený fond pro obchodování s kryptoměnami Alameda Research a asi 130 dalších společností zahájily dobrovolné konkurzní řízení podle kapitoly 11 Zákona o úpadku, uvedla společnost FTX.

„Někdo pije, já hraji League of Legends“

Během několika posledních let byl internet zaplaven dlouhými rozhovory se Samem Bankman-Friedem. Mluvil přes videochat ze své kanceláře na Bahamách. V některých z nich je slyšet rušivé cvakání. Zatímco dotazující napjatě poslouchají jeho neuvěřitelný příběh o tom, jak se za pět let stal multimiliardářem, vytrvalý zvuk jasně vychází z myši amerického podnikatele.

„Klik, klik, klik,“ v rychlém sledu nepolevuje. Mezitím jeho oči těkají po obrazovce.

Z videí není jasné, co na svém počítači dělá, ale jeho tweety nám mohou docela dobře napovědět. „Jsem (ne)proslulý hraním League of Legends, když telefonuji,“ napsal na Twitteru v únoru 2021.

Sam Bankman-Fried, bývalý šéf internetové burzy s kryptoměnami FTX, je vášnivým hráčem. A v sérii tweetů pro svůj téměř milion sledujících vysvětlil proč. Hraní týmové fantasy bitvy byl jeho způsob, jak přimět svou mysl, aby přestala provozovat dvě společnosti obchodující miliardy dolarů denně.

„Někteří lidé příliš mnoho pijí, někteří hrají hazard. Já hraji League of Legends,“ cituje BBC.

Minulý týden se impérium tohoto 30letého hráče dramaticky zhroutilo. A na internetu se objevila další anekdota o jeho hraní.

Ztráty v řádech milionů dolarů

Podle blogového příspěvku od giganta rizikového kapitálu Sequoia Capital odehrál pan Bankman-Fried intenzivní bitvu v League of Legends během videohovoru na vysoké úrovni s jejich investičním týmem. Skupina investovala 210 milionů dolarů do jeho společnosti FTX.

Minulý týden společnost Sequoia Capital smazala svůj příspěvek a oznámila, že nyní odepisuje jejich investici do FTX jako ztrátu. Není jediným investorem, který od kolapsu impéria pana Bankmana-Frieda v hodnotě 32 miliard dolarů přišel o obrovské sumy peněz.

FTX měla odhadem 1,2 milionu registrovaných uživatelů, kteří burzu používali k nákupu tokenů kryptoměn, jako je bitcoin a tisíce dalších. Od velkých obchodníků až po běžné fanoušky kryptoměn, mnozí si kladou otázku, zda někdy dostanou zpět své úspory uvězněné v digitálních peněženkách FTX.

Efektivní altruismus

Závratný vzestup a pád Bankmana-Frieda je také jeho vlastním dramatickým příběhem rizik, odměn a sedacích vaků.

Bankman-Fried studoval fyziku a matematiku na Massachusetts Institute of Technology – prestižní americké univerzitě. Ale mladý bystrý vysokoškolák říká, že to byly lekce získané na studentských kolejích, které ho přivedly na jeho cestu k zbohatnutí.

V rozhlasovém rozhovoru BBC minulý měsíc vzpomínal, že ho nadchlo hnutí „efektivního altruismu“. Efektivní altruismus je komunita lidí, „která se snaží přijít na to, jaké praktické věci můžete udělat se svým životem, abyste měli co nejvíce pozitivní dopad na svět,“ řekl.

Vzpomínal, jak se rozhodl vstoupit do bankovnictví, aby vydělal co nejvíce peněz a použil je na dobré účely. Naučil se obchodovat s akciemi během krátkého působení v obchodní firmě Jane Street v New Yorku, než se začal nudit a rozhodl se experimentovat s bitcoiny.

Všiml si rozdílů v hodnotě bitcoinu na různých burzách s kryptoměnami a začal provádět arbitráže – kupoval bitcoiny z míst, kde se prodávaly levně, a prodával na jiná místa, kde se obchodovalo za více.

Po měsíci skromných zisků se dal dohromady s několika přáteli z vysoké školy a začal obchodovat pod názvem firmy Alameda Research. Tvrdí, že to nebylo snadné a trvalo to měsíce zdokonalování technik, jak přesouvat peníze do bank a z bank a přes hranice. Ale asi po třech měsících on a jeho malý tým dosáhli jackpotu.

FTX byla oceněna na 32 miliard dolarů

V lednu 2018 jeho tým vydělával 1 milion dolarů každý den. Obchodní reportér CNBC se ho nedávno zeptal, jak se to stalo.

Intelektuálně a podle své metodiky to podle něj „dávalo dokonalý“ smysl. „Ale vnitřně mě to každý den překvapovalo,“ řekl.

Sam Bankman-Fried se stal oficiálním miliardářem v roce 2021, a to díky svému sekundárnímu a významnějšímu podnikání – FTX. Kryptoburza se stala druhou největší na světě a titánem v tomto odvětví, kdy se denně zobchodovalo 10 až 15 miliard dolarů.

Začátkem roku 2022 byla burza FTX oceněna na 32 miliard dolarů. Stala se světoznámou, se stadionem NBA pojmenovaným po společnosti a doporučeními od celebrit, jako je Tom Brady z NFL.

Po celou dobu Bankman-Fried rád nechal svým fanouškům na Twitteru nahlížet do do svého životního stylu. Spí hlavně na sedacím pytli vedle svého stolu v kanceláři, komentoval fotku, jak leží vedle svých zaměstnanců u jejich obchodních terminálů.

Podpora krachujících krypto společností

Sen pana Bankmana-Frieda o rozdávání obrovského množství peněz na charitu byl také v plném proudu. V rozhlasovém rozhovoru BBC minulý měsíc tvrdil, že rozdal „několik set milionů“.

A jeho štědrost se nevztahovala jen na charitativní organizace. V posledních šesti měsících dostal „Král krypto“ další přezdívku – „Bílý rytíř krypta“.

S poklesem ceny kryptoměn v roce 2022 je takzvaná „kryptozima“ v plném proudu. Zatímco ostatní společnosti v oboru váhaly, Bankman-Fried rozdával hotovost ve stovkách milionů. Na otázku, proč se snaží podpořit krachující kryptofirmy, řekl CNBC: „Nebude to z dlouhodobého hlediska dobré, pokud budeme mít skutečné problémy a výpadky. A není to fér vůči zákazníkům.“

Ve stejném rozhovoru také tvrdil, že má v rezervě 2 miliardy dolarů, které by mohl použít na pomoc krachujícím krypto společnostem.

Minulý týden ale sám obcházel stejné odvětví a snažil se získat peníze na záchranu vlastní společnosti a zákazníků.

Binance prodává podíly

Otázky o skutečné finanční stabilitě FTX začaly vířit poté, co článek na webu CoinDesk naznačil, že velká část obchodního gigantu Alameda Research pana Bankmana-Frieda spočívá na základu tvořeném převážně mincí, kterou vynalezla sesterská společnost FTX, nikoli na nezávislém aktivu.

Další obvinění, že Alameda Research použila vklady zákazníků FTX jako půjčky k obchodování, byla vznesena ve Wall Street Journal.

Začátek konce však nastal, když hlavní konkurent FTX – Binance – o několik dní později veřejně prodal všechny své kryptotokeny spojené s FTX. Generální ředitel Binance Changpeng Zhao řekl svým 7,5 milionu následovníků, že jeho společnost prodá podíly „ve světle nedávných odhalení“.

To vyvolalo útok na FTX, kdy zpanikaření zákazníci vybírali z kryptoměnové burzy miliardy dolarů. Výběry byly zastaveny a Bankman-Fried se pokusil získat finanční pomoc, přičemž Binance v jedné fázi veřejně zvažovala odkup. Pak si to rozmyslela.

Binance uvedla, že její rozhodnutí ovlivnily zprávy o „špatném zacházení s finančními prostředky zákazníků a údajném vyšetřování americké agentury“.

Bankrot a omluvy na Twitteru

O den později byl vyhlášen bankrot FTX.

Bankman-Fried se omluvil v sérii tweetů slovy: „Je mi opravdu líto, že jsme skončili tady.“

„Doufáme, že najdeme způsob, jak se zotavit. Doufejme, že to přinese určitou míru transparentnosti, důvěry a správy.“

Řekl také, že „byl šokován, když viděl, co se děje.“

Takový byl a je kryptosvět. Cena bitcoinu klesla na dvouleté minimum a mnozí se ptají: Pokud může FTX se svým krypto králem jít ke dnu, co se stane příště?

Sledujte nás na sítích

Klesající poptávka a provozní problémy: Tesla propustí 10 procent zaměstnanců

Společnost Tesla, přední výrobce elektromobilů, hodlá celosvětově propustit zhruba 10 procent svých zaměstnanců. To představuje přibližně 14 000 pracovních míst. Toto rozhodnutí přichází v důsledku prvního poklesu dodávek společnosti za téměř čtyři roky.

Německý kancléř během návštěvy Číny vyzval k férovým obchodním praktikám

Německý kancléř Olaf Scholz během své třídenní návštěvy Číny vyzval vedoucí představitele čínského průmyslu k dodržování férových obchodních praktik. Varoval před nadprodukcí a porušováním autorských práv.

NEJNOVĚJŠÍ

Klesající poptávka a provozní problémy: Tesla propustí 10 procent zaměstnanců

Společnost Tesla, přední výrobce elektromobilů, hodlá celosvětově propustit zhruba 10 procent svých zaměstnanců. To představuje přibližně 14 000 pracovních míst. Toto rozhodnutí přichází v důsledku prvního poklesu dodávek společnosti za téměř čtyři roky.

Německý kancléř během návštěvy Číny vyzval k férovým obchodním praktikám

Německý kancléř Olaf Scholz během své třídenní návštěvy Číny vyzval vedoucí představitele čínského průmyslu k dodržování férových obchodních praktik. Varoval před nadprodukcí a porušováním autorských práv.