Americká firma Hershey čelí žalobě spotřebitele kvůli vysokému obsahu kovů v tmavé hořké čokoládě. Spotřebitel tvrdí, že by si produkty Hershey nekoupil, kdyby si byl vysokého obsahu kovů v čokoládových produktech vědom. Od firmy požaduje odškodné ve výši 5 milionů dolarů. Informují o tom BBC News a Fox Business.
Christopher Lazazzaro podal návrh hromadné žaloby vůči společnosti Hershey u federálního soudu v Central Islip ve státě New York. Spotřebitel z okresu Nassau tvrdí, že firma uvedla své zákazníky v omyl, neboť nezveřejnila množství olova a kadmia ve svých tmavých hořkých čokoládách.
Hershey sued in US over metal in dark chocolate claim https://t.co/0eVxFKPS02
— BBC News (World) (@BBCWorld) December 30, 2022
Lazazzaro přiznal, že kdyby si byl vysokého obsahu těžkých kovů v čokoládových produktech amerického výrobce vědom, určitě by si je nekoupil. Od Hershey požaduje odškodnění ve výši 5 milionů dolarů, informovala televize BBC.
„Spotřebitelé se na Hershey spoléhají, že bude pravdivý, pokud jde o přísady,“ argumentoval Lazazzaro. Řekl, že lidé se zajímají o to, co vpravují do svého těla a rodiče o to, čím krmí své děti.
Společnost Hershey na žádost o komentář neodpověděla, stejně tak jako nereagovali Lazazzarovi právníci.
Spotřebitelská zodpovědnost
Některé studie uvádějí, že antioxidanty a relativně nízké hladiny cukru v hořké čokoládě by mohly pomoci předcházet srdečním onemocněním. Žaloba se ale rovněž odvolává na nedávnou studii amerického časopisu Consumer Reports.
Vědci podle stanice Fox Business testovali 28 tabulek tmavé hořké čokolády na olovo a kadmium. Časopis napsal, že celkem 23 z nich obsahovalo „poměrně vyšší hladiny“ těchto kovů. Testované čokolády pocházely z produkce právě Hershey, Godiva a Lindt.
Nutriční specialistka Sheeba Majmudar nicméně BBC sdělila, že potraviny mohou obsahovat těžké kovy, pokud se ve vysoké koncentraci nacházejí v půdě. Těžké kovy jsou ve vyšších koncentracích rizikové pro lidské zdraví.
„V současné době neexistují žádné zákony o potravinách, které by uváděly, že je třeba testovat všechny šarže potravin, dokud nepůsobí nevolnost,“ vysvětlila expertka. Dodala, že žádná úroveň toxinů není bezpečná a kupující by si měli sami dávat pozor na to, co konzumují.