Zemědělci v Kalifornii živí rajčaty téměř celou Ameriku. Letos ovšem upozorňují na špatnou úrodu, která povede k nedostatku rajčatových produktů. Zavinilo to extrémní sucho, inflace a problémy s dodavatelskými řetězci. Informovala o tom Americká televize Fox News a server CNET.
Extrémní sucho, inflace a rozbité dodavatelské řetězce. Zemědělce v Kalifornii trápí podle Fox News špatná úroda rajčat. Těmi přitom zásobují drtivou většinu Spojených států. V obchodech brzy mohou být produkty, jako je kečup, salsa a omáčky na těstoviny nedostatkovým zbožím.
„Právě jsme měli neobvykle suché počasí,“ přiznal zemědělec Bruce Rominger. Řekl, že 15 procent jeho půdy zůstalo v posledních letech kvůli nedostatku srážek nevyužito. Těmto podmínkám přitom nečelí sám, ale mnoho dalších zemědělců.
Farmers warn ketchup, salsa, pasta sauce and other tomato products could soon be in short supply https://t.co/Ib3JCovwBn
— FOX Business (@FoxBusiness) September 1, 2022
Kalifornie je vůči extrémnímu suchu zranitelná. Trpí na něj více než 40 procent amerického státu, upřesňuje Fox News.
„Tohle je moje plodina. Ale pro každého je to jídlo. Tohle je vaše omáčka na pizzu, kečup, tohle je vaše salsa,“ pokračoval Rominger. „Odtud to všechno pochází, takže to není jen můj problém. Tohle je problém všech.“
„Zemědělství je velmi riskantní záležitost. Abyste na konci roku získali svůj příjem, musíte se spoléhat na počasí,“ tvrdí Rominger, který se zemědělství věnuje už více než 10 let.
Problémy nastaly před čtyřmi lety
Problém s kvalitou sklizně zemědělci sledují již několik let. Minulý rok sklidili 10,775 milionu tun rajčat. To je výrazně méně než v roce 2015, kdy sklidili téměř 14,3 milionu tun rajčat. Tyto statistiky poskytlo americké ministerstvo zemědělství.
„Od roku 2018 jsme neměli dobrou úrodu. V letech 2019, 2020 a 2021 jsme měli málo a v roce 2022 budeme mít zase málo,“ řekl Mike Montna, prezident Kalifornské asociace pěstitelů rajčat.
„Pokud jíte rajčatový konzervovaný produkt, dáte si omáčku na pizzu, salsu nebo použijete jakoukoli z vašich rajčatových omáček na těstoviny, pocházejí z polí, jako je tohle v Kalifornii. Odtud pochází drtivá většina z nich. Nevyprodukujeme tolik rajčat, kolik bychom chtěli. Takže těchto produktů bude nedostatek,“ řekl Rominger.
Server CNET informoval, že Kalifornie je zodpovědná za více než 90 procent vyprodukovaných rajčat v USA. Z rajčat se také vyrábí protlak či šťáva či omáčka Marinara.
Za sníženou produkcí ovšem nestojí pouze sucho. „Ceny hnojiv se zdvojnásobily, ceny pohonných hmot dosáhly na historická maxima. Tyto inflační tlaky nám v podstatě sežraly jakoukoli marži,“ tvrdí Rominger.
Montana dodal, že konzumace rajčatových produktů v období pandemie covidu-19 vzrostla a vyčerpala zásoby. Domnívá se, že také na globální úrovni bude nakonec spotřeba rajčatových produktů odpovídat produkci této plodiny.