13.6 C
Czech
Úterý 22. října 2024

Investiční strategie uprostřed ekonomické nejistoty: Tipy pro orientaci v dnešní finanční situaci

Vzhledem k tomu, že globální ekonomika čelí bezprecedentním výzvám, investoři hledají účinné strategie, jak se orientovat ve finanční nejistotě. Výkyvy na trhu, inflace a měnící se chování spotřebitelů jsou jen některé z faktorů, které mohou ovlivnit investiční rozhodnutí. Pochopení těchto proměnných je zásadní pro ty, kteří chtějí minimalizovat rizika a zároveň maximalizovat potenciál výnosu.

Cena ropy roste v reakci na útok Íránu na Izrael. Panují obavy o dodávky

V dramatické eskalaci geopolitického napětí ceny ropy prudce rostou poté, co Írán provedl raketový útok proti Izraeli. Eskalace vyvolala obavy z širšího konfliktu, který by mohl výrazně ovlivnit celosvětové dodávky ropy.

Nová varianta covid-19 zamávala s akciemi obchodních domů právě na Black Friday

Reklama

Akcie provozovatelů obchodních domů v USA v pátek klesly. Stalo se tak kvůli zprávám o nové variantě covid-19, takzvané africké mutaci, která může být odolná vůči stávajícím vakcínám.

Reklama

Už tak dost velké potíže plynoucí z nízké návštěvnosti kamenných obchodů a nedostatku zásob zhoršil strach z nové mutace viru covid-19.

Černý pátek, který tradičně zahajuje vánoční nákupní sezónu, se stal pro maloobchodníky měsíční událostí. Ti totiž bojují o přežití kvůli problémům s dodavatelským řetězcem a velkým tlakem na pracovní síly. Zároveň čelí tomu, že zákazníci od začátku pandemie raději nakupují online.

Akcie řetězce Macy’s se propadly o 6 %, zatímco akcie Kohl’s Corp či Nordstrom Inc klesly o 3,5 %. Nová varianta covid-19 podnítila zpřísnění opatření na hranicích států Evropské unie, Británie a dalších zemí. Investoři se tak obracejí k bezpečnějším aktivům.

Reklama

O variantě, která byla zjištěna v Jihoafrické republice, Botswaně a Hong Kongu, se zatím ví jen málo. Vědci ale tvrdí, že má neobvyklou kombinaci mutací, může se vyhýbat imunitním reakcím a být více nakažlivá. „Stav paniky kolem nové varianty COVID je hroznou zprávou pro maloobchodníky, kteří doufali, že lidé na Černý pátek přijdou do jejich obchodů nakoupit za výhodné ceny,“ řekl Russ Mould, investiční ředitel společnosti AJ Bell.

Hranice se opět uzavírají

Objev nové varianty koronaviru vyvolal v pátek celosvětový poplach. Země si pospíšily s pozastavením cestování z jižní Afriky a akciové trhy na obou stranách Atlantiku utrpěly největší propady za více než rok.

Spojené státy s účinností od pondělí omezí cestování z Jihoafrické republiky, kde byla nová mutace objevena a sousedních zemí. Kanada jde ještě dále. Uvedla, že uzavírá své hranice s těmito zeměmi po zákazech letů vyhlášených Británií, Evropskou unií a dalšími.

Američtí maloobchodníci s oblečením Guess, American Eagle Outfitters, Abercrombie & Fitch, Nike, Gap či Lululemon Athletica se na akciích propadly o 2 až 6, 6 %. „S tím, jak se lidé vracejí do kamenných obchodů, aby nakoupili s předstihem na vánoční svátky, poptávka po klasických dnech nákupní špičky klesá“, říká Rob Garf, viceprezident a generální ředitel maloobchodu Salesforce.

Maloobchodní index S&P se propadl o 0,2 % a opustil tak historické maximum právě minulý týden. „Dnes by mě vůbec nepřekvapilo, kdyby byl virus důvodem k prodeji některých maloobchodních akcií. Alespoň do doby, než získáme více informací o této nové variantě“, uvedl Sam Stovall, hlavní investiční stratég společnosti CFRA Research v New Yorku.

Největší světová e-commerce společnost Amazon.com naopak posílila o 0,6 %.

Reklama
Reklama

Sledujte nás na sítích

JavaDays přinesou aktuální novinky a informace ze světa programovacího jazyka Java

JavaDays 2024, největší konference svého druhu v Česku, se letos uskuteční 12. a 13. listopadu. Devátý ročník proběhne hybridně, tedy jak fyzicky v CineStar OC Černý Most v Praze, tak i online. Účastníci se mohou těšit na nejnovější informace o této populární platformě. Konference je určena nejen Java vývojářům a programátorům, ale i všem dalším zájemcům.

Sen Muska o robotaxi: Skepse a pád akcií

Očekávané spuštění služby robotaxi společnosti Tesla, které Elon Musk oznámil 10. října ve studiích Warner Bros, vyvolalo u fanoušků nadšení. Mezi investory a analytiky však vzbudilo nedůvěru.

TD Bank zaplatí 3 miliardy dolarů kvůli rozsáhlým praktikám praní špinavých peněz

TD Bank, uznávaná jako jedna z významných kanadských finančních institucí, uzavřela v návaznosti na obvinění z rozsáhlého napomáhání praní špinavých peněz monumentální dohodu o narovnání v celkové výši přibližně 3 miliardy dolarů.

Ratan Tata: Ve věku 86 let zemřel vizionářský vůdce a filantrop, který změnil indickou společnost

Ratan Tata, vážený bývalý předseda skupiny Tata, zemřel ve středu v Bombaji ve věku 86 let. Jeho smrt neznamená jen ztrátu mocného obchodního magnáta, ale také soucitného filantropa, který svými obchodními inovacemi a charitativním úsilím zanechal nesmazatelnou stopu v indické společnosti.

Nvidia představuje své softwarové platformy pro umělou inteligenci

Společnost Nvidia nedávno na svém summitu o umělé inteligenci ve Washingtonu představila působivou řadu softwarových platforem umělé inteligence (AI). Jde o významný krok, který ilustruje její vývoj mimo rámec pouhého výrobce hardwaru.

NEJNOVĚJŠÍ

JavaDays přinesou aktuální novinky a informace ze světa programovacího jazyka Java

JavaDays 2024, největší konference svého druhu v Česku, se letos uskuteční 12. a 13. listopadu. Devátý ročník proběhne hybridně, tedy jak fyzicky v CineStar OC Černý Most v Praze, tak i online. Účastníci se mohou těšit na nejnovější informace o této populární platformě. Konference je určena nejen Java vývojářům a programátorům, ale i všem dalším zájemcům.
Reklama
Reklama
Reklama