13.6 C
Czech
Úterý 22. října 2024

Zaměstnanci Boeingu stávkují i přes nabídku historické dohody. Požadují spravedlivou mzdu

V souvislosti se stávkou, kterou nedávno zahájili zaměstnanci továrny Boeing, požaduje více než 33 000 členů odborů spravedlivé mzdy a zlepšení pracovních podmínek, které by odrážely ziskovost společnosti. Navrhovaná dohoda nestačí.

Boeing nabízí zvýšení mezd o 25 procent, aby se vyhnul stávce

V neděli pozdě večer oznámil gigant v oblasti výroby letadel Boeing významný obrat pro společnost i její zaměstnance. Uzavřel předběžnou dohodu, která úspěšně zabrání potenciální stávce 32 000 zaměstnanců zastupovaných Mezinárodním sdružením strojírenských a leteckých dělníků (IAM).

Po nehodě v Denveru stahují aerolinky desítky letadel Boeing 777

Reklama

Letadlo aerolinek United Boeing 777 na sebe upoutalo pozornost po sobotní nehodě. Poté, co vzplanul pravý motor letounu, přistál nouzově na letišti v Denveru. Nikdo z 231 pasažéru nebyl zraněný, následovaly ale okamžité rozsáhlé inspekce daného modelu. Uvedla to agentura Reuters. Americká letecká společnost United se proto rozhodla desítky modelů Boeing 777 se stejným typem motoru stáhnout. Podobný krok učinily také japonské a jihokorejské aerolinky.

Reklama

Pasažéři sobotního letu museli při nouzovém přistání pozorovat, jak hoří pravý motor jejich letadla a jeho kusy z něj postupně odpadají. Části letadla tak nalezli obyvatelé Denveru na různých místech, včetně fotbalového hřiště nebo předzahrádky malého domku. Nikdo z pasažérů, ani místních však nebyl zraněný. Cestující později popsali velký výbuch, který nastal krátce po vzlétnutí. „Letadlo se začalo silně otřásat, ztratili jsme výšku a začali klesat,“ přiblížil nehodu podle BBC jeden z pasažérů David Delucia.

V neděli pak americké aerolinky United oznámily, že z provozu stáhnou 24 aktivních letadel stejného typu jako byl sobotní porouchaný letoun. Má se jednat o modely 777-200 a 777-300, jež využívají motor PW4000 firmy Pratt & Whitney. Ty jsou o něco starší a méně výkonné než jejich další typy. Jiná americká společnost už podobná letadla nevyužívá, jejich lety ale po nařízení tamního ministerstva dopravy zastavily také japonské aerolinky a společnost ANA Holdings. Korejské aerolinky pak stoply operaci šesti z potencionálně nehodových letadel. Zbývajících deset bylo uskladněno už před sobotní nehodou.

Za havárii Boeing 777 mohly lopatky z ventilátoru. Podobná porucha však nenastala poprvé

Společnost Boeing následně oznámila, že některé z diskutovaných modelů byly kvůli sníženému provozu způsobeném světovou pandemií staženy z provozu už dříve. Podle ní by pak mělo být dohromady omezeno na 128 letadel. Zatím jsou na letounech prováděny další inspekce. Firma vyrábějící motory do modelů Boeing 777 pak vyčlenila speciální tým, který má s aerolinkami v následujících dnech spolupracovat. Za nehodu mohly nejspíš podle dosavadních informací lopatky z ventilátoru u motoru letadla.

Reklama

Podle zdroje citovaném CNN se měla jedna z lopatek ulomit a při pádu porušit další, čímž následně vznikl zážeh motoru. Většina letadla však zůstala nepoškozená. Jistá nespolehlivost motoru Boeingu 777 se pak projevila také loňský prosinec. Letadlo japonské aerolinky se tehdy muselo vrátit na letiště do Naha poté, co se při letu objevily problémy s levým motorem. Do cílové destinace v Tokiu tak nikdy nedoletělo. Obdobný incident se stal také roku 2018, když muselo letadlo aerolinek United nouzově přistát po poničení lopatky z ventilátoru. Už tehdy se proto firma vyrábějící motory PW4000 Pratt & Whitney rozhodla pro podrobnou inspekci.

Reklama
Reklama

Sledujte nás na sítích

JavaDays přinesou aktuální novinky a informace ze světa programovacího jazyka Java

JavaDays 2024, největší konference svého druhu v Česku, se letos uskuteční 12. a 13. listopadu. Devátý ročník proběhne hybridně, tedy jak fyzicky v CineStar OC Černý Most v Praze, tak i online. Účastníci se mohou těšit na nejnovější informace o této populární platformě. Konference je určena nejen Java vývojářům a programátorům, ale i všem dalším zájemcům.

Sen Muska o robotaxi: Skepse a pád akcií

Očekávané spuštění služby robotaxi společnosti Tesla, které Elon Musk oznámil 10. října ve studiích Warner Bros, vyvolalo u fanoušků nadšení. Mezi investory a analytiky však vzbudilo nedůvěru.

TD Bank zaplatí 3 miliardy dolarů kvůli rozsáhlým praktikám praní špinavých peněz

TD Bank, uznávaná jako jedna z významných kanadských finančních institucí, uzavřela v návaznosti na obvinění z rozsáhlého napomáhání praní špinavých peněz monumentální dohodu o narovnání v celkové výši přibližně 3 miliardy dolarů.

Ratan Tata: Ve věku 86 let zemřel vizionářský vůdce a filantrop, který změnil indickou společnost

Ratan Tata, vážený bývalý předseda skupiny Tata, zemřel ve středu v Bombaji ve věku 86 let. Jeho smrt neznamená jen ztrátu mocného obchodního magnáta, ale také soucitného filantropa, který svými obchodními inovacemi a charitativním úsilím zanechal nesmazatelnou stopu v indické společnosti.

Nvidia představuje své softwarové platformy pro umělou inteligenci

Společnost Nvidia nedávno na svém summitu o umělé inteligenci ve Washingtonu představila působivou řadu softwarových platforem umělé inteligence (AI). Jde o významný krok, který ilustruje její vývoj mimo rámec pouhého výrobce hardwaru.

NEJNOVĚJŠÍ

JavaDays přinesou aktuální novinky a informace ze světa programovacího jazyka Java

JavaDays 2024, největší konference svého druhu v Česku, se letos uskuteční 12. a 13. listopadu. Devátý ročník proběhne hybridně, tedy jak fyzicky v CineStar OC Černý Most v Praze, tak i online. Účastníci se mohou těšit na nejnovější informace o této populární platformě. Konference je určena nejen Java vývojářům a programátorům, ale i všem dalším zájemcům.
Reklama
Reklama
Reklama