13.6 C
Czech
Úterý 22. října 2024

Biden rozhodl o zdvojnásobení nákupu vakcín proti koronaviru. Darovat chce rozvojovým zemím 1,1 miliardy dávek

Reklama

Na virtuálním mezinárodním summitu rozhodl americký prezident Biden o zdvojnásobení nákupu vakcín proti koronaviru. Nejedná se však o dar pro Spojené státy americké. Věnovat chce Biden 1,1 miliardy dávek rozvojovým zemím. Zároveň apeloval na další bohaté státy, aby jeho příkladu následovaly. Na spolupráci ohledně distribuce vakcín se rovněž domluvil s Evropskou unií. Uvedl to server Al Jazeera.

Reklama

Prezident Biden dle svých slov oznámil na mezinárodním summitu věnovanému distribuci vakcín „historický závazek“. Ve středu totiž rozhodl o zdvojnásobení vakcín určených pro rozvojové země. Nakoupit a darovat by jim proto Spojené státy americké (USA) měly dohromady za letošní i další rok 1,1 miliardu dávek. Na virtuální schůzce konané po setkání Valného shromáždění OSN (UNGA) rovněž americký prezident apeloval na ostatní bohaté státy.

Podle něj by měly vakcíny chudším zemím darovat, ne prodávat. A to bez jakýchkoli „politických záměrů“. Důležitá je podle něj také globální spolupráce. Biden ji zmínil v kontextu svého proslovu před Valným shromážděním OSN. V něm prohlásil, že se USA odklání od „neúprosné války k neúprosné diplomacii“. „Místo toho, abychom pokračovali v bojování válek minulosti, zaměříme naše zdroje na výzvy, za kterými se skrývají klíče od naší společné budoucnosti,“ uvedl pak dle USA Today.

Americký prezident rovněž oznámil bližší spolupráci s Evropskou unií ohledně globální distribuce vakcín proti koronaviru. U velkých slibů však nezůstal jako jediný. Například Japonsko se rovněž zavázalo k zdvojnásobení svých darovaných vakcín na 60 milionů dávek.

Reklama

Zástupci Itálie pak sdělili, že do konce roku darují chudším zemím 45 milionů vakcín. Jedná se o třikrát větší číslo, než jaké původně zamýšleli. Čínský lídr Xi Jinping pak ve svém proslovu před představiteli OSN v úterý zopakoval, že chystá do konce roku poskytnout světu na dvě miliardy vakcín. Uvedl to server Al Jazeera.

Globální pandemie koronaviru nás dosud stála 4,5 milionů životů, varuje Guterres

Na potřebu zintenzivnění spolupráce kvůli trvající pandemii poukázal také šéf OSN António Guterres. „Globální zdravotní bezpečnost selhala, koronavirus nás stál 4,5 milionů životů, přičemž tohle číslo není ani zdaleka konečné,“ uvedl podle serveru AP News. Za letošní rok je pak globálně registrováno více než 5,9 miliard podaných vakcín proti koronaviru. Jedná se tím pádem o naočkovaných 43 procent lidí ze světové populace. Cíl světových lídrů je však alespoň 70 procent.

USA dosud darovaly 160 milionů vakcín 100 různým státům světa, tedy více než zbytek světa dohromady. „Za každé jedno očkování, které jsme v Americe zaregistrovali, se teď zavazujeme darovat tři vakcíny pro zbytek světa,“ uvedl dále americký prezident. Slíbil rovněž, že USA navýší dotaci světovým zdravotnickým skupinám.

Reklama
Reklama

Sledujte nás na sítích

JavaDays přinesou aktuální novinky a informace ze světa programovacího jazyka Java

JavaDays 2024, největší konference svého druhu v Česku, se letos uskuteční 12. a 13. listopadu. Devátý ročník proběhne hybridně, tedy jak fyzicky v CineStar OC Černý Most v Praze, tak i online. Účastníci se mohou těšit na nejnovější informace o této populární platformě. Konference je určena nejen Java vývojářům a programátorům, ale i všem dalším zájemcům.

Sen Muska o robotaxi: Skepse a pád akcií

Očekávané spuštění služby robotaxi společnosti Tesla, které Elon Musk oznámil 10. října ve studiích Warner Bros, vyvolalo u fanoušků nadšení. Mezi investory a analytiky však vzbudilo nedůvěru.

TD Bank zaplatí 3 miliardy dolarů kvůli rozsáhlým praktikám praní špinavých peněz

TD Bank, uznávaná jako jedna z významných kanadských finančních institucí, uzavřela v návaznosti na obvinění z rozsáhlého napomáhání praní špinavých peněz monumentální dohodu o narovnání v celkové výši přibližně 3 miliardy dolarů.

Ratan Tata: Ve věku 86 let zemřel vizionářský vůdce a filantrop, který změnil indickou společnost

Ratan Tata, vážený bývalý předseda skupiny Tata, zemřel ve středu v Bombaji ve věku 86 let. Jeho smrt neznamená jen ztrátu mocného obchodního magnáta, ale také soucitného filantropa, který svými obchodními inovacemi a charitativním úsilím zanechal nesmazatelnou stopu v indické společnosti.

Nvidia představuje své softwarové platformy pro umělou inteligenci

Společnost Nvidia nedávno na svém summitu o umělé inteligenci ve Washingtonu představila působivou řadu softwarových platforem umělé inteligence (AI). Jde o významný krok, který ilustruje její vývoj mimo rámec pouhého výrobce hardwaru.

NEJNOVĚJŠÍ

JavaDays přinesou aktuální novinky a informace ze světa programovacího jazyka Java

JavaDays 2024, největší konference svého druhu v Česku, se letos uskuteční 12. a 13. listopadu. Devátý ročník proběhne hybridně, tedy jak fyzicky v CineStar OC Černý Most v Praze, tak i online. Účastníci se mohou těšit na nejnovější informace o této populární platformě. Konference je určena nejen Java vývojářům a programátorům, ale i všem dalším zájemcům.
Reklama
Reklama
Reklama