13.6 C
Czech
Úterý 22. října 2024

EU uvalí až 45procentní cla na čínská elektrická vozidla

Představitelé Evropské unie schválili přísná cla na elektromobily dovážené z Číny. Vyvolala tak všeobecné obavy v automobilovém průmyslu. Toto rozhodnutí, proti němuž se ostře postavily významné země vyrábějící automobily včetně Německa, znamená významný posun v obchodní politice EU. Může potenciálně vést k eskalaci obchodního napětí mezi Evropou a Čínou.

Pákistán na poslední chvíli otočil. Import cukru a bavlny z Indie zatím nepovolí

Reklama

Den poté, co Pákistán oznámil vstřícný krok směrem k Indii, si rozvolnění vztahů zase rozmyslel. Ve středu totiž pákistánský Ekonomický koordinační výbor povolil import indického cukru a bavlny. Pákistánská vláda premiéra Khana ale ve čtvrtek rozhodnutí zastavila. Uvedla to agentura Reuters. Dovoz z Indie by přitom pomohl zastavit tamní rostoucí inflaci.

Reklama

Obchod cukru a bavlny s Indií by po dvou letech znamenal první známky ekonomické spolupráce mezi oběma státy. Od srpna roku 2019 se totiž vztah mezi nukleárními zeměmi nelepší. Tehdy Indie zrušila zvláštní status své části Kašmíru, kterého nabyl pod indickou konstitucí. Pákistánci pak tento krok odsoudili jako porušení rezoluce Organizace spojených národů. Právě obnovením speciálního postavení Kašmíru nyní pákistánská vláda dovoz podmínila.

„Jednalo se o společnou dohodu, souhlasil i premiér. Dokud Indie nepřezkoumá své minulé kroky, nebude možné naše vztahy normalizovat,“ uvedl podle Al Jazeera pákistánský ministr zahraničí Shah Mahmood Qureshi. Vláda však zatím rozhodnutí o importu cukru a bavlny pouze zastavila, v budoucnu ho tedy bude možné ještě schválit. Mezi nejhlasitějšími odpůrci návrhu pak byli ministři zahraničí, vnitra a lidských práv. Někteří z nich své názory „tweetovali“ ještě před zasedáním kabinetu.

Rozhodnutí kabinetu ale do trapné pozice postavilo ministra financí Hammada Azhara, který ve středu rozhodnutí o importech oznámil na tiskové konferenci. Cukru se dle něj mělo začít dovážet okolo 500 tisíc tun. Jeho cena v Indii je totiž oproti těm tamním výrazně nižší. Vzhledem k trvající pákistánské inflaci by tak dovoz ekonomice ulehčil. Bavlna se měla importovat od konce června. Pákistán totiž vyváží svůj textil, jeho vlastní úroda bavlny ale poslední dobou pokulhává.

Reklama

Mohou Indie a Pákistán spolupracovat? Konflikt kvůli Kašmíru stále nekončí

Indický premiér už dříve oznámil, že své rozhodnutí o Kašmíru prozatím měnit nehodlá. Oba státy si přitom minulý týden vyměnily poměrně přátelské dopisy. Pákistánský premiér v něm podle Al Jazeera zmínil, že „doufá v mírové, kooperativní vztahy se všemi sousedy, včetně Indie“. Indický protějšek mu odpověděl v podobném duchu. Minulý měsíc se také armády obou zemí znovu dohodly na dodržování klidu zbraní v Kašmíru. Dohodu z roku 2003 totiž obě strany často porušovaly.

O Kašmír totiž oba státy bojují už od poloviny 20. století. Od roku 1947 se o něj vedly tři války. Oblast si totiž vytrvale nárokují obě země, a to od získání nezávislosti na Velké Británii. Ta totiž při svém odchodu rozdělila zemi na dvě části podle náboženství. Pákistán tak z velké části tvoří muslimové, zatímco Indii hindové. Některé z oblastí nově vytvořených států si proto mohli vybrat, k jakému státu se připojí. V Kašmíru ale takto jednoduché rozhodnutí nebylo. Žila v něm totiž muslimská většina, ale pod hinduistickým monarchou.

Reklama
Reklama

Sledujte nás na sítích

JavaDays přinesou aktuální novinky a informace ze světa programovacího jazyka Java

JavaDays 2024, největší konference svého druhu v Česku, se letos uskuteční 12. a 13. listopadu. Devátý ročník proběhne hybridně, tedy jak fyzicky v CineStar OC Černý Most v Praze, tak i online. Účastníci se mohou těšit na nejnovější informace o této populární platformě. Konference je určena nejen Java vývojářům a programátorům, ale i všem dalším zájemcům.

Sen Muska o robotaxi: Skepse a pád akcií

Očekávané spuštění služby robotaxi společnosti Tesla, které Elon Musk oznámil 10. října ve studiích Warner Bros, vyvolalo u fanoušků nadšení. Mezi investory a analytiky však vzbudilo nedůvěru.

TD Bank zaplatí 3 miliardy dolarů kvůli rozsáhlým praktikám praní špinavých peněz

TD Bank, uznávaná jako jedna z významných kanadských finančních institucí, uzavřela v návaznosti na obvinění z rozsáhlého napomáhání praní špinavých peněz monumentální dohodu o narovnání v celkové výši přibližně 3 miliardy dolarů.

Ratan Tata: Ve věku 86 let zemřel vizionářský vůdce a filantrop, který změnil indickou společnost

Ratan Tata, vážený bývalý předseda skupiny Tata, zemřel ve středu v Bombaji ve věku 86 let. Jeho smrt neznamená jen ztrátu mocného obchodního magnáta, ale také soucitného filantropa, který svými obchodními inovacemi a charitativním úsilím zanechal nesmazatelnou stopu v indické společnosti.

Nvidia představuje své softwarové platformy pro umělou inteligenci

Společnost Nvidia nedávno na svém summitu o umělé inteligenci ve Washingtonu představila působivou řadu softwarových platforem umělé inteligence (AI). Jde o významný krok, který ilustruje její vývoj mimo rámec pouhého výrobce hardwaru.

NEJNOVĚJŠÍ

JavaDays přinesou aktuální novinky a informace ze světa programovacího jazyka Java

JavaDays 2024, největší konference svého druhu v Česku, se letos uskuteční 12. a 13. listopadu. Devátý ročník proběhne hybridně, tedy jak fyzicky v CineStar OC Černý Most v Praze, tak i online. Účastníci se mohou těšit na nejnovější informace o této populární platformě. Konference je určena nejen Java vývojářům a programátorům, ale i všem dalším zájemcům.
Reklama
Reklama
Reklama