16.3 C
Czech
Sobota 27. července 2024

Rusko bude mít po odchodu Nokie a Ericssonu problémy s mobilním signálem a internetem

Plánovaný odchod výrobců telekomunikačních zařízení Nokia a Ericsson z Ruska koncem tohoto roku by mohl ochromit mobilní sítě země. A to i v dlouhodobém horizontu. Informaci přinesla agentura Reuters či Canada Today.

Pět vedoucích pracovníků z oblasti telekomunikací a další zdroje z oboru uvedly, že uživatelé mobilních telefonů v Rusku pravděpodobně zaznamenají pomalejší stahování a odesílání, více přerušených hovorů, hovorů, které se nebudou spojovat či delší výpadky. Operátoři podle nich ztratí možnost upgradovat nebo opravovat software a budou bojovat o zmenšující se zásoby náhradních dílů.

Ericsson a Nokia společně tvoří velký podíl na trhu telekomunikačních zařízení v Rusku. Vyrábějí vše od telekomunikačních antén až po hardware, který spojuje optické vlákno přenášející digitální signály. Jedná se o téměř 50% podíl na trhu.

Poskytují také klíčový software, který umožňuje různým částem sítě fungovat společně.

Pracujeme do konce roku a tehdy vyprší platnost všech výjimek (ze sankcí),“ řekl agentuře Reuters finanční šéf Ericssonu Carl Mellander.

Generální ředitel společnosti Nokia Pekka Lundmark v rozhovoru zopakoval to samé: „Náš odchod bude dokončen. Do Ruska nic nedodáme.“

Pokrytí pouze ve velkých městech

Ruská ekonomika zatím přestála sankce a kontroly vývozu, které zavedly vlády poté, co Moskva podnikla invazi na Ukrajinu. Blížící se stažení Nokie a Ericssonu by však mohlo mít hlubší dopad na ruský každodenní život a zkomplikovat něco tak základního, jako je telefonní hovor.

Ruské ministerstvo pro digitální technologie nereagovalo na žádosti o komentář. Tento týden Maksut Shadaev, ministr komunikací a hromadných sdělovacích prostředků, uvedl, že čtyři telekomunikační operátoři podepisují smlouvy o utracení více než 100 miliard rublů (1,45 miliardy dolarů) za vybavení ruské výroby.

„To nám umožní organizovat moderní výrobu telekomunikačních zařízení v Rusku,“ řekl, aniž by jmenoval operátory nebo výrobce.

Vládní programy na podporu ruského vybavení pomohly v posledních letech telekomunikačním operátorům stát se méně závislými na Nokii a Ericssonu. Ruští výrobci letos zvýšili svůj podíl na trhu na 25,2 % z 11,6 % v roce 2021, píše server Canada Today.

Zdroje z oboru však očekávají, že přerušení vazeb se zahraničními firmami zpomalí ruskou komunikaci, protože zbytek světa pokračuje v zavádění technologií 5G.

„Pokud bude tato situace trvat roky, ruské mobilní sítě se z hlediska pokrytí mohou vrátit do stavu z konce 90. let, kdy bylo jejich pokrytí omezeno na velká města a nejbohatší předměstí,“ řekl Leonid Konik, který provozuje IT publikace ComNews v Moskvě.

Venkovské oblasti to začnou pociťovat jako první, protože operátoři budou odebírat zařízení, aby posílili městské sítě, uvedli telekomunikační experti. Nedostatek aktualizací softwaru může vést k výpadkům sítě nebo je vystavit kybernetickým útokům.

Čínský výrobce telekomunikačních zařízení Huawei, největší prodejce v Rusku v loňském roce s více než třetinovým podílem na trhu, bude nadále poskytovat aktualizace softwaru a pokračovat v údržbě. Podle zdrojů obeznámených s touto záležitostí však přestal v Rusku prodávat nové vybavení.

Upgrady softwaru končí

Největší překážkou pro mobilní operátory, jak udržet své sítě v chodu, bude nedostatek softwarových upgradů. Nokia a Ericsson uvedly, že aktualizace softwaru od příštího roku přeruší.

Software sjednocuje řadu zařízení, které tvoří telekomunikační síť, převádí analogové a digitální signály, monitoruje a optimalizuje provoz v síti a chrání infrastrukturu před kybernetickými útoky.

Sledujte nás na sítích

Italské úřady zabavily 121 milionů eur z pobočky Amazonu v rámci vyšetřování daňových podvodů

Italská finanční policie zabavila 121 milionů eur z milánské pobočky Amazonu v rámci vyšetřování údajných daňových podvodů a vykořisťování zaměstnanců. Úřady podezírají společnost Amazon z používání nelegálního systému subdodávek s cílem snížit náklady na pracovní sílu a vyhnout se placení daní.

NEJNOVĚJŠÍ

Italské úřady zabavily 121 milionů eur z pobočky Amazonu v rámci vyšetřování daňových podvodů

Italská finanční policie zabavila 121 milionů eur z milánské pobočky Amazonu v rámci vyšetřování údajných daňových podvodů a vykořisťování zaměstnanců. Úřady podezírají společnost Amazon z používání nelegálního systému subdodávek s cílem snížit náklady na pracovní sílu a vyhnout se placení daní.