13.6 C
Czech
Úterý 22. října 2024

EU uvalí až 45procentní cla na čínská elektrická vozidla

Představitelé Evropské unie schválili přísná cla na elektromobily dovážené z Číny. Vyvolala tak všeobecné obavy v automobilovém průmyslu. Toto rozhodnutí, proti němuž se ostře postavily významné země vyrábějící automobily včetně Německa, znamená významný posun v obchodní politice EU. Může potenciálně vést k eskalaci obchodního napětí mezi Evropou a Čínou.

UAW rozšiřuje automobilovou stávku do největšího závodu Fordu na světě

Reklama

Odborový svaz United Auto Workers (UAW) rozšířil pokračující stávku uzavřením největšího závodu Fordu. O tomto překvapivém kroku informovala agentura Reuters či server BBC.

Reklama

UAW uvedl, že 8 700 pracovníků opustilo továrnu na výrobu nákladních automobilů v Kentucky v reakci na to, že americká automobilka č. 2 odmítla pokročit dále ve vyjednávání o smlouvách.

Jde o ostrou eskalaci stávky proti Fordu, General Motors a Stellantis, která začala minulý měsíc. Středeční stávka zastavila výrobu lukrativních pickupů.

UAW tlačí na výrobce automobilů, aby zaměstnancům zvýšili platy a provedli další vylepšení v nových pracovních smlouvách. Jde o první stávku v 88leté historii odborů zaměřenou na automobilky Detroit Three, které dohromady zaměstnávají více než 140 000 členů UAW.

Reklama

Akcie automobilky se propadly

Ford podle serveru BBC v prohlášení označil nejnovější krok UAW za „hrubě nezodpovědný“. Závod na výrobu nákladních vozů v Kentucky generuje roční tržby ve výši 25 miliard dolarů, což představuje šestinu celosvětových příjmů společnosti z automobilů.

Rozhodnutí prezidenta UAW Shawna Faina zavřít montážní linky, které vyrábějí pickupy Ford Super Duty a velká SUV Lincoln Navigator a Ford Expedition, je pro Ford ranou, která by mohla rychle podkopat celoroční zisky automobilky.

Akcie společnosti se při obchodování mimo pracovní dobu propadly asi o 2 %, poté, co ve středu uzavřely o 0,4 % výše.

Odborům poslední navýšení mezd nestačí

Výrobci automobilů více než zdvojnásobili původní nabídky na zvýšení mezd, souhlasili se zvýšením mezd spolu s inflací a zlepšili platy pro brigádníky, uvádí agentura Reuters. Odbory však požadují další zvýšení mezd, zrušení dvoustupňového mzdového systému a rozšíření odborů na továrny na baterie u všech tří společností.

Poslední výluka je varováním pro General Motors a Stellantis, kde probíhají jednání s UAW. Přichází také v době širších pracovních nepokojů a vrhá oblak nejistoty na odvětví, které tvoří 3 % národního hospodářství. I přes středeční odstávku je však ve stávce jen asi 22 % ze 150 000 zaměstnanců UAW v automobilkách Detroit Three.

Před dvěma týdny se americký prezident Joe Biden stal prvním úřadujícím americkým prezidentem, který navštívil „frontu demonstrantů“. Podpořil tak stávkující dělníky automobilového průmyslu v Michiganu, kde si podle něj dělníci „zaslouží“ zvýšení mezd a úlevy, o které usilují.

Reklama
Reklama

Sledujte nás na sítích

JavaDays přinesou aktuální novinky a informace ze světa programovacího jazyka Java

JavaDays 2024, největší konference svého druhu v Česku, se letos uskuteční 12. a 13. listopadu. Devátý ročník proběhne hybridně, tedy jak fyzicky v CineStar OC Černý Most v Praze, tak i online. Účastníci se mohou těšit na nejnovější informace o této populární platformě. Konference je určena nejen Java vývojářům a programátorům, ale i všem dalším zájemcům.

Sen Muska o robotaxi: Skepse a pád akcií

Očekávané spuštění služby robotaxi společnosti Tesla, které Elon Musk oznámil 10. října ve studiích Warner Bros, vyvolalo u fanoušků nadšení. Mezi investory a analytiky však vzbudilo nedůvěru.

TD Bank zaplatí 3 miliardy dolarů kvůli rozsáhlým praktikám praní špinavých peněz

TD Bank, uznávaná jako jedna z významných kanadských finančních institucí, uzavřela v návaznosti na obvinění z rozsáhlého napomáhání praní špinavých peněz monumentální dohodu o narovnání v celkové výši přibližně 3 miliardy dolarů.

Ratan Tata: Ve věku 86 let zemřel vizionářský vůdce a filantrop, který změnil indickou společnost

Ratan Tata, vážený bývalý předseda skupiny Tata, zemřel ve středu v Bombaji ve věku 86 let. Jeho smrt neznamená jen ztrátu mocného obchodního magnáta, ale také soucitného filantropa, který svými obchodními inovacemi a charitativním úsilím zanechal nesmazatelnou stopu v indické společnosti.

Nvidia představuje své softwarové platformy pro umělou inteligenci

Společnost Nvidia nedávno na svém summitu o umělé inteligenci ve Washingtonu představila působivou řadu softwarových platforem umělé inteligence (AI). Jde o významný krok, který ilustruje její vývoj mimo rámec pouhého výrobce hardwaru.

NEJNOVĚJŠÍ

JavaDays přinesou aktuální novinky a informace ze světa programovacího jazyka Java

JavaDays 2024, největší konference svého druhu v Česku, se letos uskuteční 12. a 13. listopadu. Devátý ročník proběhne hybridně, tedy jak fyzicky v CineStar OC Černý Most v Praze, tak i online. Účastníci se mohou těšit na nejnovější informace o této populární platformě. Konference je určena nejen Java vývojářům a programátorům, ale i všem dalším zájemcům.
Reklama
Reklama
Reklama