16.3 C
Czech
Sobota 27. července 2024

Jerome Powell: Zvýšená inflace není jediným rizikem, kterému čelíme

Federální rezervní systém pokračuje v hledání křehké rovnováhy mezi podporou hospodářského růstu a řízením inflace. Nedávná prohlášení představitelů Fedu osvětlují jejich opatrný přístup. Navzdory solidnímu tempu expanze americké ekonomiky přetrvávají obavy o dosažení cílů v oblasti zaměstnanosti a inflace.

USA uvalily zpožděné tarify na importy v hodnotě 2 miliard dolarů. Důvodem je danění technologických gigantů

Spojené státy americké (USA) zavedly tarify na importy z šesti států, které dle nich nevýhodně zdaňují jejich technologické firmy. Všechny je ale okamžitě stáhly zpět s tím, že nechávají čas na vyjednávání. V pátek chtějí zástupci států problém danění projednat na schůzce G7. Uvedl to server BBC. Dotyčných šest zemí se totiž ohrazuje vůči tomu, že by společnosti jako Facebook měly vydělávat na jejich obyvatelích bez toho, aniž by byly v zahraničí daněny.

Šest států zahrnujících Velkou Británii, Rakousko, Indii, Itálii, Španělsko a Turecko čelí po středečním oznámení 25procentním tarifům na zboží, které dováží do USA. Americké úřady tím reagují na jejich rozhodnutí ohledně takzvané daně z digitálních služeb. Ta zahrnuje danění amerických technologických gigantů, jako je Facebook, Amazon nebo Google, které Washington v minulosti popsala jako diskriminační. Uvalené tarify na importy v hodnotě 2 miliard dolarů však americké úřady okamžitě pozastavily. Chtějí tím vytvořit prostor pro další jednání.

„Spojené státy se soustředí na hledání multilaterálního řešení několika problémů souvisejících s mezinárodním daněním, včetně našich pochybností o daních z digitálních služeb,“ uvedla podle BBC americká obchodní zástupkyně Katherine Tai. Z toho důvodu dle ní rovněž úřady tarify opět stáhly s tím, že o nich s ostatními státy budou vyjednávat na půdě G20 nebo Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Tarify mají platit na zboží jako make-up, parfémy, kabáty, keramiku, hračky, boty, kabelky nebo optické čočky.

Naše daň nediskriminuje. Vyplňuje rozdíl mezi místem zdanění a vytváření hodnoty, brání se britská vláda

Zveřejněný seznam dotčeného zboží je založený na importních datech z roku 2019. Snaží se tarify udělovat v takové míře, která by vyrovnala daně z digitálních služeb uvalené na americké technologické giganty. Jedná se zároveň o plán, který ve svém úřadu navrhl bývalý americký prezident Donald Trump. Americká obchodní zástupkyně Katherine Tai musela rozhodnutí o tarifech zveřejnit nejpozději ve středu, jinak by pravomoc zavést je vypršela. Byly totiž spojeny s dlouhodobou investigací amerických úřadů.

Ta reagovala na přísnější danění technologických firem, vyhledávačů nebo online „trhů“. Například ve Velké Británii, která uvalila dvouprocentní daň na jejich příjmy s tím, že když společnosti vydělávají na britských občanech, zaslouží si tamní vláda také část takového zisku. „Dochází k vychýlení mezi místem, kde jsou příjmy daněný a tím, kde se vytváří hodnota,“ odůvodnila dále své rozhodnutí britská vláda. Proti tomu, že by měl být její postup diskriminační se ohradila. Danění technologických gigantů spolu s potencionální globální minimální korporátní daní budou státy v pátek a sobotu projednávat na summitu G7 v Londýně.

Sledujte nás na sítích

Italské úřady zabavily 121 milionů eur z pobočky Amazonu v rámci vyšetřování daňových podvodů

Italská finanční policie zabavila 121 milionů eur z milánské pobočky Amazonu v rámci vyšetřování údajných daňových podvodů a vykořisťování zaměstnanců. Úřady podezírají společnost Amazon z používání nelegálního systému subdodávek s cílem snížit náklady na pracovní sílu a vyhnout se placení daní.

NEJNOVĚJŠÍ

Italské úřady zabavily 121 milionů eur z pobočky Amazonu v rámci vyšetřování daňových podvodů

Italská finanční policie zabavila 121 milionů eur z milánské pobočky Amazonu v rámci vyšetřování údajných daňových podvodů a vykořisťování zaměstnanců. Úřady podezírají společnost Amazon z používání nelegálního systému subdodávek s cílem snížit náklady na pracovní sílu a vyhnout se placení daní.