16.3 C
Czech
Sobota 27. července 2024

Jerome Powell: Zvýšená inflace není jediným rizikem, kterému čelíme

Federální rezervní systém pokračuje v hledání křehké rovnováhy mezi podporou hospodářského růstu a řízením inflace. Nedávná prohlášení představitelů Fedu osvětlují jejich opatrný přístup. Navzdory solidnímu tempu expanze americké ekonomiky přetrvávají obavy o dosažení cílů v oblasti zaměstnanosti a inflace.

Britská ekonomika si letos povede nejhůře z G7, propadne se i pod Rusko  

Britská ekonomika bude mít v roce 2023 nejhorší výkon z ekonomik G7. Dokonce se propadne i pod Rusko. Vyplývá to z odhadů Mezinárodního měnového fondu (MMF). Informují o tom Independent a BBC News.

MMF upravil v nejnovější aktualizaci prognózu letošního vývoje britské ekonomiky z růstu o 0,3 procenta na pokles o 0,6 procenta. Čeká ji tedy propad jako jedinou ekonomiku G7, dokonce se ocitne pod tou německou a ruskou, napsal Independent.

Fond špatnou výkonnost britské ekonomiky vysvětluje vysokými cenami energií, zvyšováním daní, rostoucími náklady na hypotéky a nedostatkem pracovních sil, který se zhoršil po brexitu a během pandemie covidu-19.

Přestože se jedná o chmurnou prognózu, země je podle MMF na „správné cestě“, píše BBC News. Britská ekonomika poroste v roce 2024 o 0,9 procenta, což je nárůst z původně odhadovaných 0,6 procenta.

MMF predikuje, že americká ekonomika letos zrychlí o 1,4 procenta, německá o pouze 0,1 procenta, francouzská o 0,7 procenta, italská o 0,6 procenta, japonská o 1,8 procenta a kanadská 1,5 procenta.

Británie tyto odhady překoná

Stínová kancléřka za labouristy Rachel Reeves v reakci na prognózu MMF přiznala, že existuje příliš mnoho náznaků zaostávání britské ekonomiky v porovnání se zbytkem G7. „Vláda by měla udělat vše, co je v jejích silách, aby byla naše ekonomika silnější a rostla.“

A pokračovala: „Je to jediný způsob, jak se můžeme posunout dál. Příliš dlouho jsme se potáceli z krize do krize.“ Konzervativní ministr Richard Holden však výhled MMF nebere vážně. Podle něj britská ekonomika překvapí.

To potvrdil pro Sky News. Na otázku, zda by Británie mohla dokázat, že se MMF mílí, odpověděl: „Myslím, že ano.“ V jiném rozhovoru pro Times Radio zase tvrdil, že se jedná o pouhou předpověď, nikoli skutečnost.

„V posledních několika letech se mýlil. Myslím, že Británie může tyto předpovědi překonat,“ zkritizoval politik práci MMF. Jeho slova nepřímo potvrdil i ředitel Institutu pro fiskální studie Paul Johnson. I podle něj nebyly prognózy fondu vždy správné.

Nicméně dodal, že se jedné o jeho optimističtější předpovědi než před několika měsíci. Očekávají se také odhady Bank of England, které by rovněž mohly být optimističtější než před dvěma, třemi měsíci.

Ve zprávě MMF také stojí, že globální inflace by letos mohla klesnout z 8,8 procenta na 6,6 procenta a o rok později na 4,3 procenta. Zvyšování úroků centrálních bank totiž ochlazuje poptávku a brzdí růst cen.

Ekonomové nicméně očekávají, že inflace letos stejně zpomalí. Ceny zemního plynu totiž letí strmě dolů. Centrální banky očekávají, že se letos inflace v jednotlivých ekonomikách zastaví na jednociferných hodnotách. Obavy z globální recese však přetrvávají, zejména pak právě v Británii.

Sledujte nás na sítích

Italské úřady zabavily 121 milionů eur z pobočky Amazonu v rámci vyšetřování daňových podvodů

Italská finanční policie zabavila 121 milionů eur z milánské pobočky Amazonu v rámci vyšetřování údajných daňových podvodů a vykořisťování zaměstnanců. Úřady podezírají společnost Amazon z používání nelegálního systému subdodávek s cílem snížit náklady na pracovní sílu a vyhnout se placení daní.

NEJNOVĚJŠÍ

Italské úřady zabavily 121 milionů eur z pobočky Amazonu v rámci vyšetřování daňových podvodů

Italská finanční policie zabavila 121 milionů eur z milánské pobočky Amazonu v rámci vyšetřování údajných daňových podvodů a vykořisťování zaměstnanců. Úřady podezírají společnost Amazon z používání nelegálního systému subdodávek s cílem snížit náklady na pracovní sílu a vyhnout se placení daní.