16.3 C
Czech
Sobota 27. července 2024

Jerome Powell: Zvýšená inflace není jediným rizikem, kterému čelíme

Federální rezervní systém pokračuje v hledání křehké rovnováhy mezi podporou hospodářského růstu a řízením inflace. Nedávná prohlášení představitelů Fedu osvětlují jejich opatrný přístup. Navzdory solidnímu tempu expanze americké ekonomiky přetrvávají obavy o dosažení cílů v oblasti zaměstnanosti a inflace.

Čínský sen se rozpadá. Investory znepokojují události v zemi  

Nepokoje v Číně a rekordní nárůst pozitivních případů nemoci covid-19 způsobují nervozitu u investorů. Návrat k normálnímu životu v zemi je v nedohlednu. Informovala o tom stanice BBC News a magazín Nikkei Asia.

Tři roky blokád, narušených dodavatelských řetězců, frustrace obyvatelstva a podmínek nepřijatelných pro zahraniční pracovníky vygradovaly ve velké protesty nespokojených občanů v řadě čínských měst.

Tyto protesty jsou pro Čínu nezvyklé počtem demonstrantů v ulicích i jejich politickým zaměřením. V některých případech demonstranti dokonce volali po odstoupení čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Demonstrace vyvolal požár ve městě Urumči. Následkem tragédie zemřelo podle oficiálních zdrojů deset lidí, podle neoficiálních údajů však bylo obětí mnohem více. Lidé obvinili z těchto úmrtí úřady. Kvůli restrikcím totiž nemohly záchranné složky efektivně reagovat.

Požár byl ale pouze poslední kapkou. Nekonečné blokády omezující dostupnost zdravotní péče, což vedlo ke zbytečným úmrtím, nedostatek potravin a léků v Šanghaji a pohled na zbytek světa, jak se naučil s covide-19 žít, tohle všechno nyní v Číně explodovalo.

„Za 12 let, co jsem v Číně, jsem nikdy neviděl takovou míru sociálního a ekonomického rozvratu,“ sdělil BBC generální ředitel Britské obchodní komory Steven Lynch a dodal, že nepokoje spustila únava z politiky „nulového covidu“.

Protesty a politická nestabilita nejsou dobré pro byznys. Co však investory děsí, jsou čísla potvrzených pozitivních případů covidu-19. V posledních dnech denní nárůst zachycených infekcí dosáhl pro Čínu rekordních 40 000.

Nepokoje musejí skončit

Investoři se obávají, že tento dramatický nárůst infekcí povede k dalšímu omezení výroby, služeb a návyků spotřebitelů. Evropská obchodní komora proto vyzvala čínské úřady k zahájení očkovací kampaně a zmírnění drakonických restrikcí.

Čínská vláda uvedla, že určité kroky podniká. Na úterní tiskové konferenci členové čínské Státní rady oznámili, že urychlí tlak na očkování starších a zranitelnějších obyvatel. Rovněž spustí propagační kampaň pro starší osoby s pochybnostmi.

Mluvčí Národního zdravotnického výboru na otázku, zda Peking upustí od politiky nulového covidu, odpověděla, že tato rétorika bude pouze vyladěna tak, aby kontrolovala kromě viru i dopad na společnost a ekonomiku.  

Podniky ze zahraničí se snaží v Číně nehledě na situaci udržet. „Mnohým společnostem se navzdory protivětru daří velmi dobře,“ tvrdí bývalý americký ministr mezinárodního obchodu Frank Lavin. „Podívejte se na Starbucks, Nike a Mercedes,“ uvedl příklady Lavin.

Lavin potvrdil, že zahraniční firmy v Číně připravují takzvané „plány odolnosti“. Menší a střední firmy, které tyto plány nevytvoří, budou zranitelné. „Nemůžete očekávat, že obchodní plán, který fungoval doma, bude fungovat i v zahraničí,“ vysvětlil situaci Lavin.

Čína je pro investory důležitým trhem v oblasti automobilů, oblečení, luxusního zboží a elektronikou. Země je také obrovským výrobním centrem s levnou pracovní silou.

Investoři se nyní ale o své „čínské sny obávají“. „Čína nesdělila žádnou ústupovou strategii,“ řekl Lynch. „Konec je v nedohlednu. Neexistují žádné známky návratu k normálnímu životu,“ vyjádřil skepsi k přístupu Pekingu.

Hlavní investiční ředitel pro Asijsko-pacifický region z německé společnosti spravující aktiva DWS Group Sean Taylor navíc podle magazínu Nikkei Asia vyjádřil obavy, že pokud nepokoje v zemi neustanou, investoři smetou alespoň v krátkodobém časovém rozmezí peníze v Číně ze stolu. „Je zřejmé, že další protesty budou tlakem na trh,“ prohlásil.

Sledujte nás na sítích

Italské úřady zabavily 121 milionů eur z pobočky Amazonu v rámci vyšetřování daňových podvodů

Italská finanční policie zabavila 121 milionů eur z milánské pobočky Amazonu v rámci vyšetřování údajných daňových podvodů a vykořisťování zaměstnanců. Úřady podezírají společnost Amazon z používání nelegálního systému subdodávek s cílem snížit náklady na pracovní sílu a vyhnout se placení daní.

NEJNOVĚJŠÍ

Italské úřady zabavily 121 milionů eur z pobočky Amazonu v rámci vyšetřování daňových podvodů

Italská finanční policie zabavila 121 milionů eur z milánské pobočky Amazonu v rámci vyšetřování údajných daňových podvodů a vykořisťování zaměstnanců. Úřady podezírají společnost Amazon z používání nelegálního systému subdodávek s cílem snížit náklady na pracovní sílu a vyhnout se placení daní.