20.2 C
Czech
Sobota 27. července 2024

Jaká je budoucnost Tesly? Podpora Muska Trumpovi rozděluje Wall Street

Podpora prezidentské kampaně Donalda Trumpa ze strany generálního ředitele společnosti Tesla Elona Muska vyvolala na Wall Street bouřlivou debatu o dopadu případného druhého prezidentského období na výrobce elektromobilů.

Legendární ženevský autosalon se definitivně loučí

Jedna z největších ikon automobilového průmyslu, ženevský autosalon, již definitivně končí. Organizátor akce, Comité permanent du Salon international de l’automobile, oficiálně oznámil, že z důvodu nepříznivých podmínek na trhu a rostoucí nejistoty v automobilovém průmyslu, neplánuje další ročník této slavné události. Zatímco se automobilky přesouvají k online prezentacím, světově proslulá přehlídka v Ženevě ztrácí svou někdejší záři.

Ženevský autosalon se poprvé konal v roce 1905. Dlouhou dobu byl považován za jednu z nejvýznamnějších automobilových událostí v Evropě. V dobách své největší slávy přitahoval až 120 vystavovatelů a přibližně 600 000 návštěvníků z celého světa. Například v roce 2019, posledním před pandemickou pauzou, bylo toto číslo stále ohromující. Nicméně letošní ročník přilákal pouze 23 vystavovatelů a 168 000 návštěvníků.

Podle prezidenta autosalonu, Alexandrea de Senarclense, za velký úpadek zájmu o ženevský autosalon může především nedostatek zájmu ze strany výrobců automobilů. Senarclens uvedl: „Stále větší konkurence ze strany autosalonů v Paříži a Mnichově představovala poslední ránu pro nadcházející ročník.“ Rostoucí popularita online prezentací rovněž snížila potřebu fyzických výstav. Automobilky se nyní mohou s větším zásahem a bez nutnosti dělit se o pozornost prezentovat na sociálních sítích.

Pandemie covid-19 také sehrála svou roli v osudu ženevského autosalonu. Po pandemické pauze se akce v roce 2023 konala s přívlastkem výrazně menší události. Mnoho tradičních značek, jako Stellantis a Volkswagen, zůstalo mimo seznam účastníků. Podle serveru Autocar byla absence těchto velkých hráčů důsledkem sporů mezi organizátory a některými společnostmi o finanční ztráty, které nastaly kvůli pozdnímu zrušení akce v roce 2020. To vše vedlo k rozhodnutí neorganizovat další ročníky, ačkoliv se původně plánovalo zahájení příštího ročníku na 17. února 2025.

Sesterská akce v Dauhá

Letošní ročník přilákal jen několik velkých jmen. Mezi nimi Renault, Dacia, BYD s dalšími značkami Denza a Yangweng, Lucid, MG a nový brand koncernu SAIC v podobě IM a designérské studio Pininfarina. Samotný konec této slavné přehlídky svědčí o měnících se preferencích a potřebách v samotném automobilovém průmyslu. Ten se stále více přesouvá do digitálního prostoru.

Organizátoři se teď hodlají soustředit na sesterskou akci v katarském Dauhá. Tato událost nese oficiální název Geneva International Motor Show Qatar. Poprvé se konala v roce 2023 a příští ročník je plánován na listopad 2025. „Budoucnost leží pravděpodobně v nových teritoriích a formátech,“ dodal Senarclens, čímž naznačil směr, kterým se automobilový průmysl bude nadále ubírat.

S konečným uzavřením kapitoly ženevského autosalonu se končí éra, která byla charakterizována velkými premiérovými odhaleními, setkáními automobilových nadšenců a trvalými vzpomínkami na světové novinky. V novém digitálním věku se automobilová komunita bude muset přizpůsobit a hledat nové způsoby interakce a prezentace.

Sledujte nás na sítích

Italské úřady zabavily 121 milionů eur z pobočky Amazonu v rámci vyšetřování daňových podvodů

Italská finanční policie zabavila 121 milionů eur z milánské pobočky Amazonu v rámci vyšetřování údajných daňových podvodů a vykořisťování zaměstnanců. Úřady podezírají společnost Amazon z používání nelegálního systému subdodávek s cílem snížit náklady na pracovní sílu a vyhnout se placení daní.

NEJNOVĚJŠÍ

Italské úřady zabavily 121 milionů eur z pobočky Amazonu v rámci vyšetřování daňových podvodů

Italská finanční policie zabavila 121 milionů eur z milánské pobočky Amazonu v rámci vyšetřování údajných daňových podvodů a vykořisťování zaměstnanců. Úřady podezírají společnost Amazon z používání nelegálního systému subdodávek s cílem snížit náklady na pracovní sílu a vyhnout se placení daní.